Dánský snímek bodoval i v kategoriích režie, scénář a nejlepší herec (Mads Mikkelsen). Nejlepším dokumentem je rumunský Collective. Oba snímky byly k vidění i u nás.

Dánský snímek o čtveřici učitelů, kteří svérázným způsobem experimentují s alkoholem jakožto motivujícím prvkem v kreativitě, se stihl krátce představit v kinech. Collective je k mání na HBO GO.

Ze snímku Chlast
Dánská terapie chlastem. Kolik sneseme, aby byl život radostnější?

„Je to zásluha hlavně mých čtyř herců před kamerou. Zdravím také svého bratra ve zbrani, Tobiase Lindholma, jenž psal scénář,“ vysekl poklonu svému týmu Vinterberg na dálku. Poté připojil velmi emotivní vzpomínku. „Během natáčení tohoto filmu zemřela má dcera.

Zdroj: Youtube

Předpokládala, že se natáčení zúčastní. Jedinou věcí, která mi proto dávala při tom všem smysl, bylo celý projekt dokončit pro ni. Vaše hlasy a cena patří její památce, děkuji vám za to,“ řekl pohnutě Vinterberg. Se slzami v očích přihlížel jeho výstupu a neobvyklému udílení letošních cen ze svého domova i Mads Mikkelsen, hvězda vítězného snímku.

Film režisérky Agnieszky Holland Šarlatán
Česko bude v boji o nominaci na Oscara reprezentovat Šarlatán

Snímky Šarlatán a Nabarvené ptáče, jež letos figurovaly v nominacích, neuspěly. „Bylo to báječné, hoši, díky za tenhle originální a skvěle zvládnutý přenos,“ řekla Agnieszka Holland přítomná v berlínském studiu, jež byla nominována za režii Šarlatána.

„Ceny jsou skvělé, ale klíčové je, aby se filmy dostaly k těm, kteří jsou pro nás nejdůležitější – k divákům. A aby neběžely jen online. Věřím, že příští rok už se potkáme tady v Berlíně všichni společně - a naživo!“