Hlavní obsah

Muž, který stál u zrodu masochismu a sadomasochismu

Právo, Lenka Bobíková

Rakouský spisovatel a novinář Leopold rytíř von Sacher-Masoch (1836–1895?) se stal nesmrtelným nikoli kvůli svým literárním úspěchům, ale díky svému jménu, které vstoupilo do dějin jako psychiatrický pojem. Zkrátka masochismus.

Foto: Repro – Sacher-Masoch, Dybbuk 2015

Leopold Sacher-Masoch ženy fascinoval.

Článek

Přisoudil mu jej profesor psychiatrie na vídeňské univerzitě Richard von Krafft-Ebing v roce 1890, když napsal ve svém díle Nové výzkumy v oblasti psychopathia sexualis:

„Takovéto zvrácenosti pohlavního života můžeme nazvat masochismem, neboť věhlasný romanopisec Sacher-Masoch v mnoha románech učinil z tohoto typu sexuální zvrácenosti své oblíbené téma.“

Vytvořil tak zároveň prostor ke vzniku pojmu sadomasochismus, v němž se spojilo spisovatelovo jméno se jménem proslulého markýze de Sade.

Bití od krásných dívek ho fascinovalo už od dětství

Samotného Sacher-Masocha taková charakteristika rozčílila. Vždyť jeho umělecké dílo degradovala na jakousi sexuální úchylku. Považoval se za genialitou poznamenaného tvůrce a milence nádherných žen.

Zlost mu nepomohla – pojem masochismus se zkrátka vžil a stal se součástí jazyků celého světa.

Jaký vlastně byl člověk Sacher-Masoch?

Bití od krásných dívek ho fascinovalo už od dětství (naposledy se Sacher-Masochovým životopisem zabýval Bernard Michel v knize Sacher-Masoch, Dybbuk 2015).

Leopold se narodil v haličském Lvově 27. ledna 1836 jako první ze čtyř synů do rodiny policejního ředitele Leopolda Sacher-Masocha, rytíře von Kronenthal (měl ještě jednu sestru). Otec si liboval v radovánkách a přepychu, miloval společnost a rád řečnil. Jako rakouský policejní ředitel pracoval svědomitě a důsledně.

Matka Caroline se naopak věnovala výhradně domácnosti. Syn o ní později napsal: „Trávila všechen svůj život ve svém nitru a cele se věnovala manželovi a dětem. Byla velice zbožná, tou pravou zbožností, jež nikoho nezraňuje. Nemilovala společnost a žila v ústraní.“

Nakonec mi poručila kleknout, ne do kouta, ale doprostřed pokoje, přímo před ni. Pociťoval jsem stud a zároveň byl šťastný: ale byl bych ještě víc, kdyby mi tu malou nožku, jejíž špička v roztomilém návalu hněvu bubnovala k útoku, bylo dovoleno políbit

Vedle matky se o děti staraly rusínské služebné a kojné. Malý Leopold žil v multikulturní společnosti. Od služebnictva se naučil rusínsky, ovládl i polštinu a němčinu. Rodiče mezi sebou mluvili francouzsky – plynně začal brzy hovořit i Leopold. Později zvládl i češtinu.

Patřil k náruživým čtenářům, ve svých pamětech uvedl, že už v deseti louskal Molièra, ve dvanácti Voltaira. Psal si verše pro své loutkové divadlo, ale také se naučil střílet a chodil na lov. A zažil první citové vzplanutí.

Kateřina II. uměla chladnokrevně trestat i vášnivě milovat

Styl

Bičuje a kope

Sacher-Masoch vzpomínal na jednu ze svých domácích učitelek, Adelu. Nosila krátký kabátek pošitý kožešinou a zlobila se a křičela, když chlapec něco neuměl. Jemu to kupodivu dělalo dobře.

Líčil: „Nakonec mi poručila kleknout, ne do kouta, ale doprostřed pokoje, přímo před ni. Pociťoval jsem stud a zároveň byl šťastný: ale byl bych ještě víc, kdyby mi tu malou nožku, jejíž špička v roztomilém návalu hněvu bubnovala k útoku, bylo dovoleno políbit.“

Zároveň získal také první zkušenost s bičováním.

Foto: Profimedia.cz

Dobová karikatura Sacher-Masocha od Carla von Stura

Už jako malý se prý ve Lvově zamiloval do vzdálené příbuzné svého otce, svůdné a panovačné, krásné Zenobie. Nosila také kacabajku s kožešinou – právě ta srst Leopolda přitahovala. Jednou jej údajně svázala a zbila rákoskou tak, až mu tekla krev, jindy jej nakopla a zpráskala bičem. Pokaždé ještě musel za výprask poděkovat a políbit jí ruku. Způsobovala tak sice bolest, ale Leopold „pociťoval svého druhu rozkoš“.

Přesto prožil vcelku idylické dětství. Změna nastala v roce 1848, kdy jeho otce přeložili jako policejního ředitele do Prahy.

V revoluční Praze

Sacher-Masochovi se ubytovali v domě č. 6 v Krakovské ulici nedaleko Koňského trhu, dnešního Václavského náměstí. Dvanáctiletý Leopold odtud sledoval revoluční dění ve městě, ale pouštěl se i sám do ulic. Jednou se připletl až k bojům na barikádě na Pernštýně, odkud jej vyhnala jakási žena s křikem: „Dítě nešťastné! Zmiz domů k mamince!“

Právě v Praze chlapec studoval na Akademickém gymnáziu s výborným prospěchem. Učily jej takové osobnosti jako dramatik Václav Kliment Klicpera či jazykovědec Josef Jungmann. Další svou budoucnost viděl v literární tvorbě a historii, i když se zajímal také o přírodní vědy. Spřátelil se s vědcem Joachimem Barrandem a pomáhal mu v geologickém průzkumu ve vápencích a chytal pro něj potápníky.

Nakonec ale začal studovat filozofii na Karlově univerzitě, nikoli práva, jak se tradovalo. Přitom se seznámil s několika dívkami, ale uctíval je pouze platonicky. Stejně jako herečku Stavovského divadla Annu Manětínskou-Kolárovou. Žádný svůdník s leskem v oku nebyl. Obrat nastal v roce 1854, když jeho otce opět přeložili, tentokrát do Štýrského Hradce.

Skandál milovníka erotiky a průkopníka sexuální revoluce u nás

Styl

Profesor znuděný a odtažitý

„Její krása byla krásou upíra. Všechno v ní vydechovalo hlubokým sobectvím, přesto však měla v sobě něco rozkošného a sladce opojného,“ charakterizoval Leopold svou milenku Annu von Kotowitz, kterou poznal v roce 1861. To už měl mnohé za sebou.

V roce 1856, ve svých dvaceti, obhájil doktorát filozofie. Stal se poté soukromým docentem na univerzitě ve Štýrském Hradci. Přednášel znuděně a odtažitě, jako by se jeho myšlenky toulaly kdesi v neznámu. Zastával pevnou antiklerikální pozici.

Jeden z jeho přátel popsal, jakým dojmem na okolí působil: „Překvapoval dravčím výrazem v obličeji, který byl vždy hladce oholen a prost jakéhokoli chmýří, když se usmíval a ukazoval své velké zuby, připomínal mladého vlka. Ten muž byl rozhodně ošklivý, ale tou zajímavou ošklivostí, jež může ženy svádět.“

Do pětadvaceti se v Leopoldově posteli neprotahovala rozkoší žádná žena

O rok později, v roce 1857, vydal svou první knihu O povstání v Gentu za Karla Pátého. Následoval první román Haličský příběh. Na univerzitě ale neuspěl – objevili se noví kandidáti na jeho místo a Leopold akademickou půdu opustil. Vrhl se se zápalem do víru literatury. A také poznal již zmíněnou hraběnku von Kotowitz.

Historik Jaroslav Čechura studuje sex v „době temna“

Styl

Nejdřív uprchla s ním, potom od něj

Do jeho pětadvaceti se v Leopoldově posteli neprotahovala rozkoší žádná žena. Jeho ideálem se už od mládí stala zkušená, zralá aristokratka okolo třiceti s krásnýma nohama. Pokud možno zahalená do kožešin, panovačná a krutá. Prostitutky a panny nemiloval.

O deset let starší černovlasá Anna von Kotowitz mu plně vyhovovala. Byla to vyhlášená místní krasavice, manželka místního chirurga a gynekologa, matka dvou malých holčiček.

Leopolda okouzlila. Pozvala jej do domu, pomilovala se s ním a on se vznášel „v nejkrásnějším, nejlíbeznějším snu“. Manžel se už tak nevznášel. Zakázal mladíkovi návštěvy. Vysloužil si za to okamžitou reakci, Anna, zvaná Leopoldem Aldona, s ním uprchla. Získala si tím opovržení celé společnosti a ztratila obě děti.

Foto: ČTK

Čínští žebráci si kladou na hlavu žhavé uhlí, 1752.

Její milenec psal a psal, aby je oba uživil. O bičování zatím z tohoto období není známo nic. Vztah se protáhl na pět let a ukončila ho Aldonina nevěra s mužem, který se vydával za hraběte. Tím vypadla definitivně ze spisovatelova života.

Nenudil se. Přispíval do časopisů, připravoval novely, polemizoval v tisku. V roce 1869 objevil novou lásku – tentokrát opět s bičíkem v ruce.

Mezi prostitutkami byly tanečnice i úřednice

Styl

Otrocká smlouva

„Pan Leopold von Sacher-Masoch se zavazuje být otrokem paní Fanny von Pistor a bezpodmínečně vyslyšet veškerá její přání a rozkazy, a to na šest měsíců,“ tak zněla citace ze smlouvy, kterou literát uzavřel se svým novým objevem.

Baronku poznal v roce 1869 v Meranu, v jihotyrolských horách v hotelu U Pošty. Rudovlasá, pětadvacetiletá vdova Leopoldovi učarovala: „Měla linii řecké sochy a dráždivě krásnou hlavu z doby rokoka, hotová Pompadourka, s párem zelených očí, uvnitř démonických a přitom chladných.“

Domníval se, že objevil ideál, ve kterém se mísí krutost s rozkoší. Bičovala ho, svazovala, milovala kožichy a měla skvělou fantazii. Milenci si vymysleli vztah paní-otrok. Leopold měl vystupovat jako její sluha Gregor s úlohou plnit všechna její přání. Dne 8. prosince 1869 oba podepsali legendární otrockou smlouvu, v níž mimo jiné směla Fanny „mučit svého otroka způsobem, jaký uzná za vhodný, za jakékoli chyby“.

Všechny své pocity z takového postavení vylíčil Leopold ve svých povídkách a novelách, i v té nejslavnější, Venuši v kožichu. Po vypršení smlouvy se s Fanny rozešel. Měl poté poměr s dvěma herečkami, s jednou z nich, Caroline Heroldovou, zplodil v roce 1872 dceru Caroline. Platil na ni, ale k sobě na výchovu si ji nevzal.

S druhou milenkou, Jenny Frauenfeldovou, se zasnoubil. K sňatku ale nedošlo. Překazila ho opět žena, Aurora Rümelinová, překřtěná Leopoldem na Wandu.

Hrála ukrutnici

Aurora vyrůstala v chudé katolické rodině. Pracovala v trafice své matky, kam lákala postarší pány. Za svou bídu se styděla. I když v čase, kdy ve svých šestadvaceti poznala Leopolda, nebyla panna, tělesné lásky se bála.

Spisovatel pro ni ale znamenal konec nouze do budoucna. Ulovila ho svéráznou metodou – začala mu v roce 1871 psát dopisy, plné pravopisných chyb, ve kterých se vydávala za vdanou ženu. Vystupovala v nich jako sebevědomé stvoření, které ho hodlá ovládnout, bičovat a uzavřít s ním otrockou smlouvu, tentokrát na dobu neurčitou, a stát se jeho manželkou. A rozvášněný literát se zamiloval do vlastních představ a fantazií, ve skutečnosti do ženy, kterou ještě neviděl.

Písemně s ní uzavřel žádanou smlouvu a rozešel se s Jenny. S Wandou se konečně setkal tváří v tvář v srpnu 1872. Hrála svou roli skvěle, před pohlavním stykem umělce zbičovala.

V lednu následujícího roku zjistila, že je těhotná.

Sigmund Freud - otec psychoanalýzy a student lidské sexuality

Styl

Pobyt v cholerové Vídni

Milenci se rozhodli odjet do Vídně. V červenci ale propukla v hlavním městě monarchie cholera, ve stejném měsíci se Wandě narodil synek Leopold. Sacher-Masoch prý „pýchou a radostí div nepraskl“. Dlouho mu to netrvalo – po šesti dnech chlapeček zemřel.

Zdrcení rodiče se rozhodli město opustit. Odstěhovali se do štýrského Brucku an der Mur uprostřed hor. Tam se také v říjnu vzali. Doktoru filozofie bylo třicet sedm, Wandě osmadvacet. Leopold při obřadu prohlásil, že nevěsta je baronka a spisovatelka.

V městečku je zpočátku místní přijímali s obdivem a nadšením. Dokonce jim půjčovali. Nemělo to dlouhého trvání. Wanda začala v jediné kavárně hrát s důstojníky kulečník, a dokonce je navštěvovala. Obyvatele to pohoršovalo a sympatie skončily.

V té době vzali k sobě manželé spisovatelovu dceru Caroline. V září 1874 porodila Wanda další dítě, syna Alexandra přezdívaného Sasha, následující rok chlapce Demetria. Leopold jí kupoval nákladné kožichy a toalety, ačkoli měl hluboko do kapsy.

Foto: Repro – Sacher-Masoch, Dybbuk 2015

Aurora, řečená Wanda, začala spisovateli znepříjemňovat život.

Ona ho za to fackovala a mlátila. V roce 1875 se finanční poměry páru zlepšily. Leopold vydal román Ideály našeho mládí a další novely i povídky, psala i jeho žena – opisovala od svého chotě. Ve své tvorbě splétal Sacher-Masoch vlastní masochistické prožitky s ženskou dominancí a vše kořenil nevyčerpatelnou fantazií.

V roce 1877 se manželé vrátili do Štýrského Hradce. Štěstí jim nepřinesl.

Požitky z bití mizí

Rodině zase chyběly peníze. Spolu s nedostatkem sílily rozepře mezi Leopoldem a Wandou. Scéna střídala scénu, opepřené momenty, kdy manželka tloukla muže bičištěm i deštníkem. Tomu se utrpení pomalu zajídalo. Scházel.

Přítel spisovatel Ferdinand Saar jej uviděl po letech a lekl se: „Jak zchátrale vypadal, tváře propadlé! A jeho ústa, dříve tak kvetoucí a výrazná, se hrubě rozšířila a jsou téměř bez zubů!“ Už se neobjevovaly nové kožešiny ani toalety. Korunu všemu nasadila Wanda, když utekla se čtyřiadvacetiletým mladíkem Sándorem Grossem do Vídně.

Získal kříž Čestné legie od prezidenta Francouzské republiky

S sebou si vzala jen syna Demetria, Sasha a Caroline zůstali s otcem. Leopold si oddechl. S rozchodem mu ubyla část výdajů a začalo se dařit. Psal nadále romány i povídky a založil literární časopis Na vrcholu. V redakci tehdy zaměstnal i překladatelku Huldu Meisterovou – svou budoucí ženu. To ovšem nemohl zatím tušit.

K jeho pětadvacetiletému spisovatelskému úsilí mu blahopřáli mnozí slavní a získal kříž Čestné legie od prezidenta Francouzské republiky. V únoru 1884 postihla jeho neúplnou rodinu velká rána – Alexander onemocněl tyfem. Shodou okolností chorého ošetřovala právě Hulda. V březnu roku 1884 Sasha zemřel. Zničený otec začal ztrácet orientaci a měl problémy se zrakem.

Zároveň ale navázal vztah s Huldou.

Poslední kapitola

Šestatřicetiletá překladatelka Hulda nevzbuzovala v devětačtyřicetiletém Leopoldovi strhující smyslné vášně, ale prokázala oddanost při péči o Sashu a v neštěstí jej nenechala samotného. Ostatně, nějaké výstřednosti už nehledal.

Hulda nebyla žádná pijavice – ze svého koupila dům se zahradou v malé vísce v Lindheimu v Hesensku. Spisovatel s ní měl tři nemanželské děti – Olgu, Marfu a Ramona.

Zatím se nemohli vzít, rozvod s Wandou proběhl až v roce 1887 a navíc katoličtí exmanželé tehdy nesměli v Rakousku uzavřít nový sňatek. Svatba se uskutečnila až v únoru 1890.

Foto: Repro – Sacher-Masoch, Dybbuk 2015

U Huldy Meisterové strávil Leopold zbytek života.

Leopold se v Lindheimu nadále věnoval psaní. Žil v poklidu, i když jej neustále navštěvovaly mladé ctitelky. Jeho zdraví fyzické i duševní se ale stále zhoršovalo. Trpěl halucinacemi a začal se chovat agresivně. Rodině nezbylo nic jiného než jej umístit do sanatoria v Mannheimu.

A tady se historie různí – manželka veřejnosti oznámila, že zemřel 9. března 1895 v Lindheimu. Někteří historici, například James Cleugh, se domnívají, že skonal až o deset let později ve zmíněném ústavu.

Tak či tak, jeho jméno si dál, bez ohledu na data, klestilo cestu dějinami.

Markýz de Sade, který dal vznik pojmu sadismus

  • Donatien Alphonse François, markýz de Sade (1740–1814), byl francouzský šlechtic a autor zčásti pornografických, zčásti filozofických knih i divadelních her.
  • Ač ženatý od května 1763, způsobil už v říjnu skandál – pozval k sobě prostitutku Jeanne Testardovou a zbičoval ji.
  • Následovaly další aféry – lákal k sobě ženy, které bičoval, podával jim různá afrodiziaka a některé z nich přiotrávil. Několikrát jej zatkli a obvinili ze zločinu travičství, ale dokázal se vykoupit. K travičství se nakonec přidala i sodomie.
  • De Sada odsoudili ve Francii k smrti, ale jemu se vždy podařilo trest obejít či uprchnout.
  • Načas dokonce skončil v blázinci ve francouzském Charentonu.
  • Francouzská revoluce mu změnila život – stal se v roce 1793 dokonce soudcem revolučního soudu.
  • Za Napoleona jej znovu zatkli za vydání díla Justina a Julietta. Zemřel roku 1814 v ústavu v Charentonu po třináctiletém věznění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám