×

Další video: „Kniha Spiknutí vyvrací příběh hospitalizace Miloše Zemana. Šlo o plán za účelem provedení ústavního puče. Režisérem byl šéf BIS Koudelka.“ – Luboš Procházka a Radim Panenka

Countdown
Zrušit
×

„Prostata má velmi pevné pouzdro. U operací se oloupala jako cibule. Primární prevence karcinomu neexistuje. Po padesátce jsou nezbytně nutné preventivní prohlídky.“ – říká urolog Roman Zachoval

Nejen o rakovině prostaty, její možné léčbě, příznacích či koho se týká nejvíce a jak důležitá je prevence nám poskytl rozhovor dnešní host – prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, přednosta z Urologické kliniky 3. LF UK v Thomayerově nemocnici.

Karcinom prostaty je u českých mužů už několik let nejrozšířenějším typem nádorového onemocnění. Lékaři každoročně diagnostikují až osm tisíc nových případů. Nedávným prvním listopadem začala současně měsíční charitativní kampaň Movember, ve které si muži po celém světě nechávají narůst knír. „Knír je v tomto případě mužský symbol osvěty v případě rakoviny prostaty a všech onemocnění, které se týkají mužů, také zejména na rakovinu varlat.“ – reaguje na akci Roman Zachoval.

„Zvýšené riziko onemocnění rakovinou prostaty má v podstatě každý muž po padesátém roce života a mužů ve věku 50 a více let je u nás kolem dvou milionů. Zájem o nepovinné preventivní prohlídky se však pohybuje jen v řádu desítek tisíc. To je ostatně důvod, proč zhruba 20 až 25 procent pacientů přichází pozdě, tedy s nádorem v pokročilém stadiu.“ – varuje profesor Roman Zachoval. „Samovyšetření v tomto případě nepomůže, to se hodí jen jako prevence před rakovinou varlat.“ – upozorňuje Roman Zachoval.

Podle urologa by pomohlo, kdyby muži po padesátce pravidelně každý rok podstoupili preventivní vyšetření. „Primární prevence karcinomu prostaty totiž neexistuje, proto je nutná sekundární prevence, tj. chodit na preventivní prohlídky.“ – upozorňuje lékař Roman Zachoval s tím, že rakovinu varlat pozná muž, pokud nahmatá v šourku nějaký výrůstek, který většinou nebolí.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

A jak vyšetření probíhá? „Čeká vás pohovor, vysvětlení, vyšetření pohmatem a krevní odběr,“ popisuje urolog. A dodává, že je důležité provést krevní testy i vyšetření konečníkem, protože zvýšený PSA (prostatický specifický antigen) v krvi odhalí 80 až 90 procent případů a vyšetření konečníkem 10 až 20 procent případů.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

 

 

 

rene-zachovalurolograkovina-prostatymovemberrakovina-varlatkarcinom-prostatyprevencesamovysetreni
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.