Výstava GENOCIDA: Pokud se lidstvo nezmění, historie se bude stále opakovat

10. prosince 2020 na Mezinárodní den lidských práv se od 10:00 do 20:00 v pražském Tibet Open House uskutečnila výjimečná vernisáž výstavy devíti mezinárodních umělců s názvem Genocida. Fotografové, filmaři a zvukoví umělci z Tibetu, Hongkongu, Číny, České republiky a Ekvádoru na ní vyjádří své vážné znepokojení nad všeobecnou, nikdy nekončící krizí lidstva. Na výstavu bude možné se přijít podívat osobně, až do konce roku 2020. 

„Pokud se lidstvo nezmění, historie se bude stále opakovat.“ Povzdechl si v jednom rozhovoru český umělecký veterán Jiří Sozanský. Jeho fotografická série „Uprchlíci“ mapuje genocidu v Jugoslávii na základě jeho osobních zkušeností ve válečné zóně. Odmítá se prohlásit za politického umělce, pouze odhaluje temnou stránku lidstva skrze svou práci.

Dalším z pozoruhodných umělců výstavy je Badiucao, renomovaný umělec a disident z Číny. Toto je jeho první výstava v Praze, když nepočítáme plakát zesnulého Dr. Li Wenlianga pod mostem poblíž stanice metra Vltavská. Badiucao se pozastavil na prvním online setkání s kurátorkou Lorettu Lau: „Je neuvěřitelné zmiňovat genocidu ještě v roce 2020.“ V galerii vystavuje scénář nakupování přes okýnka na plakátu ilustrovaném ve svém typickém stylu, jež odsuzuje více než 80 světových značek, které využívají produkty od Ujgurů držených v koncentračních táborech.

Hongkongská umělkyně Ingrid Wong trpí tím, že je v zámoří daleko od hongkongského hnutí. „Jsme jehňata, která budou obětována na oltáři, a čekáme, až si prohlédnou naše vnitřnosti jako důkaz, za který nás budou stíhat,” řekla. Proti oknu galerie je obrovská politická nástěnná malba od jihoafrického umělce Petera Mammese, jehož veškerá díla se týkají komunismu nebo autorit. „Komunističtí propagandisté až příliš dlouho úspěšně využívají obrazy svých politických hrdinů bez účinné kontra-propagandy.“ Peter zamýšlí vytvářet obrazy, které tomu mají čelit a jsou vizuálně intenzivnější než samotná propaganda.

V poslední místnosti galerie představí hongkongská umělkyně Loretta Lau, zvukový umělec Barry Wan, fotograf Juan David Cevallos a filmař Jakub Zajíček videozáznam s názvem Questions to Heaven, který byl natočen v koncentračním táboře v Terezíně. Prostřednictvím řady obskurních rituálů umělkyně prostřednictvím gestikulace vlastního těla a svým hlasem připomíná lidi, kteří při genocidě utrpěli – „Genocida není historie, ale probíhající humanitární krize,“ uvádí Loretta, která je společně s Jakubem Zajíčkem organizátorkou výstavy.

Rezidentní umělec Tibet Open House Tibeťan s přátelskou tváří Chungpo Tsering vypráví „Od doby, kdy jsem ve věku 3 let opustil svou zemi, neměl jsem šanci se do Tibetu, mé vlasti, vrátit zpět!“ Jeho práce vysvětlují vnitřní rozpor být Tibeťanem a také vyjádření nedostatečného mediálního zájmu o sebeupálení 156 Tibeťanů. Všichni ti, co se upálili, se zřekli svých životů s jasným záměrem a logikou, nepoškodit nikoho jiného než sami sebe. Mnoho z nich však zůstává ignorováno, nevnímáno a nakonec i nepojmenováno.

Výstavu je možné navštívit jak online (jako virtuální prohlídka ZDE), tak i osobně v prostoru Tibet Open House, který založila a spravuje Linhartova nadace, a který od svého počátku v roce 2014 propaguje tibetskou kulturu. Jeden ze zakladatelů Linhartovy nadace Jan Mayer řekl: „Pandemie a nepřetržité skandování „corona“ nesmí přehlušit volání po respektování lidských práv, proto jsme si vybrali pro zahájení výstavy právě 10. prosinec, Mezinárodní den lidských práv.“ Uprostřed nejistoty mají umělci větší nutkání tvořit a být slyšeni.

 

Pro více informací navštivte

http://www.genocida.art

Comments

comments

Vyhledat