V Lišově zprovoznili výrobní linku na zpracování palivového dřeva. Slibují si od toho lepší lesní hospodaření při kůrovcové kalamitě i drobnou pomoc městské kase

14. prosinec 2020 10:56

Kůrovcová kalamita a koronavirus nemají na první pohled vůbec nic společného. V Lišově na Českobudějovicku se ale snaží čelit oběma problémům najednou. Tamní technické služby začaly po vzoru větších měst provozovat linku na zpracování palivového dřeva, které berou z městských lesů. Podle radnice je o něj mezi lidmi velký zájem. Tržby navíc částečně pomůžou městskému rozpočtu, protože samosprávy se teď kvůli koronaviru potýkají s propadem daňových příjmů.

V reportáži Matěje Vodičky se vydáme do nového areálu zpracovny dřeva Služeb města Lišov.

Město má zhruba 4 400 obyvatel a vlastní bezmála 600 hektarů lesních porostů. Radnice chtěla podle starosty Jiřího Švece z hnutí STAN využít větší potenciál svého majetku v podobě surového dřeva, které kvůli kůrovci není možné prodat například pro výrobu nábytku.

„Cena dřevní hmoty a vůbec zpracování dřeva v posledních letech se s ohledem na kůrovce čím dál tím méně vyplácí a my jsme chtěli hospodaření v našich lesích přidat nějakou další hodnotu,“ říká starosta Jiří Švec s tím, že právě zpracováním dřeva na dřevo palivové své hospodaření město vylepší.

Štípačka na dřevo

Za poplatek tu zpracovávají také dřevo soukromníkům z okolí, kteří nemají potřebné technické vybavení. Naštípanou surovinu také v okruhu sedmi kilometrů dováží zdarma. Služba začala fungovat letos na podzim.

„Tady hodně lidí topí dřevem, zájem je obrovský, my za dva měsíce lidově řečeno nestíháme plnit objednávky, protože vlastně neděláme nic jiného, než že štípeme dříví,“ dodává Jiří Švec.

Podle starosty ale výnosy z městských lesů a prodeje palivového dříví nenahradily ztráty způsobené výpadkem daňových příjmů, ale částečně je eliminují.

Příští rok na jaře chtějí městské služby jen nedaleko od svého areálu vysadit rozlehlou hruškovou alej a vypěstované hrušky dál zpracovávat třeba na kompot, nebo i na něco ostřejšího.

Spustit audio