Sokolovská uhelná: Likvidace kalů ze Staré Chodovské skončila

blank

Dehtové kaly ve Staré Chodovské jsou minulostí. V uplynulých dnech totiž skončila likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Karlovarském kraji ze 70. let minulého století.

„Kaly jsou již kompletně odtěžené a v současné době probíhá na místě úprava terénu, po které bude následovat likvidace drobných staveb a rekultivace,” řekl Zdeněk Mudra, předseda představenstva společnosti Jerus, která likvidaci na objednávku státu od prosince 2017 provádí. Jak dále uvedla Sokolovská uhelná, od března příštího roku bude na místě probíhat ještě tříleté monitorovací období, při kterém se budou z lokality odebírat na rozbor například vzorky vod z kontrolních vrtů. Firma konstatovala, že materiál kvůli jeho nekonzistentnosti i občasným tuhým předmětům nebylo možné těžit pomocí moderních sacích čerpadel, kde by hrozilo ucpání sít a ventilů.

„Nakonec jsme museli zvolit staré východoněmecké jeřáby. Jako jediné dosáhly až do středu velké nádrže, kaly se musely postupně promíchat, mechanicky odtěžit a nakládat přes speciální násypku, kterou jsme vyvinuli s projektanty Sokolovské uhelné a která umožnila oddělit od kalů pevné části,“ potvrdil Mudra. Celkem bylo ve Vřesové zpracováno 29 317 tun kalů, včetně těch zlikvidovaných na náklady Sokolovské uhelné. Dalších 2 632 tun nejrůznějších hmot znečištěných dehty, které se v nádrži nahromadily a nebylo je možné zpracovat, bylo předáno ke zpracování specializovaným odpadovým firmám, doplnila firma.

Společnost také v současnosti postupně ukončuje těžbu v lomu Medard-Libík u Svatavy na Sokolovsku. Sokolovská uhelná je jedním z největších nezávislých výrobců elektrické energie v České republice a zároveň nejmenší hnědouhelnou těžební společností. Hraje podstatnou roli při rekultivaci a revitalizaci krajiny dotčené povrchovou těžbou. Působí také v oboru odborné likvidace odpadů vzniklých průmyslovou činností.

Scroll to Top