V Pardubicích dál hledají místo pro nový psí útulek, na řadě je Dukla

  8:46,  aktualizováno  17:13
Pardubičtí politici dál hledají místo pro útulek pro opuštěná zvířata. Ten stávající ve Štrossově ulici bude muset výhledově udělat místo domovu seniorů. Radní za ANO navrhují, aby se zvířata přesunula na Duklu do zatím zdevastovaného objektu v místním lesoparku.

Pardubický útulek pro opuštěná zvířata potřebuje lepší zázemí. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Několik lokalit selhalo. Pokaždé kvůli tomu samému. Nikdo totiž nechce mít v blízkosti svého bydliště útulek pro opuštěná zvířata. „Lidé mají strach z hluku. Psi v noci vyjí a to logicky ruší okolí,“ uvedla zastupitelka za ANO Helena Dvořáčková. 

Jenže politici musejí najít prostor, kam se útulek přesune. Do tří let se totiž na jeho dnešním místě nedaleko veterinární stanice ve Štrossově ulici bude stavět domov důchodců.

„Stávající útulek sídlí v centru města ve Štrossově ulici, kde se plánuje výstavba nového domova pro seniory. Objekt tohoto útulku byl rekonstruován v roce 2003, byl jsem si jej osobně prohlédnout. Budou provedeny drobné opravy kotců ve výši do 60 tisíc korun. Dále pracujeme na vytipování nejvhodnější lokality pro umístění nového útulku,“ popsal současný stav věcí primátor Martin Charvát. 

Politici v posledních letech zoufale bloudí prstem po mapě Pardubic a hledají. Tu zapíchnou ukazováček na závodiště, tu u železnice, příště zase u průmyslové zóny ve Starých Čívicích. Ovšem pokaždé musí nakonec plány vzdát.

„Naposledy jsme si mysleli, že v Čívicích uspějeme. V okolí pozemku, na kterém jsme chtěli útulek stavět, totiž prakticky nikdo nebydlí. Nakonec se však proti postavil majitel tamní dančí obory,“ popsal poslední eskapádu náměstek primátora Petr Kvaš z ODS.

Nicméně politici zvolení za ANO okamžitě přicházejí s jiným nápadem. Rádi by útulek postavili v lesoparku u sídliště Dukla a podle nich je vhodný roky chátrající objekt Bobr. 

„Tuto polohu vnímám jako výhodnou, neboť se nachází na městském pozemku v klidné části dukelského lesa, ale zároveň je v docházkové vzdálenosti. Podnikáme další kroky, abychom pečlivě prověřili, zda je tato lokalita pro město nejvhodnější,“ uvedl k plánu primátor Charvát.

Problém je však v tom, že zmíněná budova není vůbec v dobrém stavu. V objektu se původně nacházela posilovna a restaurace. Jenže to je dávno a od té doby si radnice s domem neví rady. V roce 2018 si i proto nechala zpracovat studii, jak by šel objekt využít. Radní dokonce podepsali smlouvu o spolupráci na jeho revitalizaci s pardubickým spolkem Aikido. 

„Klub se podpisem smlouvy navíc zavázal, že v dopoledních hodinách bude tělocvična k dispozici žákům ZŠ J. Ressla, kteří by sem docházeli na hodiny tělesné výchovy. Ve zbylém čase by objekt sloužil potřebám klubu a širší veřejnosti,“ uvedla v únoru 2018 mluvčí radnice Nataša Hradní.

Ovšem plány se od té doby nijak zásadně neposunuly. „Spolek jej chtěl přebudovat na centrum japonského sportu. Přestavbu plánoval financovat z dotací, dosud však městu nepředložil žádný finanční příslib. 

Proto se radní rozhodli prověřit možnosti využití roky nevyužívaného objektu ve vlastní prospěch. Až v okamžiku, kdy by jej město nemohlo smysluplně využít, bude dál jednat se zástupcem spolku Aikido, případně jej nabídne k prodeji formou veřejné aukce,“ popsala současný stav věcí Hradní.

Klíčová bude analýza, jak hluk zasáhne okolní domy

Ve hře je tak v současné chvíli jen přebudování bývalého objektu TJ Lokomotiva na útulek pro opuštěná zvířata. „Objekt je třeba opravit, díky svému členění je kapacitně dostačující, tedy se jeví jako vhodný pro výstavbu městského útulku. Součástí komplexní analýzy tohoto projektu je hluková studie směrem dovnitř i vně objektu,“ doplnil primátor, který logicky očekává protest lidí z nedalekých činžáků.

Nicméně se pozornost politiků upřela směrem na lesopark a bude zajímavé sledovat, jak se jim bude dařit s prosazením myšlenky. Podle starosty pátého městského obvodu Dukla a radního města Jiřího Rejdy by se vše mohlo povést, a to i díky pomoci neziskových organizací v čele s Nadačním fondem Pardubice sobě. 

„Pomáhají lidem v těžké životní situaci a opuštěným zvířatům projektem Dočasky Pardubice sobě. Mají svůj transparentní účet a pravidelně informují o své záslužné činnosti. Měli bychom se pověnovat také programu KasPro, který se týká kastrací volně se potulujících koček. Náš obvod se s nimi spojil a řeší možnosti spolupráce,“ dodal Jiří Rejda.

Politici tak stále doufají, že se jim v roce 2021 podaří připravit stavbu útulku, od výběru místa až po zahájení projektové přípravy, v nejlepším případě pak včetně stavebního povolení a výběru dodavatele stavby. 

„Nyní jde o to najít co nejvhodnější lokalitu. O zahájení projekčních prací bude rozhodovat zastupitelstvo, stejně jako pak o realizaci stavby. Ta ovšem bude závislá i na možnostech městského rozpočtu,“ dodal náměstek Nadrchal.