Enzymy

Enzymy - podceňované, ale přitom naprosto nezbytné, díl. 1.

Fráze „jste to, co jíte“, je pravdivá z půlky. Ve skutečnosti jste to, co strávíte. Proces trávení umožňuje tělu vstřebat potřebné živiny a ty následně využít jako zdroj energie nebo jako stavební látky. Pokud se však trávicí proces z nějakého důvodů zpomalí nebo jiným způsobem přestane fungovat tak, jak má, začne docházet k postupnému poškozování zdraví.

Enzymy - podceňované, ale přitom naprosto nezbytné, díl. 1.

Příčin nefunkčního trávicího systému není mnoho. Většinou se opakuje jen pouhých několik, přičemž jednou z nejčastějších je nedostatek enzymů. Látek starajících se o urychlení a chod biochemických reakcí v těle. V dnešním článku se proto podíváme na enzymy blíže – řekneme si, proč jich vůbec máme v těle nedostatek, jak fungují, a co nám jejich dostatečný příjem může přinést.

Co jsou to enzymy

Enzymy jsou zvláštní organické molekuly složené buď jen bílkovinných nebo i z nebílkovinných částí (ionty nebo např. deriváty vitamínů). Většina jsou jich však proteiny. V těle fungují jako biokatalyzátory – mnohonásobně urychlují důležité procesy, které by jinak v podmínkách, které v těle panují (nízké teploty, neutrální pH a atmosférický tlak) probíhaly buď velmi pomalu, nebo vůbec.

Trávící enzymy

Podskupinou enzymy tvoří enzymy trávicí, které dělí potravu na jednodušší části. Vyskytují se v celém trávícím traktu, který začíná už v ústech – ve slinách je obsažena jedna alfa-amyláz. Dále je najdeme v žaludku a ve střevech, přičemž většina jich je produkována slinivkou břišní.

Důležité trávící enzymy:

  • Amyláza – nachází se ve slinách a v žaludeční šťávě, rozkládá velké molekuly škrobů, sacharidů a cukrů z rostlinných zdrojů na maltózu.
  • Lipáza – je produkována slinivkou a vylučována do tenkého střeva, spolu se žlučí tráví tuky a triglyceridy na mastné kyseliny. Je potřebná pro strávení mléčných produktů, olejů, vajec a masa – tedy všech potravin, které obsahují tuk.
  • Celuláza – pomáhá trávit potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako je některá zelenina, fazole a další
  • Laktáza – velmi důležitý enzym, který rozkládá laktózu (mléčný cukr) na glukózu a galaktózu
  • Proteáza – tento enzym rozkládá dlouhé molekulové řetězce proteinů na menší, stravitelné častice, proteázy jsou produkovány slinivkou.

K dalším důležitým trávicím enzymům patří například pepsin a trypsin, obecně je v lidském těle enzymů více než 1000.

Co způsobuje deficient enzymů v těle?

Při nedostatečném příjmů enzymů (trávících i jiných) dochází ke zmenšení příjmů i mnoha dalších látek, následně ke zpomalení chodů biochemických procesů v těle a postupně tak k poškozování zdraví. Nejprve se dostaví nedostatek energie, únava, malátnost, ale také pokleslá nálada i deprese, později můžou přijít kožní problémy, poruchy trávení (různé syndromy postihující zažívací trakt), a nakonec mohou přijít i různé vážné civilizační choroby.

Proč nemáme dostatek enzymů

Enzymy se přirozeně vyskytují v  potravinách rostlinného původu jako jsou listová zelenina, některé druhy ovoce, meloun, avokádo, mango, popř. ve fermentovaných potravinách jako je kysané zelí nebo kimchi. Najdeme je i v kefírech, medu a dalších živočišných produktech.

Nedostatečný příjem těchto látek je způsoben průmyslovým zpracováním těchto potravin začínajícím už od pěstování. Předčasná sklizeň, nadměrně zatížená půda, pesticidy, ozařování, sterilizace, konzervování, nevhodné skladování, přidávání chemických látek a další nevhodné postupy doslova likvidují životně důležité enzymy a další látky, vytváří mrtvou stravu, která má pouze kalorický obsah, bohužel však minimum živin. Vedle toho klesá množství pohybu, narůstá nadváha a zvyšuje se stres, což enzymy ještě více likviduje.

Enzymy a ostatní látky

Doplnění dostatečného množství enzymů tak může být prospěšné pro tělo jako celek. Jsou nezbytné, pokud chceme, aby se do organismu vstřebaly i další látky – především vitamíny a minerály (které jsou obsažené ve zkonzumované potravě nebo je doplňujeme pomocí doplňků stravy). Enzymy spolu s vitamíny, minerály a probiotiky tvoří nezbytný základ, na kterém stojí celá výživová pyramida. Jsou velmi vhodné, pokud se chceme zotavit po úrazu, nemoci, pokud chceme tělu dodat novou energii, posílit jej a restartovat.

Závěrem

Platí, že velmi dobrým zdrojem enzymů je tzv. živá (nepasterizovaná) strava – kvašené produkty, čerstvé kefírové produkty, přírodní med a další potraviny z ekologického pěstitelství. Pokud bychom je chtěli suplementovat v podobě doplňků stravy, jako velmi účinná se jeví kombinace s vitamíny, minerály, probiotiky a rostlinnými extrakty. V dalším díle se podrobněji podíváme na to, jakým chorobám mohou enzymy předcházet.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

https://draxe.com/nutrition/digestive-enzymes/

https://sciencing.com/types-digestive-enzymes-6367.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/gut-reaction-a-limited-role-for-digestive-enzyme-supplements