A. K. Tolstoj: Car Fjodor. Historické drama plné intrik a pokusů o zmanipulování moci

13. prosinec 2020

Na carském dvoře konce 16. století vládne car Fjodor I., syn Ivana Hrozného, poslední panovník dynastie Rurikovců. Je to bázlivý, mírný a duševně velmi nevyrovnaný člověk a jeho dvůr je zmítán chaosem, intrikami a bojem o moc. V něm hraje prim bratr carevny Iriny Boris Godunov. Historické drama A. K. Tolstého s hereckými příležitostmi pro Ladislava Lakomého a Josefa Karlíka poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Ludmila Bařinková
Osoby a obsazení: Car Fjodor (Ladislav Lakomý), Irina (Ivana Valešová), Boris Godunov (Josef Karlík), Kníže Ivan Šujský (Steva Maršálek), Dionýsij (Rudolf Krátký), Kníže Vasilij Šujský (Josef Husník), Kníže Mstislavskij (Jaroslav Dufek), Kníže Šachovský (Petr Hanus), Michajlo Golovin (Milan Vágner), Klešnin (Leopold Franc), Kníže Turenin (Josef Štefl), Kněžna Mstislavská (Irena Konvalinová), Vasilisa Volochová (Stanislava Strobachová), Kurjukov (Rudolf Chromek), Krasilnikov (Zdeněk Junák), Golub otec (Boleslav Roček), Golub syn (Martin Zahálka), Nogajev (Bohuš Smutný), Podkoní (Zdeněk Kampf), Stolník (Zdeněk Černín) a Posel (Jaromír Ostrý)
Dramaturgie: Hana Pražáková
Překlad: Milan Calábek
Hudba: Zdeněk Pololáník
Režie: Pavel Hradil
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1984

Právě svár mezi carem Fjodorem a jeho švagrem Borisem Godunovem tvoří hlavní linku dramatu. Slabý a bojácný vládce stojí proti nekompromisnímu silovému hráči a drama je tak obrazem marné snahy dosíci svého pomocí dobré vůle proti zlu a bezpráví.

Nahrávka vznikla v roce 1984 v brněnském rozhlasovém studiu na základě divadelní inscenace Mahenovy činohry v režii Pavla Hradila, který se ujal i režie rozhlasové. 

autoři: Marek Horoščák , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio