Hlavní kategorie Evropských filmových cen ovládl dánský snímek Chlast

Cenu za nejlepší evropský film, nejlepší režii, scénář a mužský herecký výkon získal při udílení letošních Evropských filmových cen film Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga. Za hlavní roli převzal ocenění herec Mads Mikkelsen. Cenu pro nejlepší herečku získala Paula Beerová za snímek Undine. Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 poprvé konal o-line, vítězové vedlejších kategorií byli vyhlášeni v průběhu týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín (Aktualizováno: 22:31 12. 12. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Thomas Vinterberg (vlevo) a herec Mads Mikkelsen.

Režisér Thomas Vinterberg (vlevo) a herec Mads Mikkelsen. | Zdroj: Reuters

V nominacích byla i polská filmařka Agnieszka Hollandová, která režírovala český životopisný snímek Šarlatán o léčiteli Janu Mikoláškovi. 

Kategorie nejlepších režisérů byla vyhlášena jako první. O cenu se kromě Vinterberga a Hollandové ucházeli také Polák Jan Komasa za film Corpus Christi, Ital Pietro Marcello za snímek Martin Eden, Francouz François Ozon, tvůrce dramatu Léto 85, a norská režisérka Maria Sodahlová se snímkem Naděje.

Zemřel oceňovaný režisér Kim Ki-duk. Autor filmů Samaritánka a 3-IRON měl koronavirus

Číst článek

Vinterbergův film Chlast s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli se dostal i do oficiálního výběru na letošním festivalu v Cannes. Mikkelsen za výkon ve filmu už letos získal cenu na přehlídce v San Sebastiánu.

Film se zabývá teorií a následným experimentem, že se rodíme s malým množstvím alkoholu v krvi a že mírná podnapilost může otevřít mysl a podpořit kreativitu.

Češi letos neuspěli

Mezi herečkami letos členy akademie nejvíce zaujala Paula Beerová, protagonistka německo-francouzského romantického dramatu Undine. Cenu Fipresci za objev roku získal Carlo Sironi, režisér italsko-polského snímku Sole.

Evropské filmové ceny, které se dříve jmenovaly Felix, udílí Evropská filmová akademie. O vítězích rozhoduje na 3800 členů. Její novou prezidentkou byla tento týden zvolena Agnieszka Hollandová, která v této funkci vystřídá režiséra Wima Wenderse, prezidenta akademie od roku 1996.

Česká kinematografie zatím v hlavní kategorii těchto cen nebodovala. Letos se ale o ocenění pro nejlepší film ucházelo Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula.

onz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme