Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚Zemanův voják’ se hlásí do služby. Exnáčelník Pilc získal prověrku na přísně tajné, chce zpátky na Hrad

Rostislav Pilc. foto:  Petr Topič, MAFRA

Původní zpráva
Praha - Problémové kontakty i možná spojitost s odhalením kauzy Nagygate. To vše hrálo podle lidí ze zpravodajské branže roli při odebrání prověrky Rostislavu Pilcovi. Nyní však může zažít comeback. Na konci článku čtěte rozhovor s Rostislavem Pilcem.
  5:00

Před pěti lety se zdálo, že držitelé bezpečnostních prověrek na Hradě jsou ohrožený druh. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který certifikát udílí, nejprve vystavil stopku kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi. Podle NBÚ nesplňoval podmínky pro to, aby mohl získat prověrku na stupeň přísně tajné.

Bývalý šéf hradní kanceláře Pilc žaluje stát kvůli odebrání prověrky. Chce ušlý plat a úroky

A v prosinci 2015 Lidovky.cz informovaly o další ráně. O prověrku přišel i náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc. Těžká váha. Kromě toho, že šlo o pravou ruku Miloše Zemana ve vojenských otázkách, byl Pilc v minulosti také pověřeným ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Náhlá ztráta prověrky pro něj znamenala rezignaci na funkci a odchod do civilu.

Rostislav Pilc si podává ruku s Milošem Zemanem.

Nyní ale generálmajor v záloze cenný dokument – prověrku na přísně tajné – získal. „Dozvěděl jsem se to minulý čtvrtek od advokáta, který mě zastupoval. Prověrka byla vydaná už 4. prosince,“ potvrdil serveru Lidovky.cz. Proto chce zpět i funkci na Hradě. Podle svých slov má ústní slib od prezidenta Zemana. Jenže ten už v roce 2016 jmenoval po vynuceném odchodu Pilce na uvolněný post jiného generála. Pokud by se měl Pilc vrátit, musela by hlava státu nejprve odvolat generála Jana Kašeho. Jinou možností by byla rezignace.

Náčelník vojenské kanceláře patří ke stěžejním důstojníkům v zemi. Fakticky přes něj prezident vykonává roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří také řízení Hradní stráže. Mimo to hlavě státu doporučuje návrhy na jmenování generálů. Doprovází prezidenta i na zahraničních cestách.

Zlomový verdikt

První náznak obratu přišel už před dvěma lety. To když Městský soud v Praze rozhodl, že důvody pro odebrání prověrky generálovi nebyly pro justici dostatečně přesvědčivé. Pilc se proto znovu obrátil na NBÚ, aby mu prověrku, která zajišťuje přístup k nejpřísněji střeženým tajemstvím státu a do vysokých armádních i civilních funkcí, vydal.

Šéf Vojenské kanceláře Hradu přišel o prověrku nezákonně. Chyběly důkazy, zdůvodnil soud

„Zdejší soud je přesvědčen, že ve správním spisu (včetně jeho utajené části) chybí jakýkoli skutkový podklad, na základě něhož by bylo lze usuzovat o věrohodnosti a přesvědčivosti klíčové zpravodajské informace,“ stojí ve verdiktu soudce Slavomíra Nováka, jehož kopii Lidovky.cz získaly.

Loni přešel Pilc, který je zaměstnancem Řízení letového provozu, do protiútoku. Začal se domáhat náhrady škody. Ta mu měla vzniknout chybným rozhodnutím NBÚ. Česká televize upozornila, že se po státu domáhá zaplacení 329 tisíc korun za ušlý služební plat. S úroky z prodlení celková částka již překročila půlmilionovou hranici.

Nagygate i sporné kontakty

Jelikož je řízení NBÚ neveřejné, existují jen kusé zprávy o tom, proč Pilc o prověrku přišel. Podle informací serveru Lidovky.cz v tom sehrálo roli jeho angažmá v kauze okolo bývalé ředitelky premiéra Petra Nečase Jany Nagyové, dnes Nečasové v roce 2013. Pilc byl tehdy zástupcem ředitele VZ.

V kauze byli obviněni hned dva ředitelé tajné služby Milan Kovanda, Ondrej Páleník i šéf odboru vnitřní kontroly Jan Pohůnek. Soudy následně potvrdily, že Nagyová zneužila VZ ke sledování tehdejší premiérovy manželky Radky Nečasové. Pilc vystupoval u soudu sice jako svědek, ale podle zdrojů zevnitř zpravodajské komunity měl údajně s detektivy skrytě spolupracovat. A právě za to mohly přistát na NBÚ podklady k odebrání Pilcovy prověrky.

Faktem je, že se po vypuknutí skandálu stal Pilc dočasným ředitelem VZ. Exzpravodajec Pilc ale souvislost se startem Nagygate odmítá.

Podle MF DNES byla za odebráním prověrky generála jeho aktivita směrem k Rusku. List v lednu 2016 upozornil, že Pilc měl udržovat kontakty s jedním z ruských podnikatelů. Konkrétně šlo o Petra Kovylina, ředitele karlovarské porcelánky Rudolf Kämpf, který měl být údajně bezpečnostním rizikem. Pilc potvrdil, že byl ze strany NBÚ na tohoto Rusa opakovaně dotazován. Oba muži se znají od roku 2001, kdy Pilc působil jako přidělenec Vojenského zpravodajství na české ambasádě v Moskvě.

„Chci to dohrát do konce“

Už v pondělí dopoledne čeká generála ve výslužbě Rostislava Pilce setkání na Hradě. Otevřela se mu cesta k funkci náčelníka vojenské kanceláře prezidenta.

Lidovky.cz: Kdy jste získal bezpečnostní prověrku?
Dozvěděl jsem se to minulý čtvrtek od svého advokáta, který mě zastupoval. Prověrka byla vydaná 4. prosince.

Lidovky.cz: Co pro vás znamená, že jste získal prověrku zpět od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ)?
Po odebrání prověrky jsem se soudil o její vrácení. Soud jsem vyhrál. Na základě toho jsem si požádal o vydání nové prověrky. Její vydání však na můj vkus trvalo nepřiměřeně dlouho – tuším více než dva roky. Vydání prověrky pro mne znamená, že bych se měl podle původních dohod vrátit do funkce náčelníka vojenské kanceláře prezidenta.

Lidovky.cz: Dostal jste nějaký slib od prezidenta Miloše Zemana, že pokud vám vrátí prověrku, budete moci zpět?
Takto skutečně zněla dohoda. Domluvili jsme se na tom s panem prezidentem při jednání mezi čtyřma očima. Uvidíme, co bude dál.

Lidovky.cz: Jak budete dál postupovat?
V pondělí (dnes – pozn. red.) jdu za kancléřem prezidenta, abych věděl, co se bude dál dít. Bude to první informativní schůzka. Další kroky lze udělat poměrně rychle.

Lidovky.cz: Náčelníkem vojenské kanceláře je teď generál Jan Kaše. Jak se tedy můžete vrátit?
Nevím, jaký k tomu bude mechanismus. Tato funkce je jmenovaná. To znamená, že do funkce jmenuje i z ní odvolává prezident republiky. Je to jen na vůli hlavy státu.

Lidovky.cz: Byl jste po odchodu z Hradu v kontaktu s Milošem Zemanem?
Za celých pět let jsem s prezidentem nemluvil. Neměl jsem ani možnost. Jednou za rok jsem komunikoval s kancléřem, ale šlo spíše o zdvořilostní jednání.

Lidovky.cz: Kvůli odebrání prověrky jste požadoval odškodné. Jak daleko je toto řízení?
Soud o odškodné jsem dvakrát prohrál. Věřím ale, že situaci změní dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu, které jsem podal. Uvidíme, jak rozhodne.

Lidovky.cz: V médiích se hovořilo o vašem napojení na ruského podnikatele Petra Kovylina, který má mít blízko ke Kremlu. Proč jste o prověrku přišel?
Těch důvodů se uvádělo víc. Točili se na tom, co říkáte. Během už druhého pohovoru na NBÚ si ale myslím, že jsem vše vysvětlil. Asi úřad pochopil, že to není tak, jak možná zněly původně informace, které dostal.

Lidovky.cz: Jak vnímáte vrácení prověrky?
Beru to jako satisfakci. Chci to dohrát do konce, protože vím, že mi byla tenkrát prověrka odebrána neoprávněně. Potvrdil to i soud.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...