"Evropského Oscara" získal režisér Thomas Vinterberg za film Chlast, Nabarvené ptáče neuspělo

Udílení Evropských filmových cen letos ovládl dánský snímek Chlast Thomase Vinterberga. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena. Česká kinematografie letos měla v nominacích hned dvojí zastoupení, snímky Nabarvené ptáče a Šarlatán ale nakonec ve svých kategoriích neuspěly.

Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 letos poprvé konal on-line, vítězové některých kategorií byli vyhlášeni už předem. Za nejlepší režii byl na úvod večera oceněn dánský tvůrce Vinterberg, čímž pohasly šance českého životopisného snímku Šarlatán, který vynesl nominaci polské režisérce Agnieszce Hollandové. Ta se živého přenosu osobně zúčastnila v roli nové prezidentky Evropské filmové akademie (EFA), v níž po svém zvolení tento týden vystřídala Wima Wenderse.

Vinterbergův film Chlast zabodoval i v kategorii nejlepší scénář a nejlepší herec, kde si cenu odnesl dánský herec Mikkelsen, známý mimo jiné jako představitel zloducha z bondovky Casino Royale. Mikkelsen za výkon ve filmu Chlast, který se dostal i do oficiálního výběru na festivalu v Cannes, už letos získal cenu na filmovém festivalu v San Sebastiánu.

Thomas Vinterberg, European Director 2020: "The award is for best director but this film was made thanks to the help of all my friends and family. Some are here behind me. Mads, we miss you here." pic.twitter.com/AGtlnu3Ie0

— European Film Awards (@EuroFilmAwards) December 12, 2020

Snímek Chlast se zabývá teorií a následným experimentem, že se rodíme s malým množstvím alkoholu v krvi a že mírná podnapilost může otevřít mysl a podpořit kreativitu. Účinky alkoholu v příběhu zkouší skupina středoškolských učitelů, která se snaží vědecky dokumentovat svoje pocity a vliv mírného popíjení na výuku, experiment se jim ale nakonec vymkne z rukou.

Mezi nominované na nejlepší evropský film se dostal i snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula vyprávějící drsný příběh malého chlapce za druhé světové války. Soupeřem mu kromě nakonec vítězného snímku Chlast bylo také polské drama Corpus Christi, francouzsko-italská adaptace románu Jacka Londona Martin Eden, německo-nizozemské drama Berlin Alexanderplatz a německo-francouzské romantické drama Undine.

Marhoul uvedl, že fakt, že se Nabarvené ptáče dostalo mezi nominované filmy, je neuvěřitelný úspěch. "Protože se tak odlišuje od toho, jak se dneska vlastně točí evropské filmy," sdělil režisér. Na předávání se přesto, že se uskutečnilo po internetu, musel dívat ve smokingu. "Není možné, abych tady třeba seděl v tílku, já to chápu," uvedl již před předáváním.

Mezi herečkami letos členy akademie nejvíce zaujala Paula Beerová, protagonistka filmu Undine. Cenu Fipresci za objev roku získal Carlo Sironi, režisér italsko-polského snímku Sole. Nejlepším dokumentem se stal rumunský film Colectiv mapující události kolem požáru nočního klubu v Bukurešti v roce 2015, který si vyžádal 27 obětí.

O vítězích Evropských filmových cen, které se dříve jmenovaly Felix, rozhoduje Evropská filmová akademie (EFA), která má na 3800 členů. Loňský ročník opanovalo britsko-irské drama Favoritka režírované Řekem Jorgosem Lanthimosem.

Česká kinematografie zatím v hlavní kategorii Evropských filmových cen nebodovala. V roce 2008 ale získal cenu za nejlepší dokumentární film časosběrný snímek René režisérky Heleny Třeštíkové a v roce 2012 vyhrál cenu za nejlepší animovaný film Tomáš Luňák se snímkem Alois Nebel.

Související

film Nabarvené ptáče

Kdo dostane evropského Oscara? Ve finále jsou i Nabarvené ptáče a Šarlatán

Do finále letošních Evropských filmových cen se dostaly dva filmy s českou účastí. V kategorii nejlepší režie má nominaci Agnieszka Hollandová za film Šarlatán, v kategorii nejlepší film je ve finále mezi šesti snímky Václav Marhoul s filmem Nabarvené ptáče, který natočil i produkoval. Finálové nominace dnes vyhlašovala Evropská filmová akademie (EFA) v rámci filmového festivalu ve španělské Seville.

Více souvisejících

Evropské filmové ceny film Šarlatán Thomas Vinterberg kultura filmy film Nabarvené ptáče

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy