Petr Holec: Minářův restart potřebuje restart

12. prosinec 2020

Před týdnem představil bývalý šéf chvilkařů Mikuláš Minář svůj nový politický projekt nazvaný Lidé PRO, který má podle něj být „restartem“ politiky.

„Naše země je v krizi. Zasekla se, přešlapuje na místě. Příčinou je stav naší politiky. I ta je v krizi. Musí přijít něco nového, svěží vítr, noví lidé do politiky, poctiví a schopní, kteří umí naslouchat,“ řekl Minář ve svém šestiminutovém videu.

Čtěte také

Ironie je, že po pouhém týdnu potřebuje restart sám. To Minář přiznal i ve videorozhovoru pro týdeník Reflex, kde nejen médiím poděkoval za „obrovskou nakládačku“, kterou za svou politickou premiéru schytal. „Udělali jsme chybu, něco jsme neodkomunikovali úplně nejlíp,“ přiznal šéf Lidí PRO lehce korporátním jazykem.

I ona „obrovská nakládačka“ je vlastně pro Mináře premiérou: coby nejvyšší chvilkař, který dvakrát zaplnil pražskou Letnou lidmi demonstrujícími proti premiérovi Andreji Babišovi, si zatím užíval spíš přízeň médií. Teď se karta otočila.

Nová reality show

Čtěte také

Politika je totiž úplně jiná disciplína než pořádání demonstrací. Na nich vždycky vládnou hlavně emoce a vzletný jazyk, zatímco v politice potřebujete jasnější kontury. A ty Minář ani náhodou nenabídl. Místo nového politického hnutí představil spíš politickou reality show – její obsah tvoří podobně jako v televizi sami účastníci a on to celé jen režíruje. Takže až když jeho hnutí například získá sto tisíc podpisů, začne Minář s lidmi psát politický program. A když jich naopak nezíská půl milionu, tak to celé zabalí.

To jediné je vlastně na jeho projektu skutečně nové. Věci veřejné i ANO, které Minář taky paradoxně vykrádá, i když chce právě jemu pomoci od moci, hned v začátku taky zapojovaly lidi; nikdy jim ale současně neslibovaly, že to celé případně zabalí, ještě než opravdu začnou. A taky nechtěly své volební kandidáty vybírat s pomocí psychologů, sociologů a korporátních profíků na lidské zdroje, jak to nastínil lídr Lidé PRO. A nejen to.

Vláda, nebo opozice?

„To je předčasná otázka,“ odpověděl Minář ve zmíněném rozhovoru na otázku, jestli je případně připravený převzít vládní odpovědnost. Pak se ale logicky nabízí jiná otázka: Proč to vlastně celé dělá? Jestli chce opozici ve sněmovně opravdu přidat mandáty, aby přečíslila Babišovo ANO, jak slibuje, a ne ji naopak oslabit, jak předpovídají nejen někteří politologové, pak musí být připravený vládnout. Jinak totiž může opozici posílit v opozici, to ale úplně není potřeba.

Z náměstí bývá do parlamentu hodně dlouhá cesta a zatím ji záhy po pádu komunismu dokázalo úspěšně ujít jen někdejší Občanské fórum. Jenže to byla výjimečná doba, která se nikdy neopakuje. A Občanské fórum se navíc záhy rozpadlo a zaniklo. Minář se ukázal jako schopný organizátor masových demonstrací, ze kterých si dokonce jako první udělal zaměstnání na plný úvazek. Vstup do politiky mu ale zatím vůbec nevyšel. Na druhou stranu má výhodu v tom, že nikomu vlastně neslíbil, že do ní nakonec opravdu vstoupí.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související