Vystudovaný RTG laborant Dan Bárta má narozeniny

14. prosinec 2020

Dnes slaví narozeniny Dan Bárta. Idoly jeho mládí jsou zpěváci Sting nebo Seal. Hrál ve dvou muzikálech - Jesus Christ Superstar a Evita, o dalším už neuvažuje.

Nezaměnitelný hlas s vynikající technikou zpěvu, jedenáctinásobný zpěvák roku a zároveň zpěvák čtvrtstoletí, to je Daniel Bárta, který se narodil 14. 12. 1969 v Karlových Varech. Do svých dvanácti let bydlel v Toužimi a pak se přestěhoval do Dlouhé Vsi u Sušice. Tady potkal jednu důležitou osobu, která ho později ovlivnila v jeho hudební tvorbě, hudebníka a producenta Romana Holého, rodáka ze Sušice. Dan Bárta navštěvoval gymnázium v Plzni. Už během studií zpíval s místní rockovou skupinou Tom Sawyer a o pár let později s některými jejími členy zakládá skupinu Alice a ta už ho zavedla do Prahy.

Daniel Bárta je vystudovaný rentgenologický laborant, rok pracoval jako pomocná síla na operačních sálech v plzeňské nemocnici.

Byl také členem české funkové skupin Sexy Dancers, která byla založena v roce 1998. Jejím zakladatelem a producentem byl už zmíněný Roman Holý. Skupina vydala v roce 1998 jediné CD s hitem Slim Jim. Krátce i koncertovala, ale brzy se rozpadla, byla totiž pouze příležitostným setkáním známých hudebníků.

Slim Jim je americká značka hovězího masa, masová tyčinka se prodává po celém světě. A dnes už se Slim Jim jmenuje kdeco, třeba oboustranný display nebo koš na odpadky. Ale v písni od Romana Holého a Dana Bárty je to profesor.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.