11. prosince 2020 • 19:35

Šmicer: z totálně zoufalého hlavičkáře ke gólům v Premier League

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hbitý záložník, střelec z finále Ligy mistrů 2005, autor důležitých tref v dresu české reprezentace. Ale vládce vzdušných soubojů? Tak asi fanoušci na Vladimíra Šmicra nevzpomínají. „Já byl totálně zoufalej hlavičkář,“ připouští se smíchem někdejší opora národního týmu. Přesto si ale nakonec několik gólů připsal i po přesném zásahu hlavou – a v pořadu Ligový insider vzpomíná na slávistického kouče Miroslava Beránka, který ho k tomu vycepoval.



Šmicer se k tématu hlavičkování dostal při hodnocení skvělého výkonu Abdallaha Simy v pražském derby: první gól padl právě po hlavě senegalského objevu. Slávistická kometa přitom na Letné ze vzduchu neudeřila poprvé… „To, co předvedl před tím v Evropské lize s Beer Ševou, kdy přehlavičkoval gólmana, jsem dlouho neviděl. Říkal jsem si jen ´wow´, to bylo něco,“ uznale pokyvuje hlavou Šmicer.  

Podle autora 27 reprezentačních gólů se načasování výskoku dá dobře natrénovat: „Nechci se srovnávat se Simou, já byl totálně zoufalej hlavičkář. Když v roce 1993 přišel do Slavie trenér Miroslav Beránek, říkám mu: Míro, já góly hlavou dávat nebudu, to nemá cenu. On ale prý že ne: tak si mě nechával po tréninku na hřišti, postavil na obě strany kluky, co centrovali, a já musel do všeho chodit hlavou.“

Beránkův dril evidentně zabral. „Nakonec jsem dal gól hlavou ve Slavii, v nároďáku, a pak dokonce i v Premier League po standardce. Takže všechno se dá naučit,“ zdůrazňuje někdejší opora Liverpoolu, jejíž premiérová úspěšná hlavička v anglické lize přišla 30. března 2002 v zápase proti Charltonu, kdy byl na hřišti i Patrik Berger.

VIDEO: Šmicrův gól hlavou v čase 4.03

Šmicer nakonec v Premier League zaznamenal celkem tři úspěšné hlavičky. Po trefě do sítě Charltonu se prosadil ještě dvakrát v prosinci 2003 proti Boltonu a Manchesteru City. Zajímavostí je, že asistentem u všech tří gólů byl stejný hráč: Danny Murphy.

iSport podcast: Je “Fevoluce” naivní? Měla by chtít funkce a nezavrhovat rozhodčí
Video se připravuje ...

Zvedněme fotbal z bahna, žádá Šmicer. Zaskočil ho vlažný postoj klubů
Video se připravuje ...

iSport podcast: Dopadl by Šmicer jako Ivan Hašek? Může vadit spolupráce s Nezmarem?
Video se připravuje ...

Kandidatura na šéfa svazu? Uvažoval bych o ní, připustil Šmicer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud