Nová galerie zahájila výstavu obrazů Martina Mainera. Vrací se v ní do minulosti

11. prosinec 2020

Nová galerie na Vinohradech ve čtvrtek 10. prosince zahájila výstavu obrazů Martina Mainera. Název není jednoznačný a může se různě číst i vykládat.

Výstava se jmenuje Past. „Je to překlad slova minulost do angličtiny, my Češi víme, že past je past a anglicky past je trap, a to taky umíme pochopit, je to imperativ od slova trpět,“ vysvětlil Martin Mainer.

Přiznal, že ho baví se vracet do minulosti ke svým dílům. „Je to takový průlet do kruhu až k 90. letům, protože několik obrazů je tady udělaný z dřevořezu z roku 1992. Ty rámy jsem použil poprvé na obrazech roku 1995 a vystavil je 1996, takže je to pro mě takové vzpomínání.“

Téměř všechna díla jsou dělaná kombinovanou technikou kromě několika výjimek. „Což je akryl na plátně. Ten akryl je použitý pak u všech ostatních, ale kombinuju akryl s tiskem. U některých obrazů je to pomalovaný tisk, znovu vyfocený a znovu pomalovaný.“

Nová galerie připravuje i virtuální podobu výstavy včetně komentované prohlídky.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.