Firmy zbytečně utrácejí peníze za neefektivní HR, ukázal průzkum

Celých 86 procent českých firem, které se v uplynulých čtyřech letech podílely na unikátním výzkumu vedeném týmem Jana Rechnovského, utrácí zbytečně část peněz. Vydávají je totiž za HR, které je neefektivní až formální. Řízení lidských zdrojů v jejich pojetí je často ve skutečnosti pouhou administrací zaměstnaneckých smluv.

„HR obvykle nejsou svěřovány strategické úkoly, i když je firma postavená na lidech,“ říká Jan Rechnovský, konzultant v oblasti firemních procesů s dlouholetými zkušenostmi v oboru a člen týmu, který se oblastí HR nabízeného jako služba klientům zabývá ve skupině Apogeo.

Společně s Terezou Svatošovou, Payroll & HR manažerkou skupiny a vedoucí tohoto týmu, nabídli množství zajímavých informací z tohoto oboru účastníkům videosemináře. Obě jejich prezentace najdete zde.

Nedostatečná nebo nesprávná kvalifikace

Průzkum ukázal mimo jiné také to, že pozice ve firemním HR jsou většinou obsazovány lidmi s nedostatečnou nebo nesprávně zaměřenou kvalifikací. „Obvyklé je u nich humanitní vzdělání, odpovídají spíše asistentům nebo účetním,“ vysvětluje Rechnovský.

S tím souvisí pochybný systém hodnocení kandidátů a také nesystémový proces jejich adaptace. Uchazeči se ve firmách adekvátním způsobem netestují, jejich slabiny se objevují pozdě a firmám to přináší značné finanční ztráty.

„Obchodník, kterého si na základě pouhého pročtení CV a ústního pohovoru o dosavadní kariéře vybrala významná IT firma produkující ERP systém, nesplnil očekávání a po osmi měsících sám odešel,“ popisuje příklad z praxe Rechnovský. 

Firmu to stálo celkem 1 200 000 korun, vyčísluje. „Třetinu z toho tvořily zbytečně vynaložené mzdové náklady, zbytek očekávaný objem zakázek,“ upřesňuje.