Katharina Wagner představuje plány pro Bayreuthský festival 2021

Ředitelka Bayreuthského festivalu Katharina Wagner zveřejnila výchozí plán pro příští rok 2021. Festival sice uvede oproti předchozím ročníkům menší počet představení, ale uskuteční se. Po letošních zkušenostech s pandemií koronaviru přistupuje vedení festivalu k organizaci příštího ročníku jiným způsobem.
Katharina Wagner (foto Nicolas Armer / Bayreuther Festspiele)

Katharina Wagner oznámila veřejnosti, že Bayreuthský festival pro rok 2021 plánuje nižší počet představení, než obvykle.

Zcela novou inscenací bude opera Bludný Holanďan. Její hudební nastudování bude mít na starosti Oksana Lyniv, první žena za dirigentským pultem v dějinách festivalu.

Plánovaný program dále čítá reprízy inscenací Mistrů pěvců norimberských a Tannhäusera. K tomu by měly být provedeny až tři představní Valkýry. Celá tetralogie Prstenu Niebelungova se plánuje na rok 2022 v nové inscenaci Valentina Schwarze.

Inscenace Lohengina byla oproti původním plánům odložena na rok 2022. Hlavním důvodem, proč byl Lohengrin odložen, je velký sbor – Katharina Wagner předvídá, že v létě 2021 bude stále aktuální problém s šířením koronaviru a proto se nevyplatí pracovat na jakémkoli díle, založeném na rozsáhlých sborech. Proto se i pro rok 2022 plánuje živý přenos sborů ze sborové síně na jeviště.

Každý by měl mít příležitost, cítit se jako mladý Siegfried a utkat se s drakem,“ říká Katharina Wagner v souvislosti s plánováním příštího ročníku.

Bavorský ministr kultury Bernd Sibler označil přípravy festivalu na rok 2021 jako „Znamení naděje a nových začátků v těchto těžkých dobách.

Ve vzduchu stále visí otázka, zdali v organizačním týmu zůstane Christian Thielemann. Po zasedání správní rady nebylo jasné, jak bude Thielemann postupovat. Jeho smlouva hudebního ředitele festivalu vyprší na konci letošního roku. Jeho nástupce ještě nebyl oznámen. Stejné otazníky se vznášejí nad postem výkonného ředitele Holgera von Berg, který festival opustí v dubnu příštího roku.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments