Írán popravil opozičního novináře za podněcování protivládních protestů. Trest kritizovala i Francie

V Íránu v sobotu ráno popravili místního opozičního novináře Rúholláha Zama, který žil několik let v exilu a loni ho zatkly revoluční gardy při tajné operaci. Letos byl v Íránu odsouzen za podněcování protivládních demonstrací v letech 2017 a 2018. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na íránskou tiskovou agenturu IRNA.

Teherán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rúholláh Zam byl popraven za podněcování protivládních demonstací

Zam byl odsouzen k trestu smrti v Íránu letos v červnu | Foto: Wana News Agency | Zdroj: Reuters

Sedmačtyřicetiletý Zam, který je synem reformního duchovního Mohammada Alího Zama, provozoval populární zpravodajský kanál Amadnews. Na webu sdílel videa z protestů, kritické informace o íránských politicích a na šifrované komunikační aplikaci Telegram měl tento kanál 1,4 milionu sledujících. Íránské úřady jej posléze zablokovaly s tím, že podněcoval násilné povstání. Později ale web začal fungovat pod jiným názvem.

Zam byl odsouzen k trestu smrti v Íránu letos v červnu. Loni v říjnu íránské revoluční gardy oznámily, že ho dopravily do Íránu v rámci komplikované tajné operace. Neuvedly, kde se operace odehrála. Jeho odsouzení k trestu smrti tehdy kritizovala mimo jiné Francie, která mu po útěku z vlasti udělila azyl, uvedla agentura Reuters.

Masové demonstrace, kvůli nimž byl Zam odsouzen, vypukly na konci roku 2017 původně kvůli zdražování. Posléze přerostly v protivládní protesty. Úřady reagovaly blokováním sociálních sítí, při policejních zásazích zemřelo přes 20 lidí a tisíce dalších skončily ve vězení. Teherán události, které trvaly do ledna následujícího roku, označil za spiknutí organizované z ciziny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme