V Íránu byl popraven opoziční novinář Zam. Barbarský akt, zní z EU

V Íránu dnes ráno popravili místního opozičního novináře Rúholláha Zama, který žil několik let v exilu ve Francii a provozoval web kritický k íránské vládě. Informovala o tom agentura AP. Zam byl letos v Íránu odsouzen k trestu smrti za podněcování k násilnostem při protivládních protestech na přelomu let 2017 a 2018.

Jeho popravu dnes kritizovala mimo jiné organizace Reportéři bez hranic (RSF), která vyjádřila rozhořčení nad "dalším zločinem íránské justice".

#Iran: AmadNews editor #Rohollah_Zam was executed this 12/12. RSF is outraged at this new crime of Iranian justice and sees @ali_khamenei as the mastermind of this execution. RSF had warned @mbachelet and @JavaidRehman about his possible execution since the 23rd of October pic.twitter.com/sRGZRFxe95

— RSF (@RSF_inter) December 12, 2020

Podle organizace Amnesty International byl Zam odsouzen ve vykonstruovaném procesu na základě vynucených doznání. "Apelujeme na mezinárodní společenství včetně členských států Rady OSN pro lidská práva a Evropské unie, aby okamžitě jednaly a přiměly íránské úřady zastavit stále častější užívání trestu smrti jako prostředku politické represe," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Zam žil několik let ve Francii, která mu udělila politický azyl poté, co ze své vlasti utekl. Loni byl ale novinář zatčen. Íránské revoluční gardy uvedly, že ho zadržely při složité tajné operaci, neuvedly ale, kde se operace odehrála. Server BBC dnes napsal, že byl zatčen po návratu do vlasti, podle některých íránských zdrojů byl zatčen v Iráku.

Zam byl odsouzen letos v červnu, tento týden nejvyšší soud trest smrti potvrdil. Francouzské ministerstvo zahraničí označilo íránský verdikt za "vážný útok na svobodu slova a vyjadřování" a popravu dnes odsoudilo jako "nepřijatelný a barbarský akt". Paříž podpořili i zástupci Evropské unie, šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve svém prohlášení mimo jiné vyzval Teherán, aby respektoval práva obžalovaných a přestal vynucená doznání používat jako důkaz jejich viny.

Íránské úřady Zama vinily také ze spolupráce s agenty tajných služeb USA a Francie a ze špionáže ohrožující bezpečnost íránského lidu. Celkem byl shledán vinným ve 13 bodech obžaloby.

Zam, který byl synem reformního duchovního Mohammada Alího Zama, provozoval populární zpravodajský kanál Amadnews. Na webu sdílel videa z protestů i informace o nepravostech či korupci íránských politiků. Na šifrované komunikační aplikaci Telegram měl jeho kanál na 1,4 milionu sledujících. Íránské úřady web posléze zablokovaly s tím, že podněcoval násilné povstání. Později ale stránky začaly fungovat pod jiným názvem.

Masové demonstrace, kvůli nimž byl Zam odsouzen, vypukly na konci roku 2017 původně kvůli zdražování. Posléze přerostly v protivládní protesty. Úřady reagovaly blokováním sociálních sítí, při policejních zásazích zemřelo přes 20 lidí a tisíce dalších skončily ve vězení. Teherán události, které trvaly do ledna 2018, označil za spiknutí organizované ze zahraničí.

Související

Více souvisejících

popravy Rúholláh Zam novináři Írán Reportéři bez hranic amnesty international EU (Evropská unie) Josep Borrell

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy