Motor si vyšlápl na Oceláře, Mora na Plzeň! Derby zase pro Liberec

Foto: hcmotor.cz

11. prosince 2020, 18:42

Adam Bagar

Dva nejlepší týmy extraligové tabulky překvapivě klopýtly v prodloužení. Vedoucí Třinec padl v Českých Budějovicích, druhá Plzeň s Olomoucí! Třetí je po výhře nad trápícími se Vítkovicemi Sparta. O vítězné série přišly Karlovy Vary a Mladá Boleslav. Energie prohrála s Mountfieldem a Bruslaři v derby nezlomili černou sérii pod Ještědem.

Plzeň pátou výhru v řadě nepřidala

Plzeň v předchozích čtyřech zápasech nastřílela 24 branek, ale proti houževnaté Olomouci se i podruhé v sezoně střelecky trápila. Skóre otevřel až ve 49. minutě svým desátým gólem Milan Gulaš, jenže Dominik Frodl se ani na osmnáctý pokus první nuly nedočkal. Po trefě Petra Koloucha se šlo stejně jako v listopadu na Hané za stavu 1:1 do prodloužení, v němž dokonal olomoucký obrat a zastavil vítěznou plzeňskou sérii na čtyřech zápasech Jakub Valský.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Klasické utkání s Olomoucí. Nebylo moc hezké na koukání. První třetinu jsme hráli špatně s pukem. Bylo to nekoukatelné. Pak se náš výkon zlepšoval a ve třetí třetině jsme šli do vedení. Tam to pak chtělo jít do vícebrankového náskoku. Pak si myslím, že bychom ten zápas vyhráli. Dostali jsme nešťastný gól na 1:1 a prodlužovalo se. To už nechci hodnotit. Propásli jsme první dvě přesilovky, tam jsme měli více střílet. Pak už nebyly sehrané špatně, měli jsme gólové šance, ale neproměnili jsme je. Nepomohli jsme si v nich, v takovém úporném zápase je to škoda.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Je to výhra ubojovaná a umlácená. Byla tam obětavost, jak je naším dobrým zvykem. Vzali jsme si zpět to, co jme dali domácím u nás. Vývoj byl teď trochu jiný. Přijeli jsme v nedobrém rozpoložení. Bojovností, nasazením a všemi atributy, které olomoucký hokej zdobí, jsme tady získali dva body. Jsem šťastný a klukům děkuju. Pro nás krásná práce, snažili jsme se hrát poctivě do obrany celých šedesát minut a vyrážet do nebezpečných kontrů, což se nám dařilo, nicméně trochu jsme měli problémy ve třetí třetině. Skvělé bylo, že jsme dokázali odpovědět na vedoucí gól domácích. Výborně zachytal Jan Lukáš, kterého musím pochválit. Měli jsme spoustu zblokovaných střel, obranná práce byla skvělá.“

HC HC ŠKODA PLZEŇ – HC OLOMOUC 1:2 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 49. Gulaš (Lang, Suchý) – 55. Kolouch (Dujsík), 63. Valský (Ondrušek).
Rozhodčí: Pražák, Veselý – Pešek, Malý.
Vyloučení: 4:5.
Bez využití.
Střely na branku: 32:25.
HC Škoda Plzeň: Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, Budík, Stříteský, Vráblík, Kvasnička, Lang – Suchý, Kracík, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Rob, Kantner – Slanina, Stach, Šuhaj. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
HC Olomouc: Lukáš – Švrček, Škůrek, Valenta, Dujsík, Ondrušek, Mareš – Burian, J. Knotek, V. Tomeček – Bambula, Kolouch, Kucsera – Olesz, Nahodil, Valský – Tomajko, Kusko, Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.

Mountfield zastavil rozjetou Energii

Vítězná série Karlových Varů se zasekla na šesti utkáních. Postaral se o to Hradec Králové, který navázal na jasné vítězství nad Českými Budějovicemi a z lázeňského města si odvezl cenné tři body. Energie doma padla po více než měsíci, po dvou třetinách vyrovnaný zápas rozsekl v závěrečném dějství Jakub Lev, který se blýskl dvěma góly v rozmezí 121 sekund. Domácím nestačily ani tři body Davida Kašeho, jenž zaznamenal gól a navrch dvě asistence.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodovaly maličkosti. V náš neprospěch vedlo hlavně to, že jsme poslali Hradec třikrát do vedení. To jsme rozhodně nechtěli, naším cílem bylo vstřelit první branku, nebo alespoň držet nerozhodný stav co nejdéle. Pustit Hradecké do vedení, aby se mohli soustředit na důslednou obranu, byla velká chyba, která nám ztížila zápas. Do utkání jsme se dvakrát vrátili, poté jsme ale udělali zbytečný faul a po vhazování jsme dostali rozhodující branku. Udělali jsme o chybu navíc a potřetí už se nám to nepodařilo dotáhnout. Potřebujeme zlepšit naše vstupy do soubojů, abychom nemuseli pořád dotahovat náskoky soupeřů, které nás stojí spoustu sil.“

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Za vítězství jsme rádi. Karlovy Vary hrají dobrý hokej a jsou nepříjemným soupeřem. Jsme rádi, že jsme to utkání zvládli odehrát disciplinovaně a hráli náš systém z dobře zajištěné obrany. To byl nejspíš hlavní důvod, proč jsme vyhráli.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – MOUNTFIELD HK 3:4 (0:1, 2:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 31. D. Kaše (Šenkeřík), 37. Hladonik (D. Kaše, Flek), 54. Koblasa (D. Kaše, Šenkeřík) – 17. Hronek (Kevin Klíma), 32. Cingel (Zámorský), 49. Lev (Zámorský, R. Pilař), 51. Lev (R. Pilař).
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Zíka, Šimánek.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 29:35.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, D. Kaše, Flek – M. Zabloudil, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Jank, Zámorský – R. Pilař, Orsava, Cingel – Kelly Klíma, J. Sklenář, V. Růžička – Smoleňák, Perret, Koukal – Kevin Klíma, Lev, M. Zachar – Jergl. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.

Motor slaví první domácí vítězství

Třinec se po sérii šesti domácích utkání vydal na trip do Českých Budějovic, kde se pořádně nadřel, aby natáhl svou bodovou šňůru. Obětaví Jihočeši po trefě Alberta Michnáče vedli, favorit pak sice po úletu Romana Přikryla v pětiminutové přesilovce vyrovnal díky brance Tomáše Marcinka, ale poslední slovo měl v prodloužení zadák Ondřej Slováček, který Motoru vystřelil první domácí výhru. V tabulce přesto zůstává vše při starém – Motor ji uzavírá, Oceláři vedou.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Podali jsme parádní a obětavý výkon. Kluci dodrželi to, co jsme si řekli před zápasem. Tentokrát jsme odehráli celých šedesát minut plus prodloužení. Druhý bod pro nás je zasloužený za nasazení a výborný přístup podpořený vynikajícím gólmanem. Porazit vedoucí tým tabulky pro nás byla obrovská výzva. Do utkání nastoupil takový mančaft, který s tak vynikajícím soupeřem byl schopen držet krok. Jsem za kluky strašně rád, že se nám to povedlo.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Z výsledku jsme zklamáni. Bylo to bojovné utkání. Domácí hráli nesmírně obětavě a bylo těžké se proti nim prosadit. Ve třetí třetině jsme šli nahoru, když nám pomohla pětiminutová přesilovka. Budějovice podržel gólman. V prodloužení jsme mohli z trestného střílení získat druhý bod, ale nedali jsme.“

MADETA MOTOR Č. BUDĚJOVICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:1 v prodloužení (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 36. Michnáč (Vydarený, Slováček), 63. Slováček – 44. Marcinko (Růžička, Hrňa).
Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Lučan, Kis.
Vyloučení: 4:6, navíc Přikryl (České Budějovice) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 26:28.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Pavel, Lytvynov, Suchánek – Jonák, Venkrbec, Christov – Z. Doležal, R. Přikryl, Prokeš – Raška I, Gilbert, Michnáč – D. Voženílek. Trenéři: Prospal a Totter.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek, M. Adámek – M. Stránský, P. Vrána, Růžička – Zadina, Marcinko, Hrňa – Roman, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Jašek, Dravecký. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Boleslav nadále čeká, už 3676 dní

Kdy jindy než teď, říkali si nejspíš rozjetí Bruslaři před derby pod Ještědem, kde naposledy zvítězili před více než deseti lety – 18. listopadu 2010. Jenže ani na třiadvacátý pokus jim to nevyšlo. Jejich klubový rekord v počtu výher v řadě se tak zastavil na sedmi utkáních. Bitvu zvratů rozsekl sváteční střelec Tomáš Havlín, hostům nestačila ani střelecká převaha 35:23. Bílí Tygři zapomněli na předchozí hrozivou sérii pěti nezdarů, uspěli podruhé za sebou.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Nám první třetina nevyšla úplně ideálně. Do druhé jsme to trochu zase nakopli a hráli potom slušné utkání. Myslím, že to bylo vyrovnané na obě strany. My jsme naštěstí dali dva góly ve druhé části, což rozhodlo.“

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Myslím, že prvních deset minut byl lepší Liberec. Tím, že jsme dali na 1:1, tak znejistěl. Přidali jsme ještě jeden gól, takže druhých deset minut patřilo nám. Druhá třetina rozhodla utkání. Dvakrát jsme zbytečně inkasovali. Byly to situace, na které jsme hráče upozorňovali. Liberec se dostal zpět do zápasu tím, že otočil na 3:2. To byla klíčová pasáž. Ve třetí třetině už se pak uchýlil jen k obraně výsledku.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Bulíř (Filippi, Birner), 23. Hrabík (Průžek), 27. Havlín (Birner, Filippi) – 13. Lunter (A. Zbořil, Flynn), 15. Bičevskis (Bernad, Cienciala).
Rozhodčí: Hodek, Kika – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 4:2, navíc Ševc (Mladá Boleslav) 10 minut a do konce utkání.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:35.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Knot, Rosandić, Havlín, Derner, Kolmann – Birner, Filippi, Lenc – A. Musil, Bulíř, R. Pavlík – T. Rachůnek, P. Jelínek, J. Vlach – Průžek, Hrabík, Pekař. Trenéři: Augusta a Kudrna.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Šidlík, Ševc, Allen, Pláněk, Bernad, Fillman, Moravec – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Cienciala, Bičevskis. Trenéři: Rulík a Patera.

Sparta jede, Holaň stále bez výhry

Vítkovice odehrály druhé utkání pod novým trenérským štábem. Ani Miloš Holaň a spol. však zatím nedokázali ukončit šňůru proher, která čítá už sedm zápasů. Ačkoliv byl ostravský celek střelecky aktivnější, Sparta potvrdila střeleckou pohodu z minulých duelů a zvítězila potřetí za sebou při skóre 16:4. Pětigólový koncert dirigoval Lukáš Pech, který ozdobil jubilejní 900. zápas v extralize třemi asistencemi. Sparta se i díky němu posunula na třetí příčku tabulky.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Za tři body jsme velice rádi, protože jsme nebyli lepším týmem. Ale zvládli jsme utkání, které jsme neodehráli úplně nejlépe, a to je hrozně důležité. Některé zápasy, které se nám doma nepovedly, jsme ztratili. Tentokrát jsme ale byli maximálně efektivní. Každá změna dá mužstvu alespoň krátkodobě kyslík a na Vítkovicích to bylo vidět, hrály urputně a byly velice nepříjemným soupeřem. Nenechaly nám tolik prostoru a my jsme některé situace přehrávali.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Výsledkově to pro nás není dobrý zápas, pět inkasovaných gólů je hodně. Nejraději bych řekl, že jsme hráli špatně a vyhráli, ale je to naopak. Nasadili jsme zase další mladší hráče, protože Dominiku Lakatošovi se narodilo dítě, tak s námi necestoval. V první třetině jsme udělali taktickou chybu při prostřídání beků a Sparta nám dala z přesilovky gól, pak jsme ale pomalu vyrovnávali hru až do momentu, kdy jsme za stavu 3:1 mohli v pětiminutové přesilovce, navíc poté více než dvě minuty dvojnásobné, skórovat. Tam nám to ale uteklo. Rozdíl byl v zakončení, Sparta na to má hráče. Věřím, že je máme i my a až se všichni dají do kupy, bude to lepší. Sparta využila přesilovky, prosadila se i v oslabení, což by se nám nemělo stávat. Když jsem si myslel za stavu 3:2, že půjdeme do power play, tak jsme udělali dvě individuální chyby a zápas ztratili.“

HC SPARTA PRAHA – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Košťálek (Pech, M. Jandus), 34. Buchtele (Pech), 37. Horák (Sobotka, Polášek), 57. Řepík (Pech), 59. Sukeľ (Dvořáček) – 35. M. Kalus (Werbik, Štencel), 51. Marosz (Dej).
Rozhodčí: Mrkva, Šindel – Bryška, Axman.
Vyloučení: 8:6, navíc Němeček (Sparta) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 24:33.
HC Sparta Praha: Machovský – Němeček, M. Jandus, Polášek, Košťálek, Tomáš Dvořák, Kalina, Piskáček – Sobotka, Horák, Řepík – Buchtele, Tomášek, Rousek – Říčka, Pech, Šmerha – Zikmund, Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – L. Kovář, Trška, Štencel, Kubeš, Koch, R. Černý – Schleiss, Hruška, Werbik – Dej, Marosz, M. Kalus – Dočekal, Baláž, Mallet – Lednický, J. Mikyska, Fridrich. Trenéři: Holaň, Šimíček a Philipp.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 18 14 1 3 0 77:44 47
2. HC Škoda Plzeň

20

12 3 2 3 75:44 44
3. HC Sparta Praha 21 12 1 2 6 73:48 40
4. HC Energie Karlovy Vary 19 11 3 0 5 56:54 39
5. BK Mladá Boleslav 19 10 2 2 5 71:47 36
6. Mountfield HK 20 11 1 0 8 61:47 35
7. Bílí Tygři Liberec 20 8 2 2 8 55:53 30
8. HC Kometa Brno 18 5 2 1 10 43:57 20
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 18 4 2 4 8 40:56 20
10. HC Dynamo Pardubice 19 4 3 2 10 43:61 20
11. HC Olomouc 19 5 1 2 11 34:64 19
12. PSG Berani Zlín 18 5 1 1 11 46:58 18
13. HC VERVA Litvínov 17 3 4 1 9 33:45 18
14. Madeta Motor České Budějovice 20 2 1 5 12 44:73 13

Další program Tipsport extraligy

Sobota 12. prosince – dohrávka 26. kola:
17:00 PSG Berani Zlín – HC VERVA Litvínov

Neděle 13. prosince – 27. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha
17:00 Madeta Motor České Budějovice – Mountfield HK
17:00 PSG Berani Zlín – HC Olomouc
18:30 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Úterý 15. prosince:
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec (3. kolo)
17:00 PSG Berani Zlín – HC Škoda Plzeň (11. kolo)
17:00 HC Sparta Praha – Madeta Motor České Budějovice (11. kolo)
17:20 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary (11. kolo, ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice (8. kolo)
18:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav (11. kolo)
18:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno (11. kolo)

Čtvrtek 18. prosince – dohrávka 4. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz