Jesenicko je místem, kde jsou lidé nejvíce spokojeni s kvalitou svého života

14. prosinec 2020 11:15

V českém Slezsku jsou se svým životem nejvíce spokojeni obyvatelé na Jesenicku. Vyplývá to ze sociologického výzkumu ostravského centra pro vědu a výzkum. Lidé na podhorské oblasti oceňují krajinu, přátelské vazby a dobré místo pro výchovu dětí.

„Ráno vyjdu ven, ptáci krásně zpívají, neruší mne lidé, tramvaje, doprava. Můžu jít deset kilometrů a neuvidím panelákové město,“ popisuje svůj vztah k Jesenicku 31letý pan Tomáš.

Žije v Heřmanovicích, malé obci na Bruntálsku, pracuje se dřevem, má malou dcerku a druhé dítě se mu má narodit. „Myslím, že je to velmi dobré místo pro děti. Naučí se, jak vyrůst na vesnici. A pokud se někdy v budoucnu rozhodnou odejít do města, tak jim to bude jen k dobru,“ dodává.

Právě obyvatelé z moravskoslezské části Jesenicka vyšli z výzkumu  sociologů jako ti nejspokojenější se svým životem. „To bylo zajímavé zjištění a vysvětlení hledáme v tom, že lidé, kteří byli nespokojeni, už odešli. Ti, co tam zůstali, jsou spokojení, žijí si poklidně,“ potvrzuje jeden z autorů výzkumu Lubor Hruška.

Nejmenší spokojenost naopak vyjádřili obyvatelé v oblasti Ostravska a na Hlučínsku. „Často děláme nějaké žebříčky bez ohledu na to, co ti lidé považují za důležité. To je takové to paradigma bílého muže, který něco hodnotí jako velký odborník, ale je nutné se zaměřit na to, co ti lidé považují za důležité a jakou tomu dávají váhu,“ dodává sociolog Lubor Hruška.

Výzkum územní identity obsahoval deset skupinových diskuzí a strukturované rozhovory s třemi tisíci respondenty.

Spustit audio