"Mohli jsme toho od něj dostat mnohem více", lituje slavný režisér, že George Lucas zasvětil celou kariéru Star Wars

"Mohli jsme toho od něj dostat mnohem více", lituje slavný režisér, že George Lucas zasvětil celou kariéru Star Wars
George Lucas | World Magazine
V dobách, kdy se mladý George Lucas koncem šedesátých let začal
Americké graffiti
Americké graffiti | Universal Pictures
prosazovat ve filmové branži, byl už Francis Ford Coppola poměrně etablovaným filmařem. Ti dva si rychle padli do oka a navázali vzájemnou spolupráci, která zahrnovala také Lucasův druhý celovečerní snímek Americké graffiti (1973), jejž Coppola produkoval. Stylový retro návrat do počátku šedesátých let vydělal hromadu peněz a svým využitím soudobé muziky inspiroval celou generaci tvůrců. Lucas však toužil přijít s něčím ještě více průlomovým a začal spřádat plány na vesmírné dobrodružství, kterým roku 1977 skutečně dobyl filmový svět - Star Wars jsou dnes nejslavnější a nejvýdělečnější sérií všech dob a sám Lucas dohlédl jako režisér na čtyři díly, přičemž v mezičasech se věnoval producentské činnosti, namátkou vymyslel Indiana Jonese a stal se průkopníkem v oblasti ozvučení kin a vizuálních efektů, kterým po dlouhá léta dominovala jeho firma Industrial Light&Magic.
Francis Ford Coppola, Robert Duvall
Francis Ford Coppola (vpravo) - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
A když roku 2012 prodal svůj Lucasfilm společnosti Disney, čímž se vzdal původních záměrů na režii sequelové trilogie, odcházel do důchodu jako člověk, který pro filmové médium vykonal v posledním půlstoletí možná více než kdokoli jiný. Jeho dávný učitel Coppola, jenž sám stojí za několika klíčovými díly Nového Hollywoodu, však nyní vyjádřil mírné zklamání nad tím, že úspěch Nové naděje současně znamenal konec George Lucase jako režiséra jiných autorských projektů. "Jistě vytvořil něco, co tolika lidem přináší radost, štěstí a potěšení - a dokonce moudrost. Jakýkoli benefit, který z toho měl, je zasloužený a vítaný. Jestli cítím smutek, tak proto, že nikdy neudělal ty filmy, které se chystal natočit. George je opravdu výjimečná, talentovaná osoba. Jen se podívejte na Americké graffiti a uvidíte všechnu tu inovaci. Mohli jsme toho dostat víc," nechal se slyšet Coppola v rozhovoru pro Variety.
Režisér Kmotra či Apokalypsy k tomu ještě dodal: "Už jsem v bodě, kdy ho nemůžu dál vychovávat. Pořád na něj nahlížím jako na malého brášku. My starší lidé musíme oslavovat úspěch těch mladých. Jsem si vědom, že má dcera Sofia je v jistém ohledu úspěšnější než já a že lidé se více zajímají o to, co ona natočí příště. Tak by to mělo být."
Steven Spielberg, George Lucas, Kate Capshaw, Harrison Ford
George Lucas | 1984 - Lucasfilm, Ltd.
Coppolův povzdech skutečně dokazuje, jak blízko si s Georgem Lucasem vždy byli. Na počátku sedmdesátých let ostatně chystal adaptaci románu Josepha Conrada, z níž se o takřka deset let později vyklubala epická Apokalypsa, právě mladý Lucas, než se projektu vzdal ve prospěch Star Wars. Vedle zmiňovaného Amerického graffiti a několika studentských filmů tak stihlo zázračné dítě Nového Hollywoodu (a pomyslný bratr Stevena Spielberga) natočit už jen zajímavé sci-fi THX 1138 - a z tohoto pohledu je opravdu lehce frustrující, že svůj nezpochybnitelný filmařský um už od roku 1973 piloval Lucas pouze v předaleké galaxii.
Na druhou stranu toho vzrůstem malý muž se zálibou v pruhovaných košilích vykonal více než dost a Star Wars většina z nás miluje právě kvůli jeho všudypřítomné a silné osobnosti - o tom svědčí ostatně i kritika poslední trilogie a často skloňovaná tvrzení, že George Lucas se svého dítěte vzdal předčasně a měl u kormidla ještě zůstat.
THX 1138
THX 1138 | Warner Bros.
Jaký je váš názor na Lucase a jeho tvorbu? Považujete ho za skutečně kvalitního režiséra a chtěli byste od něj vidět více různorodých snímků?