Se změnou jízdních řádů přestane v Jihočeském kraji jezdit 50 autobusových a 20 vlakových spojů

11. prosinec 2020 16:17

Klasické hlášení o odjezdu vlaku od 13. prosince cestující na malých nádražích v Rodvínově, Jarošově nad Nežárkou, Bednárci nebo Popelíně na severu Jindřichohradecka neuslyší. Společnost JIKORD, která v Jihočeském kraji organizuje dopravu, tamní spoje osobními vlaky ruší.

„První signály, že dojde k omezení obslužnosti trati Jindřichův Hradec – Popelín, jsme dostávali od pracovníků JIKORDu na jaře loňského roku,“ vysvětluje nezávislý starosta Popelína Tomáš Zaňák a dodává: „Po sérii jednání z toho vykrystalizovala nová podoba jízdních řádů od prosince 2019, kdy byla většina vlaků ve všední den autobusy a o víkendu byly zachovány tři páry vlaků.“

I ty chce JIKORD společně s prosincovou změnou jízdních řádů zrušit.

„Byly rušeny spoje s minimální frekvencí a nebo to byly vlaky a autobusy, které jezdily alespoň v části trati souběžně,“ vysvětluje jednatel společnosti JIKORD Josef Michálek s tím, že to byly autobusové spoje s frekvencí do pěti cestujících, u vlaků do deseti cestujících.

Přesto se obcím, které leží kolem této trati, podařilo vyjednat, že místo vlaků nasadí JIKORD pro jejich dopravní obsluhu autobusy. Pro Jihočeský kraj to bude pořád výhodnější, počítá Josef Michálek:

„Cena v autobusové dopravě je nákladově řádově 40 až 43 korun, podle velikosti autobusů a podle jednotlivých dopravců, u vlakové dopravy jsou ty částky od 150 korun výše na kilometr.“

Pro většinu cestujících z Popelína to podle Tomáše Zaňáka bude změna k lepšímu.

Se změnou je spokojený i nezávislý starosta Jarošova nad Nežárkou Bohumil Rod. Vlakové nádraží totiž leží 1,5 kilometrů za obcí a lidé se na něj dostanou jen po silnici první třídy, která nemá chodník a není osvětlená. Vlak tak využívalo jenom minimum obyvatel Matějovce a domu přímo na nádraží. Nové autobusové spoje jim budou zastavovat v centru.

Zrušením 50 autobusových a 20 vlakových spojů ušetří Jihočeský kraj v příštím roce zhruba 12 milionů korun.

Spustit audio