Benešov: Náročná rekonstrukce autobusového terminálu je u konce

14.12.2020 13:07

Třetí adventní víkend nás čekají podstatné změny v dopravě. Autobusový terminál v Benešově bude, ve zkušební formě, uveden do provozu v neděli 13. prosince 2020.

Benešov: Náročná rekonstrukce autobusového terminálu je u konce
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Od brzkých ranních hodin tak budou autobusy vyjíždět již z nových stanovišť, a to podle nových jízdních řádů v souvislosti s jejich plánovanou změnou.

„Jsem rád, že je tak náročná a dlouhodobá stavba téměř u konce,“ řekl starosta města Jaroslav Hlavnička. „Musím poděkovat cestujícím, řidičům a občanům, za jejich trpělivost a pochopení. Věřím, že dopravní situace se otevřením ulice Nádražní zklidní,“ dodal.

Dopravní plochu autobusového terminálu tvoří 17 autobusových stání pro výstup a nástup cestujících. Stavba terminálu Benešov zahrnuje tři hlavní objekty: vlastní budovu terminálu, zastřešení nástupišť ocelovými přístřešky a propojení podchodu k vlakovým nástupištím.

Vlastní budova terminálu je tvořena betonovou monolitickou konstrukcí v soudobém designu – pohledový beton, kov a sklo. K vnitřnímu prostoru náleží veřejné toalety, čekací hala i občerstvení. Vnitřní prostory jsou v zimě vytápěny a v létě klimatizovány. Budova je vybavena množstvím moderních technologií, jako jsou elektronické informační tabule s odjezdy autobusů i vlaků, informační systém pro nevidomé, rozhlas, kamerový systém. Venku u vstupu se nachází infokiosek s připojením na internet, který umožní vyhledávání informací na www.idos.cz a automat na jízdenky. V terminálu se nachází kanceláře s dispečinkem a pokladnou ČSAD a dále pokladna ČD. Prostor pro občerstvení je plně vybaven, ale vzhledem  k situaci s uzavřením restauračních zařízení se zatím nepodařilo najít nájemce tohoto prostoru.

Dominantou celého terminálu je zastřešené nástupiště, které tvoří ocelová konstrukce s osvětlením a podhledy, které propouští světlo a vytváří zajímavý vizuální efekt. Opláštění dvou ocelových přístřešků je provedeno z cortenové oceli. „Tato ocel se nemusí ošetřovat nátěrovými hmotami, při vystavení vlhkosti se pokryje vrstvičkou koroze, která již dále nepokračuje. Celá konstrukce tak postupně získá jednotnou rezavě hnědou barvu,“ vysvětluje Alena Pokorná, vedoucí Odboru investic. „Zajímavostí také je, že jeden z ocelových sloupů přístřešku se nachází přímo nad tubusem podchodu“. Nástupiště je dále vybaveno mobiliářem – lavičkami, odpadkovými koši a vitrínami s jízdními řády.

„Společnost Terminál Benešov – sdružení firem Metrostav, a. s., a IMOS Brno, a. s., dokončily stavbu s výslednou cenou 194.984.888 Kč vč. DPH o 1,5 měsíce před termínem. Dotační prostředky ve výši 99 mil. Kč byly již zaslány na účet města, zbylých 999 tis. Kč bude proplaceno v roce 2021,“ upřesnila Pavla Novotná z Odboru investic.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…