Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Výborná Davidová. Ve sprintu dojela pátá a vyjela si nejlepší výsledek v sezoně, Krčmář dojel na 31. místě

Markéta Davidová foto: ČTK

Hochfilzen - Biatlonistka Markéta Davidová předvedla nejlepší závod v této sezoně Světového poháru. Ve sprintu v Hochfilzenu skončila pátá, od bronzové Franzisky Preussové z Německa ji dělilo 9,5 sekundy. Poprvé mezi elitou vyhrála Běloruska Dzinara Alimbekavová, která jako jediná přidala k rychlému běhu čistou střelbu. Ze stejného úspěchu se mezi muži radoval Nor Johannes Dale. Čechům se nedařilo, nejlepší byl Michal Krčmář na 31. místě.
  12:47aktualizováno  16:15

Davidová se po nepřesnostech v Kontiolahti, kde zkoušela rytmus na jeden nádech, vrátila ke dvěma nádechům mezi výstřely a vedla si lépe. Udělala jen jednu chybu vestoje a díky skvělému běhu útočila na stupně vítězů. Měla třetí nejlepší běžecký čas, což ji samotnou zaskočilo. „Na trati jsem se cítila úplně šíleně. Trochu mě udivuje, že ten čas je takový, protože se mi jelo úplně hrozně,“ řekla České televizi.

O bronz ji připravila pomalejší střelba. Na Preussovou a Norku Marte Olsbuovou Röiselandovou, které rovněž absolvovaly jedno trestné kolo a byly těsně před ní, ztratila na střelnici přes dvacet sekund. Davidová si ale vážila toho, že i díky odložené závěrečné ráně zakončila závod s jedinou chybou. „Uvědomila jsem si, že je potřeba dát nejvíc za jedna. Tak jsem poslední ránu odkládala, bojovala jsem s tím. Dneska je ta jedna rána ubojovaná, ale je tam,“ doplnila.

Rychlejší než Davidová byla na střelnici také někdejší mistryně světa v této disciplíně Tiril Eckhoffová z Norska, která se nejrychlejším závěrečným kolem protlačila s jednou střeleckou chybou na stříbrnou příčku. Za bezchybnou Alimbekavovou, jejímž maximem dosud bylo čtvrté místo ve víkendové stíhačce v Kontiolahti, zaostala o 8,5 sekundy. Davidová vyrazí do nedělního stíhacího závodu se ztrátou 19,4 sekundy na Alimbekavovou.

Do stíhačky z českých reprezentantek postoupila už jen Lucie Charvátová, která skončila se třemi chybami čtyřiadvacátá. Také pro ni je to sezonní maximum. Eliška Teplá obsadila 77. příčku. Jessica Jislová a Eva Puskarčíková skončily po čtyřech chybách až v deváté desítce.

Muži tentokrát za reprezentačními kolegyněmi zaostali. Krčmáře o lepší umístění připravily dvě chyby vleže. „Mrzí mě to, čtvrtá pátá rána. Každopádně nějaké moje chyby, podmínky byly OK. Asi jsem až moc chtěl dát nulu,“ komentoval svůj výkon. Do stíhačky vyrazí se ztrátou téměř minuty a tři čtvrtě.

Ondřej Moravec běžel pomaleji a s jednou chybou obsadil 38. pozici. Body těsně unikly Jakubu Štvrteckému, který minul tři terče a byl jednačtyřicátý. Nikdo jiný z Čechů se do stíhacího závodu nedostal.

Markéta Davidová
Biatlonistka Markéta Davidová skončila v novoměstském závodu Světového poháru s...

Bezchybná střelba a nejrychlejší běh přinesl vítězství třiadvacetiletému Dalemu, který se zatím nikdy nedostal v SP na stupně vítězů. Tentokrát ale nechal o 17,1 sekundy za sebou Quentina Fillona Mailleta, třetí skončil další Francouz Fabien Claude. Poprvé v této sezoně se neprosadil na stupně vítězů lídr seriálu Johannes Thingnes Bö, který nečekaně doplatil na pomalejší běh a skončil s jednou chybou čtvrtý.

Závody v Hochfilzenu budou pokračovat v sobotu ženskou štafetou a mužským stíhacím závodem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!