Poslední závod sezony F1 patřil Verstappenovi, ujel i jezdcům Mercedesu

  16:28aktualizováno  17:12
Velkou cenu Abú Zabí formule 1 ovládl stylem start - cíl Max Verstappen s vozem stáje Red Bull. Vítěz kvalifikace vedl od první zatáčky a jezdcům Mercedesu nedal žádnou šanci. Na druhé příčce skončil vicemistr světa Valtteri Bottas, třetí příčku bere staronový šampion Lewis Hamilton,
Max Verstappen z Red Bullu přebírá trofej pro vítěze Velké ceny Abú Zabí.

Max Verstappen z Red Bullu přebírá trofej pro vítěze Velké ceny Abú Zabí. | foto: Reuters

Na okruhu Yas Marina se jel stejně jako v posledních letech poklidný závod s málem předjíždění. Dominovala strategie, a tu nikdo nepokazil, takže cílem projeli první tři jezdci ve stejném pořadí, v jakém stáli na startovním roštu. Max Verstappen neměl problémy za sebou jezdce Mercedesu udržet, naopak jim poodjel.

„Dnes to byl pro mě velmi zábavný závod, mám rád tuhle trať, pro jezdce je náročná. K tomu jsem měl velmi silné auto, skvěle jsme trefili nastavení a mohl jsem si v čele závodu užívat báječnou jízdu. Snad budu na tomto místě v příští sezoně častěji,“ vyprávěl v cíli stále ještě mladý Nizozemec, který letos vyhrál druhý závod. „Když mercedesy začaly ztrácet, tak jsem mohl trochu povolit. Výhru si užiju, ale už se těším domů.“

V cíli druhý Valtteri Bottas ani na chvíli nemohl přemýšlet o tom, že by se dostal před Verstappena. A s tím, aby za sebou udržel nezvykle poklidně jedoucího Hamiltona neměl problém. „Závod jsme měli pod kontrolou, nenastal žádný problém, jen Max byl o trochu rychlejší. Převedli jsme, co nám naše auta dnes dovolovala, a gratuluji soupeři k vítězství,“ dodal k závodu suše finský pilot.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Lewis Hamilton si dojel 160. stupně vítězů ve formuli 1 a z třetí příčky nebyl nijak zklamaný. Spíš byl spokojený s tím, že se po týdenní pauze vynucené nemocí covid-19 dokázal vrátit do šampionátu. „Jsem hodně šťastný, že jsme sezonu zdárně dotáhli do konce. Byl to pro mě těžký závod, hodně dlouhý a fyzicky náročný. Jsem rád, že jsem v cíli. Tak unavený jsem se ještě necítil. Ale pozitivní je, že jsem to zvládl, zejména když ještě před týdnem to vypadalo, že tady nebudu,“ uvedl britský pilot.

„Nicméně doufám, že v nové sezoně budeme mít auta, za kterými bude snazší jezdit. Nevím, jestli to byl nudný závod, ale jakmile jste se k někomu přiblížili na dvě sekundy, začalo vám to v tom ‚špinavém‘ vzduchu hned klouzat,“ přidal Hamilton, který zatím stále neprodloužil smlouvu s Mercedesem. Tým nechce přistoupit na jeho finanční požadavky.

Výborný výkon Red Bullu potvrdil čtvrtou příčkou Alexander Albon. Byl tak rychlý, že v závěru útočil na pozice dvou mercedesů, což u mladíka z Thajska, který letos bojoval spíše o desítku nejlepších, nebývá často k vidění. Za ním dokončili závod Lando Norris a Carlos Sainz, kteří díky tomu vybojovali pro tým McLaren třetí příčku v Poháru konstruktérů. Britská stáj zaznamenala v letošní sezoně největší zlepšení ze všech týmů ve formuli 1. Po letech krizí se zdá, že ve Wokingu opět našli stabilitu a v příštích letech mohou bojovat dokonce i o mistrovský titul. 

Max Verstappen z Red Bullu v cíli Velké ceny Abú Zabí

Na třetím místě v Poháru konstruktérů byl před poslední velkou cenou sezony tým Racing Point, ale vítěze předchozího závodu Sergia Péreze zradila technika a Lance Stroll sám na dráze dost bodů nezískal. Cílem projel až na 10. místě. Těsně před cílem kolem něj proklouzl Esteban Ocon s vozem renault, to však francouzské ekipě na posun z páté příčky v Poháru konstruktérů nestačilo. K tomu nepomohl ani tradičně skvělý Daniel Ricciardo, který vybojoval sedmou příčku.

Jediný zajímavý moment

Až z poslední řady začínal závod pod umělým osvětlením vítěz předchozího podniku v Bahrajnu Sergio Pérez. Byl penalizován za výměnu motoru. Mexický závodník, který musí místo v Racing Pointu pro příští sezonu uvolnit Sebastianu Vettelovi, je zatím bez angažmá a loučení mu příliš nevyšlo.

Sice jel opět skvěle a brzo se prodral už na 14. místo, což si na trati, kde předjíždění není úplně snadné, zaslouží respekt, v 11. kole však stál s kouřícím monopostem vedle na krajnici. Nově nainstalovaný agregát dlouho nevydržel. Vedení závodu muselo zapnout virtuální safety car, po chvíli vyjel na dráhu zpomalovací vůz.

„Je smutné loučit se s týmem takhle, někteří měli slzy v očích,“ řekl Pérez. „Já nicméně odcházím spokojený a tomuhle týmu budu ve formuli vždy fandit, takže doufám, že je zase uvidím vítězit. Těžko říct, co se bude dít teď. Těším se na volno, a když se něco objeví, já jsem připraven,“ uvedl Mexičan.

Odstartovaly hromadné zastávky v boxech. Téměř všichni jezdci zamířili ke svým mechanikům pro tvrdé pneumatiky, na nichž plánovali dojet zbývajících 43 kol do cíle. Už při výměnách poznamenal Lewis Hamilton, že gumy nemusejí tak dlouho vydržet, nakonec se však potvrdily výpočty inženýrů a všichni z čela startovního pole dokončili závod bez další zastávky.

Max Verstappen z Red Bullu na trati Velké ceny Abú Zabí.

Jen pár závodníků se rozhodlo, že při zpomalovací fázi nezastaví a nechá výměnu na později. Jezdcům Ferrari tato strategie k bodům nepomohla, byli tak pomalí, že své pozice ztráceli dál. Jen Daniel Ricciardo dokázal udržet tempo i se staršími gumami, zastávkou před cílem ztratil pouhé dvě příčky a sedmé místo pro něj bylo vzhledem k dvanáctému místu na startu úspěchem. Renaultu však jeho kousek k vylepšení pozice v Poháru konstruktérů nestačil, tým zůstal na pátý.

Po restartu byl desátý Lance Stroll a vzhledem k očekávaným problémům Ferrari a rychlosti vozu Racing Point mohl ještě pomýšlet na boj s McLarenem. Stroll však není Pérez - nedokázal předjet Vettela, postupně zpomaloval a nakonec podlehl v souboji nejen Gaslymu s monopostem AlphaTauri, ale v posledním kole se kolem něj prohnal i Esteban Ocon ze stáje Renault.

Mistrovství světa formule 1 pokračuje 21. března 2021 v Austrálii. Zatímco v letošní sezoně se ojedlo 17 velkých cen, ta příští má zatím v plánu rekordních 23 závodů.

Velká cena Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:36:28,645, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -15,976, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -18,415, 4. Albon (Thaj./Red Bull) -19,987, 5. Norris (Brit./McLaren) -1:00,729, 6. Sainz (Šp./McLaren) -1:05,662, 7. Ricciardo (Austr./Renault) -1:13,748, 8. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1:29,718, 9. Ocon (Fr./Renault) -1:41,069, 10. Stroll (Kan./Racing Point) -1:42,738.

Nejrychlejší kolo: Ricciardo.

Konečné pořadí MS (po 17 závodech): 1. Hamilton 347 b., 2. Bottas 223, 3. Verstappen 214, 4. Pérez (Mex./Racing Point) 125, 5. Ricciardo 119, 6. Sainz 105.

Konečné pořadí Poháru konstruktérů: 1. Mercedes 573, 2. Red Bull 319, 3. McLaren 202, 4. Racing Point 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alpha Tauri 107, 8. Alfa Romeo 8, 9. Haas 3.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...