Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šířily, že bude zákaz vycházení a v ulicích armáda. Trest ženy nakonec nedostanou

  17:59
Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo stíhání dvou žen, jejichž vinou se v Česku na jaře šířila poplašná nahrávka o zákazu vycházení a armádě v ulicích. Podle žalobkyně nejednaly úmyslně a dalšímu šíření zprávy se snažily zabránit. Dostatečným postihem pro ně bylo zhruba tříměsíční trestní stíhání. U soudu by jim hrozilo až osm let vězení.

Anonymizované usnesení o zastavení trestního stíhání, které redakce iDNES.cz získala na základě informačního zákona, hovoří o obviněných ženách K. a P.

K. po rozhovoru s matkou, která pracuje na ministerstvu vnitra, poslala 20. března svým dvěma kamarádkám přes aplikaci Messenger zprávu, že se situace v České republice kvůli koronaviru zhoršuje. Sdělila jim, že ulice mohou být uzavřeny, může v nich být armáda, bude omezený přístup do obchodů a bude zákaz vycházení, proto by si měly nakoupit jídlo.

Jednou z těchto kamarádek byla P. Ta obratem nahrála hlasovou zprávu a poslala ji do uzavřené skupiny svých šestnácti kolegů z práce.

„Každopádně by to prej mělo probíhat tak, že fakt bude armáda v ulicích, uzavřou se ulice, do obchodů se bude moct jen po deseti, deset lidí max, nebo vůbec, nebo budou úplně zavřený a bude to fakt, prostě lidi budou muset bejt doma. Fakt nebude se moct vůbec nikam vycházet,“ tvrdila na nahrávce.

Po několika hodinách zjistila, že někdo z kolegů pustil audio do oběhu a že se šíří po sociální síti. Svoji zvukovou zprávu z historie skupiny smazala, aby dalšímu sdílení zamezila. Následně se dostavila na policii, kde se snažila celou záležitost objasnit.

V polovině srpna obvinili policisté obě ženy ze zločinu šíření poplašné zprávy. Skutku se měly dopustit v době vyhlášeného nouzového stavu (platil od 12. března), za což jim hrozil přísnější trest, až osm let vězení.

Po zahájení trestního stíhání podaly ženy stížnost. Odmítly, že zpráva byla zcela vyfabulovaná. Argumentovaly i tím, že představitelé státu vydávali prohlášení působící často až chaoticky.

„Cílem ani následkem nebylo vzbudit znepokojení či návaly kupujících v obchodech, navíc občané již byli znepokojeni a obchody již měly po prvních hromadných nákupech potravin,“ uvedla ve stížnosti jedna z nich s tím, že zpráva byla určena jen pro nejbližší známé nebo příbuzné.

Dezorientovaná společnost

Žalobkyně Městského státního zastupitelství v Praze Petra Lukášová, která stížnosti obou žen posuzovala, dospěla k závěru, že šířená zpráva byla nepravdivá a poplašná. Ústřední krizový štáb v té době neřešil plošné uzavření nebo omezení všech maloobchodních prodejen, zákaz vycházení, nejednalo se ani o nasazení armády do ulic obcí a měst.

„Jde o zprávu schopnou vyvolat u části obyvatel České republiky strach, úzkost, paniku či neúčelné jednání, například v podobě vyvolání neopodstatněné nákupní horečky, která by mohla vést ke zhoršení zásobování obyvatel či k nedostupnosti některých základních potravin,“ píše v usnesení Lukášová.

Šíření poplašné zprávy

§ 357

Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán...

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let
a) spáchá-li čin (...) za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek

Zdroj: Trestní zákoník

„Obsah zprávy byl natolik závažný a v kontextu s nastalou situací působící do té míry dostatečně pravdivě, že obě obviněné si musely být vědomy možnosti, že původní adresáti mohou zprávu šířit dál,“ pokračuje státní zástupkyně. Podle ní jde o jednání společensky natolik škodlivé, že je kvůli němu nutné vést trestní řízení.

Na druhé straně žalobkyně přisvědčila námitkám obviněných žen, že situace ohledně vyhlašování krizových opatření byla do značné míry nepřehledná.

„Přijímána byla i opatření, o nichž bylo představiteli příslušných institucí dříve uváděno, že k jejich přijetí nebude přistupováno, což přispívalo k dezorientaci společnosti a vytvářelo živnou půdu pro šíření různých dohadů a nepodložených informací,“ míní Lukášová.

Trestat by nebylo správné

Zohlednila, že nahrávka nezpůsobila nadměrné zvýšení nákupů a hrozbu nedostatku potravin. Přihlédla i k tomu, že ženy apelovaly na své známé, aby zprávu dál nešířili.

V usnesení uvádí, že obě dosud žily řádným způsobem života a nemají žádný záznam v rejstříku trestů či evidenci přestupků. Podle státní zástupkyně vyslovily nad svým jednáním lítost a projevily dostatek sebereflexe.

„Lze tak mít za to, že již probíhající trestní řízení mělo vliv na chování obou obviněných a v kontextu s dalšími výše uvedenými okolnostmi (...) lze mít důvodně za to, že uplatňování trestní represe se v daném případě nejeví být správné,“ uzavírá Lukášová. Usnesení o zahájení trestního stíhání obou žen proto v listopadu zrušila a věc pravomocně odložila.

Zastavení trestního stíhání

§ 172

(2) Státní zástupce může zastavit trestní stíhání,

c) jestliže vzhledem k významu a míře porušení nebo ohrožení chráněného zájmu, který byl dotčen, způsobu provedení činu a jeho následku, nebo okolnostem, za nichž byl čin spáchán, a vzhledem k chování obviněného po spáchání činu, zejména k jeho snaze nahradit škodu nebo odstranit jiné škodlivé následky činu, je zřejmé, že účelu trestního řízení bylo dosaženo.

Zdroj: Trestní řád

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...