TOP 30 zahraničních desek roku 2020 (1. část)

Vydáno 12.12.2020 | autor: redakce

Rok 2020 pomalu končí, což lze přivítat s lehkými pocity úlevy. Dali jsme hlavy dohromady a sepsali pro vás 30 nejlepších desek, které v tom prapodivném roce vznikly. A že jich nebylo málo! Jde o osobní tipy našich redaktorů, výběr občas ustřelí do tvrdé hudby, jindy do alternativy, pro naše redaktory ale právě tohle byly desky roku 2020. Začínáme první desítkou, v níž figurují Pearl JamBruce SpringsteenRun the JewelsHaim a další.

TOP 30 zahraničních desek roku 2020 (1. část) TOP 30 zahraničních desek roku 2020 (1. část)

Pearl Jam - Gigaton

Přestože je patrná snaha přimět posluchače k zamyšlení se nad všedními dny a životem, z alba je cítit nadhled party, která už nemusí nikomu nic dokazovat. Pearl Jam nejsou se současnou podobou světa úplně spokojeni, ale nehodlají se kvůli tomu utápět v depresích.

Pearl Jam vystřelili ze tmy. Vydali nový singl a chystají oslavu třicetin

Pokud je pro vás nejdůležitější množství hitů „na první dobrou“, pak Gigaton snadno přehlédnete. Skupina se prosadila v době, kdy ještě bylo moderní poslouchat celá alba, a nikdo si na Spotify nesestavoval playlisty oblíbených songů. Jenže právě v soudržnosti celé kolekce písní je její síla. (Tomáš Rumler)

Bruce Springsteen - Letter to You

Je tu všechno, co od Bruce Springsteena chcete: poctivý „chlapácký" rock, trochu blues, trochu gospelu a country, foukací harmonika, plus podpora vynikající doprovodné kapely E Street Band. Bruce Springsteen prostě z nějakého záhadného důvodu nestárne. Jeho energie například ve skladbě Burnin’ Train, je dechberoucí. Najdete tu však i mnohem „vyklidněnější“ a komornější skladby plné zamyšlení a pokory. Tahle deska je čistá, upřímná, nadčasová radost do každého počasí. (Iva Hadj Moussa)

Run the Jewels - RTJ4

Víte, co mělo být na přesunutém koncertu Rage Against the Machine v O2 areně nejlepší? Nejen vzpomínání na mládí, ale předskokani – Run the Jewels. Tahle americká dvojka je album od alba lepší a letos navíc svou čtvrtou řadovku vypustila do světa uprostřed Black Live Matters protestů. Načasování nemohlo být lepší. Je tu všechno. Rasismus v řadách policie, chudoba, korporace. Vašek Klausů by obsah alba RTJ4 zcela určitě nespokojeně podtrhnul vlnovkou.

RECENZE: Nové album Run The Jewels zní jako hořící Amerika

Jasně, všechno to zní skvěle, duní to, tepe to, je tu spousta hvězdných hostů jako Pharrell Williams, Josh Homme, Zack de la Rocha nebo Mavis Staples, ale nejsilnější jsou stejně slova: „Seš tak znecitlivělej, že sleduješ fízly, jak škrtí chlápka jako jsem já / dokud můj hlas nepřejde z křiku v šepot: ‚nemůžu dýchat‘“. Ta mimochodem Killer Mike napsal půl roku před vraždou George Floyda.

Haim - Women in Music Pt. III

Název třetího alba sester Haimových zní jako povzdechnutí nad přihlouplými dotazy typu, jaké je to být ženou ve světe hudby, případně, jak coby dívčí kapela tvoří. „Sakra, chlape. Co to je za otázku? / Cos čekal, že na to odpovím?“ zpívají Haim v písni Man from the Magazine, jíž věnovali konkrétnímu novináři po rozhovoru, který se moc nepovedl.

RECENZE: Haim nahrály vynikající album. Na Women In Music Part III zpívají o svých trápení s nadhledem

Členky Haim ale nejsou nabroušené feministky a nad absurditami světa, jemuž vládnou muži, spíš s neuvěřením kroutí hlavou, často otráveně, jinde se tomu všemu už jen smějí. Mnohem důležitější ale je, že natočily sebevědomé a silné album o rozchodech a opouštění ve všech podobách. Haim poučeně, a přesto živelně, čerpají ze žánrů a zvuků mimo hlavní proud, aby konečně našli svůj zvuk. (Ondřej Horák)

The 1975 - Notes on a Conditional Form

Patrně nejoblíbenější rocková kapela současnosti, a to nejen pro mileniály, vydala letos skoro hodinu a půl dlouhou nahrávku čítající dvaadvacet skladeb. Angažovaná deska, kde se stejně často jako o vztazích a sexu mluví o ekologii. Například v grungeovém nakopáváku People, v němž se Matt Healy snaží vyburcovat populaci. U popu a rocku to tentokrát neskončí. Díky pozici, jíž si The 1975 vybudovali, si může manchesterský kvartet dovolit koketovat s nesourodými žánry, dokáže ovládnout taneční muziku i country. Další bílé album od Beatles z toho zřejmě nebude, nicméně energie a poselství desky je rozhodně silné. (Tomáš Kocian)

Deftones - Ohms

Kalifornští nu-metaloví Deftones jsou na scéně už čtvrt století a za tu dobu si vytvořili originální styl a zvuk. Ačkoliv nová deska Ohms rozhodně není pro každého, fanoušci kapely se mohou těšit na skvěle vystavěné, atmosférické až psychedelické skladby, které podtrhuje emotivní hlas zpěváka. Songy jsou spíše pomalé, zádumčivé a vytvářejí skličující a znepokojivou atmosféru. Za zmínku stojí například uhraničivá skladba Radiant City. (Iva Hadj Moussa)

Nothing But Thieves - Moral Panic

Začátkem prosince roku 2017 jsem se chystal do MeetFactory s cílem sepsání reportu z koncertu, na který jsem kývl jakožto záskok za kolegu, který se na poslední chvíli nemohl zúčastnit. Zapínám Spotify, do vyhledávače vyťukávám pro mě do tohoto momentu absolutně neznámý název kapely Nothing But Thieves a pouštím úvodní skladbu I Was Just a Kid z alba Broken Machine, ke kterému měla kapela právě zastávku v rámci turné i ve výše zmíněném klubu.

LIVE: Nothing But Thieves přivezli do Prahy obrovskou porci energie i novou desku

Z desky jsem nadšen, z koncertu ještě více a Nothing But Thieves se pro mě stávají na následující roky srdeční záležitostí, při jejichž poslechu zažívám výjimečně příjemné pocity. Před vydáním nové desky Moral Panic jsem se modlil, aby dopadla alespoň z poloviny tak dobře, jako ta předchozí. Myslím si, že se povedlo na výbornou. (Dominik Pavliš)

Testament - Titans of Creation

Ještě než letos vypukla pandemie, stihla jsem koncert téhle americké thrash metalové kapely ve skotském Glasgow, kde byla na turné se skupinami Exodus a Death Angel. A byl to nářez! Mimochodem, ukázalo se, že skoro celá kapela po tomto koncertě ulehla právě s diagnózou covid-19. Album Titans of Creation pojali Testament dost velkolepě - přichystali si bezmála hodinu. V tomto případě si však lze oddechnout: ani jedna z dvanácti skladeb netrpí úbytkem energie. Jsou zkrátka legendy, které na vavřínech neusínají, a dávají za vyučenou i kapelám mladším o celé generace. (Iva Hadj Moussa)

Nova Twins – Who Are the Girls?

Koncert Nova Twins pro mě byl jednoznačně největším objevem a jedním z největších zážitků loňského Rock for People. Londýnské duo spolu hraje od roku 2014, na koncertech ho doplňuje bubeník Tim Nugent, jeho debutové album ale vyšlo až letos. A stejně jako jeho živá vystoupení je plné energie i vzteku. Zpěvačka a kytaristka Amy Love střídá zpěv, rap a řev za hutného doprovodu basistky Georgie South. Ačkoli to tak nezní, veškeré zvuky vycházejí pouze z kytary a baskytary, jen jsou prohnané efekty. Muzikantky svůj styl popisují jako urban punk.

Předskakovaly mimo jiné třeba Wolf Alice, Skunk Anansie, nebo Prophets of Rage, po jejichž turné Tom Morello o Nova Twins řekl, že to je „nejlepší kapela, o které jste nikdy neslyšeli“. Nezbývá, než s ním souhlasit. Přestože kritici nešetří chválou, počty zhlédnutí na YouTube napovídají, že o nich moc lidí ještě neví. To je velká škoda. Možná se to ale změní díky jejich nejnovější spolupráci s Bring Me the Horizon na singlu 1x1. (Barbora Pěchová)

LP - Live in Moscow

Americká zpěvačka LP potvrdila přesun svého vystoupení na Colours of Ostrava na rok 2021, a tak si místo letošního koncertu zrušeného kvůli koronavirové epidemii můžeme alespoň poslechnout její vydařené živé album z Moskvy. Záznam z ruské metropole pořízený loni v Crocus City Hall se sedmnácti peckami včetně Lost on You, Girls Go Wild nebo covery Kings of Leon a The Rolling Stones, jen potvrzuje její slova, že chytlavost pro ni není sprosté slovo.

LIVE: LP v Praze zpívala o lásce, touze, strachu, lítosti i nevěře

Směs rocku, folku a popu, který majitelka nevšedního hlasu nabízí, má daleko do vyumělkovaného světa falešných hvězd, které mají úspěch postavený na prázdné extravaganci nebo vykalkulované image. V osobním i uměleckém životě umí jít LP sympaticky proti proudu. V dnešní době převládající rusofobie proto neváhá hovořit o tomhle koncertu jako o příkladu vášně, lásky a náklonnosti, kterou sdílela s tamním publikem. Snad ji za to vlastenci v USA neoznačí za agenta Kremlu. (Roman Jireš)

redakce iReport
Témata: Pearl Jam, Bruce Springsteen, Run the Jewels, HAIM, The 1975, Deftones: Ohms, Nothing But Thieves, Testament, Nova Twins, LP

Mohlo by Vás zajímat

zavřít