Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Výborný výkon a první domácí výhra. Motor si vyšlápl na Třinec a zlomil prokletí Budvar arény

Doma bez výhry a na obzoru Třinec. Extraligový lídr přicestoval na jih Čech, aby potvrdil svůj excelentní vstup do nového ročníku. Ale Motor, který v Budvar aréně zatím nezvítězil, mu v tom chtěl zamezit. Ve 26. kole Tipsport extraligy hráli Jihočeši skvěle a proti Ocelářům dokonce vedli. Třinečtí ale ve třetím dějství díky dlouhé přesilovce stav utkání srovnali a rozhodnout mělo prodloužení. V něm byla k vidění hned dvě trestná střílení, ale nakonec rozhodl až samostatný únik Ondřeje Slováčka. Motor si tak vyšlápl na ohromného favorita a zlomil své domácí prokletí.

Dvanáct nasbíraných bodů, sedmnáct proher, série pěti neúspěchů v řadě, a navíc nezvládnutý prestižní duel v Hradci Králové. Hokejisté českobudějovického Motoru nezažívají vůbec povedené období, což jen podtrhuje po návratu mezi extraligovou elitu jejich bilance na domácím ledě. V dosavadních devíti utkáních totiž Jihočeši na ledě Budvar arény ještě neoslavili vítězství a že by se mělo něco měnit v zápase s číslem deset snad nikdo nepředpokládal. Do Budějovic totiž přicestoval zatím suverénní, extraligový lídr z Třince.

A Oceláři chtěli svůj povedený vstup do nového ročníku potvrdit i na půdě nováčka z Českých Budějovic. Ale ze začátku se mu na jihu Čech příliš nedařilo. Změnit to měla přesilová hra, kterou nabídl hostům nedovolenou hrou Jakub Suchánek. Ale ani početní výhoda branku Ocelářů nenabídla a Jiří Patera tak v prvních deseti minutách zůstal nepřekonán. Neprůstřelnost vydržela brankáři domácích po celou dobu první třetiny a poměrně kvalitní pohyb Motoru donutil hosty k prvnímu faulu. Na trestnou lavici usedl Milan Doudera a kvalitní přesilová formace Jihočechů usilovala o vedoucí branku. Nejblíže ji byli svěřenci Václava Prospala zhruba v polovině přesilovky, ale velký závar před Jakubem Štěpánkem změnu stavu nenabídl. Když se následně neujala ani dobrá střela z první od Zdeňka Doležala, skončila první třetina bez branek.

Hned na začátku druhé periody předvedli výbornou pasáž domácí hokejisté. Ve velké příležitosti se ocitl opět Zdeněk Doležal, ale kotouč z hokejky budějovického útočníka minul Štěpánkovu branku o centimetry. Utkání ale i nadále pokračovalo ve velkém tempu. Za hosty se blýskl individuální akcí v útočné třetině Filip Zadina, ale šanci na první gól zápasu dostali opět domácí. Na trestnou lavici totiž usedlo hned duo Ocelářů. Motor ale dvouminutovou přesilovku pět na tři nezačal vůbec dobře. Až po minutě hry se Jihočeši dokázali usadit ve třetině soupeře, trpělivou kombinaci však nepodpořilo kvalitní zakončení a obrovská výhoda tak zůstala nevyužita. I přes nekvalitní koncovku obou celků přihlížela hrstka přítomných strhujícímu tempu a skvělému hokeji. A fanoušci Motoru byli celou druhou periodu v napětí. Jejich oblíbenci nejprve pohrdli další přesilovou hrou, během níž dokonce Roman Přikryl nevyužil ani nařízené trestné střílení. Ve hře ve čtyřech proti čtyřem už to ale Jihočechům vyšlo! Po individuální akci se nádhernou ranou do horního rohu branky zaskvěl Albert Michnáč a tři stovky přítomných fanoušků Motoru jásali nadšením – 1:0. A vedení vydrželo domácím až do konce druhého dějství.

Poslední dvacetiminutovka nezačala pro domácí vůbec dobře. Na konci předchozí třetiny totiž došlo k potyčce, kterou mělo vyvolat nedovolené hraní Romana Přikryla. Ten podle dostupných záběrů bodnul soupeře špičkou hole do citlivých míst, za což dostal trest na pět minut plus dokonce utkání. První polovinu oslabení zvládli Jihočeši bravurně, když se dokonce dostal do obrovské šance aktivní Michnáč. Po třech minutách v přesilovce však dostali Oceláři domácí pod tlak. A nádherná akce Erika Hrni a Martina Růžičky nakonec skončila na holi Tomáše Marcinka, který uklidil kotouč do odkryté branky Jiřího Patery – 1:1. Nechybělo moc a v následujících minutách Třinec skóre otočil. Brankář Jihočechů totiž chybně rozehrál, své zaváhání ale zvládl rychlým přesunem napravit. O pár minut později viděla Budvar aréna parádní fair-play gesto, když jeden z domácích hokejistů opravil výrok sudího, který chtěl poslat Oceláře do oslabení. A tak hráli hosté paradoxně přesilovku. Po jejím uplynutí šli však do početní výhody domácí a následně zase hosté. Parádní závěr třetí třetiny okořenily skvělé zákroky brankářů na obou stranách a v Budvar aréně tak bylo k vidění už počtvrté v sezoně prodloužení.

Ta tři předchozí skončila pro Motor shodně. Ani jednou úspěšně. A právě páteční prodloužení nabídlo hodně zajímavých situací. Nejprve se řítil sám vstříc Paterovi Milan Doudera, ale po faulu domácího obránce nařídili rozhodčí další samostatný nájezd. Ten neproměnil nejlepší extraligový střelec Matěj Stránský. A po úniku Ondřeje Slováčka a dalším faulu následovalo trestné střílení číslo tři. Ani to však nepřineslo branku. A tak rozhodl právě Slováček až z dalšího protiútoku. Tentokrát se nemýlil a zasloužil se o první domácí vítězství Motoru – 2:1.

Už v neděli čeká Jihočechy další těžká zkouška. A pokud se nic zásadního nezmění, bude u toho opět moci být hrstka českobudějovických fanoušků, protože Motor na domácím ledě přivítá od 17:00 královehradecký Mountfield. Předchozí dva duely svěřenci Václava Prospala s neoblíbeným soupeřem nezvládli, naposledy v úterý 8. prosince na ledě soupeře prohráli vysoko 1:6. Právě na to bude muset Motor zareagovat a Moutfieldu porážku oplatit.

Madeta Motor České Budějovice - HC Oceláři Třinec 2:1 po prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0).

Branky a nahrávky: 36. Michnáč (Vydarený, Slováček), 63. Slováček - 44. Marcinko (Martin Růžička, Hrňa). Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Lučan, Kis. Vyloučení: 4:6, navíc R. Přikryl (České Budějovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 156 (omezený počet).

Sestavy: České Budějovice: J. Patera - Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Lytvynov, Pavel - Jonák, Venkrbec, Christov - Z. Doležal, R. Přikryl, Karabáček - A. Raška, Gilbert, Michnáč - J. Suchánek, D. Voženílek. Trenér: Prospal.

Třinec: J. Štěpánek - M. Doudera, Gernát, D. Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek - Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, F. Zadina - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Miloš Roman - Dravecký, Jašek, Hrehorčák. Trenér: Varaďa.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Proti vedoucímu celku tabulky to byla velká výzva a moc mě těší, že jsme dokázali držet krok s tak kvalitním soupeřem. Podali jsme parádní, obětavý výkon, podepřený vynikajícím brankářem. Kluci dodrželi, co jsme si řekli před zápasem. Odmakali celých šedesát minut plus prodloužení. Pokud budeme hrát tímto stylem, můžeme se měřit s kýmkoliv."

Václav Varaďa (Třinec): "Z výsledku jsem zklamaný. Bylo bojovné utkání, domácí hráli nesmírně obětavě a velmi nám ztěžovali hru v jejich pásmu. My jsme nenaložili dobře s přesilovkami. Ve třetí části šel výkon nahoru, kluci zamakali a pomohla nám pětiminutová přesilovka, z níž jsme dokázali vyrovnat. Vítězství viselo na vlásku, ale netrefili jsme otevřenou bránu a v prodloužení nedali trestné střílení, proto máme jenom bod. Domácí tým podržel brankář (Patera) v důležitých chvílích."

Ohodnoť článek

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, třinec, Madeta Motor České Budějovice, HC Oceláři Třinec, Budvar aréna, Ondřej Slováček, trestné střílení, Česko, Extraliga ledního hokeje, Václav Prospal, Jiří Patera, Roman Přikryl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Výborný výkon a první domácí výhra. Motor si vyšlápl na Třinec a zlomil prokletí Budvar arény  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.