Hlavní obsah

Evropské filmové ceny ovládli Vinterberg a Mikkelsen s filmem Chlast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cenu za režii při udílení letošních Evropských filmových cen získal Dán Thomas Vinterberg za Chlast, který je i filmem roku. V nominacích byla i polská filmařka Agnieszka Hollandová, která režírovala český životopisný snímek Šarlatán o léčiteli Janu Mikoláškovi.

Foto: Film Europe

Mads Mikkelsen ve filmu Chlast

Článek

Kategorie nejlepších režisérů byla oznámena jako první. O cenu se kromě Vinterberga a Hollandové ucházeli také Polák Jan Komasa za film Corpus Christi, Ital Pietro Marcello za snímek Martin Eden, Francouz François Ozon, tvůrce dramatu Léto 85, a norská režisérka Maria Sodahlová se snímkem Naděje.

Vinterbergův film Chlast zabodoval i v kategorii nejlepší scénář a nejlepší herec, kde si cenu odnesl dánský herec Mads Mikkelsen, známý mimo jiné jako představitel zloducha z bondovky Casino Royale. Mikelsen za výkon ve filmu Chlast, který se dostal i do oficiálního výběru na festivalu v Cannes, už letos získal cenu na filmovém festivalu v San Sebastiánu. Film se zabývá teorií a následným experimentem, že se rodíme s malým množstvím alkoholu v krvi a že mírná podnapilost může otevřít mysl a podpořit kreativitu.

Mezi herečkami letos členy akademie nejvíce zaujala Paula Beerová, protagonistka německo-francouzského romantického dramatu Undine. Cenu Fipresci za objev roku získal Carlo Sironi, režisér italsko-polského snímku Sole.

RECENZE: Chlast. Dánové kladou otázku, zda lze vydržet život střízlivý

Film

Evropské filmové ceny, které se dříve jmenovaly Felix, udílí Evropská filmová akademie (EFA). O vítězích rozhoduje na 3800 členů EFA. Její novou prezidentkou byla tento týden zvolena Agnieszka Hollandová, která v této funkci vystřídá režiséra Wima Wenderse, prezidenta EFA od roku 1996.

Česká kinematografie zatím v hlavní kategorii těchto cen nebodovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám