Hlavní obsah

Za postřelení otčíma jateční pistolí dostal mladý muž 13,5 roku

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Trest ve výši 13,5 roku dostal za pokus o vraždu od senátu Krajského soudu v Ústí nad Labem 28letý Tomáš Havlíček. Loni na Štědrý den měl svého otčíma střelit jateční pistolí a podřezat mu zápěstí. Muž útok se štěstím přežil. Havlíček se k útoku na otčíma přiznal, vraždit prý ale nechtěl. Rozsudek není pravomocný, Havlíček se na místě odvolal.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle soudu šlo o připravovanou vraždu. „Jednání obžalovaného rozhodně nebylo spontánní, tři týdny před útokem si zakoupil jateční přístroj,“ řekl předseda senátu Jiří Blažek. Podle něj bylo namístě uložit trest v dolní polovině sazby, která byla v tomto případě 12 až 20 let. „Vzhledem k sofistikovanosti útoku minimálně dvěma zbraněmi je namístě uložit trest 1,5 roku nad spodní hranicí,“ uzavřel Blažek. Havlíček musí jako bolestné uhradit otčímovi 161 tisíc korun.

Na Štědrý den střelil otčíma jateční pistolí. Byla to kravina, kaje se

Krimi

Čin se stal na Štědrý den před druhou odpoledne v garáži domu v ústecké čtvrti Mojžíř. Podle soudu s cílem usmrtit nevlastního otce si obžalovaný opatřil jateční přístroj a střelil poškozeného z bezprostřední blízkosti do levého spánku. Poté měl přineseným nožem s devíticentimetrovou čepelí otčíma řezat přes zápěstí se slovy: „To máš za to, hajzle, to je všechno kvůli mámě, jestli nevíš, máma umírá.“

Proti poškozenému měl použít i paralyzér. Pak ho nechal zamčeného v garáži a šel do domu. Křik a bouchání poškozeného slyšely dvě svědkyně, které zavolaly policii. Muž pak šel poškozenému s matkou otevřít.

Brutálně umlátil přítelkyni k smrti, odsedí si 17,5 roku

Krimi

Napadený utrpěl řadu zranění. V nemocnici si pobyl osm dní a musel na dvě operace. Hrot jateční pistole se trefil do očnice, tedy mezi oko a mozek. Podle lékařské znalkyně to bylo pro poškozeného obrovské štěstí. „Kdyby to šlo jen o kousíček dál, došlo by k poranění mozku, které by mohlo poškozeného ohrozit na životě,“ řekla znalkyně Andrea Vlčková. Podobné to bylo i s ránami na zápěstí, stačily řezy o kousek vedle a hrozilo přetnutí tepny a velká ztráta krve.

Trojice brutálně zbila mladíka a nechala ho ležet v lese. Odsedí si až 18 let

Krimi

Obžalovaný u soudu svou vinu přiznal, otčíma prý ale rozhodně zabít nechtěl. Podle něj šlo o vygradování situace v rodině, která již byla neúnosná. Otčím prý pil, nic nedělal, neprováděl ani osobní hygienu, a nemocná matka přitom umírala. „Jeho chování už překračovalo všechny normy, chtěl jsem ho jen vystrašit. Kdybych ho chtěl zabít, nevyberu si Vánoce,“ řekl Havlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám