Poznejte světové klenoty UNESCO

Poznejte světové klenoty UNESCO

Tisk

svetove klenoty unescoo 200Před Vánoci vyšla u nakladatelství CPress bohatě ilustrovaná dárková publikace Světové klenoty UNESCO od českého autora Jana Pohunka. Radost udělá všem baťůžkářům, cestovatelům prstem po mapě a své si najdou i milovníci historie.



O autorovi

Jan Pohunek se narodil v roce 1981 v Praze, kde taky strávil většinu života. Po gymnáziu vystudoval archeologii a etnologii, v současnosti pracuje v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Po několika povídkách v časopisech a soutěžních sbornících mu v roce 2008 vyšel jeho románový debut Polomené světy: Atlantský harc. Na kontě má celou řadu populárně naučných knih, například Procházky Prahou, Trampové, Kam do podzemí.

O knize

Kniha je rozdělena na celky: Úvod, Evropa, Afrika, Asie, Severní Amerika, Střední a Jižní Amerika, Austrálie, Oceánie a vzdálené subantarktické ostrovy, Mezinárodní památky na více kontinentech, Rejstřík a Seznam fotografií. Na bezmála pěti set stránkách máte možnost nahlédnout do osobitých míst, které se na seznam dostala díky své kráse či jedinečnosti – ať už jde o přírodní památky, které nás nepřestávají fascinovat, četné přírodní rezervace, či díla vytvořená lidskou rukou, mnohdy považována za vrchol tvorby lidské civilizace. Najdeme zde však i fenomény, které bychom ne zrovna čekali – například průmyslové stavby (třeba Engelsbergské železárny ve Švédsku nebo Ledkové doly a úpravny Humberstone a Santa Laura v Chile) nebo i tu modernější architekturu (například Hala století ve Vratislavy, Modernistické Bílé město v Tel-Avivu).

O mých dojmech

Pro lepší přehlednost přinesla kniha dělení po kontinentech a dále podle územních celků, nicméně stále mi to připadá poněkud nepřehledné. Možná by nebyla na škodu nějaká mapa například k danému státu. Také popis obrázků byl někdy rušivý, jindy chyběl. Jinak nemám knize co vytknout – ucelený soubor takto jedinečných památek na našem knižním trhu chyběl a já mám radost, že touto publikací se mezera zaplnila.

svetove klenoty unesco

Název: Světové klenoty UNESCO
Autor: Jan Pohunek
Žánr: zahraniční průvodce
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 488
Hodnocení: 90 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58923371/svetove-klenoty-unesco/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

isla200Nedávno ste mohli zaznamenať na našich stránkach viacero článkov týkajúcich sa Islandu. Na Febiofeste bol ocenený islandský režisér za film Vrabčáci, v Prahe sa 9.4 uskutoční Islandský deň organizovaný Klubom islandských fanatikov a určite ste tiež zaznamenali recenziu na kni...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Když vlajky vlály, ledy tály a tuhla krev

OSUDOVE-OKAMZIKY 200Taky vám dějepis ve škole připadal většinou „suchý“? To jste museli mít smůlu na učitele! Kdyby dovedli o historii vykládat se stejnou šťavnatostí, jako o ní umí psát Karel Pacner, bylo by všechno jinak. Jako v j...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...