Sváteční akce na památkách v kraji se ruší, kasteláni se věnují opravám

  9:58
Prapodivný rok regionálních památek pokračuje i v zimě. Hrady ani zámky pod správou Národního památkového ústavu v Plzeňském kraji před letošními svátky nebudou hostit žádné adventní koncerty, ani se nestanou dějištěm speciálních prohlídek. Správci se pustili do úklidu, zazimování a dokončují stavební práce.

„Správci mají spoustu práce s generálním úklidem prohlídkových tras, zazimováním interiérů i zahrad, dokončováním stavebních a restaurátorských prací,“ konstatuje Markéta Slabová z Národního památkového ústavu.

Na zámku v Horšovském Týně pokračují práce na rekonstrukci hlásky v zámeckém parku. „Opravená střecha dostala nový nátěr, okolo přístupové cesty byly dostavěny parapety a v brzké době začne barvení fasády,“ informuje kastelán Jan Rosendorfský.

Nezastavily se ani práce na obnově hospodářských budov v zámeckém zahradnictví. „Budovy byly hodně poničené, proto bylo nutné některé části znovu postavit. V současné době jsou už vidět nově vystavěné štíty a zanedlouho se začnou budovat nové krovy a střechy,“ doplňuje Jan Rosendorfský. Lituje, že se v letošní sezoně neuskuteční jubilejní třicátý ročník vánočních prohlídek. 

Pro Betlémské světlo však mohou zájemci vyrazit na Štědrý den do kostela Všech svatých v Horšově. Rozdávat se bude od 12 do 15 hodin.

Po náročné sezoně se k zimnímu spánku uložil i hrad Švihov. Po zazimování expozic přišly na řadu menší údržbové práce, na které při návštěvnickém provozu nezbýval čas. Na podzim se rozběhly přípravné stavební práce pro opravu hradební zdi i archeologický průzkum základů vstupní brány s vrátnicí. 

„Před samotnou opravou brány bylo nutné provést ověřovací výkop, který potvrdil nejenom existenci vstupní věže nad bránou, ale odkryl i původní hradební zeď. Navíc se podařilo rozklíčovat pahorek u brány. Jedná se o kamenný objekt, který je ve starých plánech nazván jako vrátnice,“ upřesňuje kastelán Lukáš Bojčuk.

Přestože je vstupní brána návštěvníkům uzavřená, ruch uvnitř hradu Rabí neutichl. „Během uplynulých týdnů jsme hradnímu areálu a jeho okolí věnovali velkou péči a pozornost. Pokud nám přálo počasí, pečovali jsme o hradní zeleň, hrabali jsme listí, naposledy sekali trávníky, zazimovávali naše okrasné rostliny a mnoho hodin jsme strávili v lese, jenž obklopuje hradní areál a na jehož nedobrém stavu se podepsala předcházející suchá léta,“ říká zástupkyně kastelána Hana Rudová. 

Ve Velharticích zvedli padací mosty a zabednili okna

Za nepříznivého počasí přišel na řadu úklid vnitřních prostor hradu i provozního zázemí, kdy pracovníci správy demontovali sezonní výstavy a zakrývali vitríny. Na malém nádvoří vyrostlo lešení, aby mohla pokračovat oprava kamenné stěny pod šestou hradní bránou.

„Přestože se ani jedna z tradičních adventních akcí letos neuskuteční, my jsme vytvořili alespoň drobnou výzdobu. Když budete mít cestu kolem Rabí, můžete se zastavit, projít se kolem hradu a zhodnotit, jestli se nám adventní věnec povedl,“ zve návštěvníky Hana Rudová.

Čilý ruch neustal ani na velhartickém hradě. Na podzim jeho zaměstnance čekaly klasické zazimovací práce, jako je zvedání padacích mostů nebo zabednění oken v Rajském paláci. Před poryvy větru a sněhu bylo třeba také ochránit Huertovo zámecké křídlo instalací tří desítek dlouhých polykarbonátových desek, které jsou uchycené v kovové konstrukci. 

„Čekaly nás i méně viditelné práce. Z toalet na hradním parkovišti a z pítka před hradem jsme museli vypustit vodu, uklidit stojany na kola, lavičky, koše, cedule a další venkovní mobiliář. Několik dní nám vždy také zaberou opravy a údržba venkovního mobiliáře hradní restaurace,“ vyjmenovává kastelán Matěj Mejstřík.

Replika historických vrat pro zámek v Horšovském Týně

Do konce listopadu se zaměstnanci zámku Manětín věnovali zazimování prohlídkové trasy a především práci na zahradě, kdy zastřihávali a zakrývali rostliny na zimu. „Dále ryjeme a kultivujeme půdu, prořezáváme stromy a především se průběžně věnujeme hrabání listí,“ upřesňuje Renata Steidlová ze správy zámku. 

Teď přijdou na řadu údržbové práce v interiérech, kdy se budou brousit a natírat okenní a dveřní rámy i uklízet běžně nepřístupné prostory. Revize a údržby se po sezoně dočká i zahradní technika.

Po generálním úklidu expozic a zazimování zahrady a parku správa zámku Kozel chystá kulturní program na příští sezonu. Kromě toho připravuje podklady pro mobilní aplikaci, která by měla sloužit jako průvodce parkem. 

Nezahálí ani zdejší truhlářská dílna, která pokračuje v drobných opravách dřevěných prvků v parku a vyrábí repliku historických vrat pro zámek v Horšovském Týně. Do konce roku si ještě větší investici vyžádá restaurování sochy jelena umístěné na terase zámku.

„Náš areál je přístupný celoročně a i v koronavirové době je oázou klidu a oblíbeným místem pro procházky nejen místních, ale i návštěvníků z větších dálek,“ láká k návštěvě kastelán Jan Polívka.