Předávání Oscarů se příští rok uskuteční opět před hvězdným publikem

Zatímco mnoho významných předávání cen v příštím roce proběhne opět kvůli strachu z koronaviru online, americká filmová akademie se rozhodla uspořádat Oscary klasicky s publikem, červeným kobercem a ve velkém dekadentním stylu. Jako kdyby pandemie neexistovala. Celá akce by se měla uskutečnit 25. dubna, samozřejmě pokud to podmínky dovolí. Pořadatelé však zatím odmítli upřesnit, jaký bezpečnostní plán ohledně COVIDU-19 plánují aplikovat. Bude to ovšem asi velice náročné, protože předávání cen se tradičně koná v Dolby Theatre v Los Angeles, kde může být usazeno až 3 400 lidí. Nicméně akademie již slavnost začala plánovat. 

Emmy 2020: To nejlepší z virtuálního červeného koberce

elle.cz

Oscaři budou a basta

„Akademie filmového umění nedávno provedla důkladný průzkum Dolby Theatre, aby zvážila všechny možnosti,“ informovalo Variety. Stejně jako zbytek akcí filmového průmyslu, byli i Oscaři ovlivněni obavami z pandemie, a proto se pořadatelé rozhodli odložit předávání z původního data 28. února na polovinu dubna. Hvězdného večera se však zatím vzdát nehodlají. Výsledkem bylo také prodloužení deadlinu hlasovacího období z 1. ledna do února 2021. Mnoho filmových produkcí bylo zastaveno, a tak jim tento termín pomůže dokončit všechny projekty včas co možná nejbezpečnějším způsobem. 

„Letos se ocitneme na nezmapovaném území a budeme i nadále úzce spolupracovat s našimi partnery z filmové akademie, abychom zajistili, že další show bude bezpečnou a slavnostní událostí, která přitom dokonale zachytí všechno vzrušení, které se vztahuje k otevření Academy Museum of Motion Pictures,“ řekl prezident ABC Entertainment Karey Burke Variety. Všichni si plně uvědomují obrovské riziko nákazy a v okamžiku, kdy ještě není dostupná vakcína pro americké občany, Oscaři nejsou jedinou událostí, která stále ještě zvažuje své plány do budoucna. Podobně jsou na tom i Golden Globes nebo i SAG Awards. 

Mariah Carey, Ariana Grande a Jennifer Hudson zachraňují Vánoce

elle.cz

Nová pravidla

Kromě zatím neznámých bezpečnostních protokolů, které budou pravděpodobně zavedeny kvůli pandemii oznámila filmová akademie v září i nové požadavky na rozmanitost, jež musí filmy splňovat, aby se mohly o prestižní sošku ucházet. Od roku 2024 musí kandidáti zohledňovat standardy inkluze, které jsou navrženy tak, aby „podporovaly spravedlivé zastoupení na obrazovce i mimo ni.“ Pravidla se týkají zastoupení žen, lidí se zdravotním postižením a rasových a sexuálních menšin nejen před kamerou, ale i v rámci propagace, marketingu a distribuce filmu. Do roku 2024 budou tyto stanovy sloužit pouze jako doporučení. Aby však mohli být projekty nominovány již v příštím roce v kategorii nejlepší film, budou muset splňovat alespoň dva ze čtyř nových požadavků.  

Dočkáme se českého úspěchu?

Češi tento rok vysílají do boje hned dvě díla. Prvním je animovaný snímek Shit Happens. Film režisérů Michaely Mihályiové a Davida Štumpfa se kvalifikoval do kategorie nejlepší krátkometrážní animovaný film. O sošku se popere i Šarlatán Agnieszky Hollandové.