Studio 6: Mým favoritem mezi Skutečnými dárky je Dívčí síla, říká Šimon Pánek

Publikováno: 11. 12. 2020 Doba čtení: 4 minuty
Studio 6: Mým favoritem mezi Skutečnými dárky je Dívčí síla, říká Šimon Pánek
© Foto: ČvT

Příležitosti k pozvání Šimona Pánka, ředitele Člověka v tísni, do ranního Studia 6 byly hned dvě. Kromě blížících se Vánoc a s tím vrcholící charitativní kampaně Skutečný dárek připadl na 10. prosince také Mezinárodní den lidských práv. Jak, komu a kde Člověk v tísni během pandemie koronaviru pomáhá? Jaké Skutečné dárky letošní rok přibyly a proč je zrovna certifikát s názvem Dívčí síla favoritem Šimona Pánka? 

Přijatá koronavirová opatření tvrdě dopadla na mnoho domácností a jednotlivců, zejména pak na slabší a zranitelnější vrstvy společnosti. Situace mnohých lidí je závažná, a to nejen v chudých částech světa, ale také u nás. Některé domácnosti v Česku nemají dostatek financí na pokrytí základních výdajů rodiny, jiné nejsou schopny pomoci svým dětem s distanční výukou. Právě takovým lidem Člověk v tísni pomáhá.

„V extrémních případech jsou to situace, kdy spolu s potravinovými bankami připravujeme balíčky pro, zatím malý počet, ale už existující domácnosti, kde opravu není co na stůl. Takže ten balík základních potravin znamená, že nebude doma hlad. Ale takových lidí je naštěstí málo. Hodně lidí se propadá do finanční nouze, nestíhají splácet své splátky, doléhá na ně tíha exekucí,“ pokračoval Šimon Pánek a vysvětlil, jakým způsobem organizace v současnosti v Česku pomáhá.

„Jeden pilíř je finanční a dluhové poradenství, včetně help linky a mobilního poradenství. Všechno zdarma, díky sbírce SOS Česko, na kterou nám přispěli lidé a firmy. Druhý pilíř je právě podpora vzdělávání online, práce s rodinami, učiteli, dětmi, dobrovolníky. Online doučování je výhodné v tom, že někdo z Prahy může pomáhat dítěti, které je někde třeba v malém městě v severozápadních Čechách, kde by jinak nebylo doučování k dispozici. Třetí pilíř je sociální práce,“ vysvětlil základní principy fungování organizace Šimon Pánek.

Pusťte si celý rozhovor na webu České televize zde.  

Problémy s distanční výukou řeší děti nejen v Česku

Mise máme ve dvaceti zemích světa. V každé z nich se podílíme na osvětě místních obyvatel, distribuujeme hygienické a ochranné prostředky, zvyšujeme povědomí lidí o koronaviru a snažíme se zamezit šíření nemoci.

„V některých extrémních místech, jako třeba sever Sýrie, kde je válka, jsme věnovali část financí na dobudování zdravotnických zařízení, pokojů navíc, kam mohli být covid pozitivní pacienti izolováni. Prakticky všude pomáháme s distanční výukou, protože s tím máme velké zkušenosti z Česka. Tady je zajímavé, jak se to propojuje. Protože dítě v Kongu, v Etiopii nebo v Sýrii, které zůstane doma a mělo by se učit online, ale nejde to, tak má vlastně úplně stejný problém, jako děti tady,“ uvedl Šimon Pánek. Žádné dítě podle něj nesmí ze vzdělávacího procesu vypadnout bez ohledu na to, jestli je dítě v Česku nebo třeba v Africe.

Nové Skutečné dárky a favorit Dívčí síla

Sérii Skutečných dárků pro letošní rok obohatily zejména dárky zaměřené na zmírňování důsledků pandemie koronaviru a na obecné zdraví lidí. Novinkou jsou například certifikáty určené pro Boj s covidem ve světě, Doučování nebo třeba certifikát Záchrana lidského života.

Oblíbeným dárkem Šimona Pánka je ale Dívčí síla. „Pokud si ho někdo koupí, finanční prostředky jdou na podporu žen a dívek v těch hodně konzervativních nebo málo rozvinutých částech světa, kde pracujeme. Peníze jsou na jejich vzdělávání, na jejich propojování. Jdou také na práci s místními autoritami tak, aby dívky a mladé ženy nebyly nuceny třeba uzavírat manželství ve velmi nízkém věku. Aby se trošku vyrovnávala jejich pozice ve společnosti,“ uvedl.

Mezinárodní den lidských práv

Na den rozhovoru připadl Mezinárodní den lidských práv. „Na světě je nyní 80 milionů lidí, kteří byli vyhnáni z domova. To číslo je obrovské. Uprchlíci a vnitřní vysídlenci jsou všude po světě. Svět není v dobrém stavu. A přispívá tomu i politika ve světě, která místo aby se zabývala těmi nejhoršími místy, tak často řeší sebe, vnitřní rozpolcenost, aroganci, či populismus. Snad se to zlepší v příští dekádě, která začíná. Z míst, kde pracujeme, bych chtěl připomenout východní Ukrajinu. Samozřejmě Sýrii, severozápad i severovýchod. Afghánistán, řada zemí v Africe, tam probíhají lokální války, Kongo, Mali a podobně. Míst, ve kterých se bojuje a kde lidé umírají každý den, je bohužel dost,“ řekl ředitel organizace Člověk v tísni při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv.

Autor: Dagmar Růžičková

Související články