Hlavní obsah

Miliardáři se střetli před soudem v kauze těžařské firmy MUS

Právo, Matěj Říha
Praha

Podnikatel Vasil Bobela se podílel na privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS), pracoval ve vrcholném managementu, později těžařskou firmu spoluvlastnil a na jejím prodeji vydělal miliardy. Trestní stíhání v kauze MUS se ho ale netýká. V pátek před Městským soudem v Praze tento 44. nejbohatší Čech vystoupil jako svědek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vasil Bobela svědčil u pražského městského soudu při projednávání kauzy Mostecké uhelné společnosti (11. prosince 2020)

Článek

Na lavici obžalovaných pak seděl Marek Čmejla, který je v žebříčku boháčů jen čtyři místa za Bobelou, a také Jiří Diviš, který stovku nejmovitějších lidí v zemi uzavírá. Na lavici obžalovaných s nimi sedí také Antonio Koláček a Oldřich Klimecký.

A právě Koláček je přesvědčen, že Bobela a další jejich bývalý společný obchodní partner Petr Pudil umožnili stíhání v celé kauze. Před lety se totiž přihlásili k řízení ve Švýcarsku, kde prý dodali klíčový argument - že při privatizaci MUS vznikla nějaká škoda.

Exmanažerům MUS se nechce za mříže, chtějí zvrátit rozsudky švýcarských soudů

Domácí

Privatizace důlního gigantu se odehrála v letech 1998 a 1999, kdy zemi vládl jednobarevný kabinet ČSSD tehdejšího premiéra a nyní prezidenta Miloše Zemana, který rovněž bude před soudem vypovídat jako svědek. Jeho vláda rozhodla o prodeji státního balíku akcií za 650 milionů korun.

Obžaloba tvrdí, že akcie tehdy měly cenu minimálně 3,9 miliardy korun a navíc také, že obžalovaní nejprve vyvedli z MUS peníze, kterými následně za akcie zaplatili.

Bobela v pátek před soudem uvedl, že se policie privatizací v 90. letech zabývala a na nic zvláštního tehdy nepřišla. Byl tak přesvědčen, že se nic trestného nestalo. Obsáhle se při zhruba pětihodinovém výslechu vyjadřoval také ke společnosti Portoinvest.

Druhého nejbohatšího Čecha začala prověřovat policie

Krimi

Ta je pro obžalobu klíčová. Podle státního zastupitelství se totiž přes ní vyváděly peníze z MUS. Podle Bobely tato společnost vznikla za účelem ochrany volných peněz MUS, které se prostřednictvím této společnosti ukládaly ve velkých švýcarských bankách. Byl přesvědčen o tom, že takový postup byl v pořádku.

„Nikdy jsem nezaznamenal nějaké pochybení ze strany auditorů. O přesunech peněz vždy rozhodovalo představenstvo společnosti, které mělo pět až sedm členů,“ podotkl také Bobela.

Ale situace před soudem nevypadala tak, že by Bobela své někdejší kolegy pouze bránil. Poznamenal třeba také, že se celou pravdu se dozvěděl až poté, co se ve Švýcarsku přihlásil k náhradě škody prostřednictvím nástupnické společnosti Czech Coal Services, kde má podíl s Pudilem a dalším miliardářem Pavlem Tykačem.

Uhlobaroni vs. uhlobaroni. Kauza MUS k soudu

Krimi

„Pro mě bylo absolutní zklamání, že bylo všechno jinak, než se prezentovalo,“ řekl Bobela, který také na některé otázky odmítl odpovídat, aby si nepřivodil trestní stíhání.

Koláček v následném vyjádření Bobelovi poděkoval za otevřenou, upřímnou a poměrně pravdivou výpověď. „Potvrdil, že MUS byla ve složité situaci a že ji management zachránil,“ prohlásil Koláček.

Čmejla byl naopak poměrně kritický. Poukázal na to, že Bobela byl finančním ředitelem a zároveň také architektem peněžních operací. „Je tristní, že vznáší nároky na náhradu škody, když škodu způsobil on,“ zmínil Čmejla.

Soud zastavil stíhání Krause v kauze Mostecké uhelné

Krimi

Soudní proces s někdejšími manažery spjatými s MUS začal před dvěma lety a konec kauzy je zatím v nedohlednu. Soudkyně Silvie Slepičková v pátek oznámila termín dalších jednání, která se příští rok uskuteční v několika blocích, přičemž poslední je naplánovaný na přelom listopadu a prosince. Během té doby se musí vypracovat nový znalecký posudek, který má vypočítat cenu akcií a hodnotu MUS z období privatizace.

Tento týden se totiž před soudem podle obžalovaných ukázalo, že původní znalecké posudky vycházely ze špatného zadání. „Je tristní, že posudky, na kterých stavěla obžaloba stanovení výše škody a které ležely ve spisu osm let, se ukázaly být nepoužitelné. Vnímám to, buď jako politováníhodné pochybení anebo zlý úmysl,“ řekl Právu Čmejlova obhájkyně Katarína Kožiak Oboňová, která je přesvědčena, že cena akcií byla přinejmenším o polovinu nižší, než tvrdí obžaloba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám