Nechybí ani divadelní opona. Fotka nahoře připomíná desítky let ve vinohradském divadle, kde Jelínek působil vedle Miloše Kopeckého (†73), Jiřiny Jiráskové (†81), Jany Štěpánkové (†84) a Josefa Bláhy (†70), dole je dopis k půlkulatinám od věrného přítele a kolegy Antonína Hardta (85).

Taky jsou tu fotky z Rudolfova nejmilejšího filmu Čestné kolo. „Točilo se podle povídky Oty Pavla o cyklistovi Janu Veselém,“ upřesňuje Rudolf Jelínek, který při natáčení pedálem nechtěně zavadil o zkosený ovál a spadl po hlavě na zem. „Naštěstí se mi nic moc nestalo a mohli jsme pracovat dál,“ vzpomíná Jelínek. Tento snímek ale nepatří v jeho rozsáhlé filmotéce k nejznámějším. Film byl totiž na rok 1973, kdy vznikl, příliš kritický, takže si na něj museli televizní diváci počkat až do roku 1989.

Na samotu si Rudolf stěžovat nemůže. Společnost mu dělá pět psích kamarádů. Má také kočky a venku ve stájích koně. Druhá manželka Martina, s níž je ženatý už 13 let, je žokejka a chovatelka. „Současná epidemie je hodně složitá i pro mě, udržet statek je složité, ale tím Rudlu nezatěžuju. Snažím se, aby byl pořád veselý,“ říká Martina. Herec sleduje televizi, oblíbil si kanál Viasat History. „Myslím, že je to jediné, nač se dá ještě koukat. Dávají tam dokumenty, třeba o zkáze Pompejí,“ vysvětluje.

Rád vzpomíná na doby, kdy procestoval s divadlem celou Evropu. S Divadlem Na Zábradlí byl i v Mexiku a s Majorem Zemanem se dostal při natáčení na Kubu. „Stáří je těžké, tělo člověka zrazuje. Ale strašně rád bych si ještě někam vyjel, a hlavně bych rád odehrál nějakou dobrou roli,“ přiznává Jelínek sny, které už zůstanou nejspíš nesplněné.

VIDEO: Krnáčová o rakovině a šanci na vyléčení. A herecký pár bojoval tiše s covidem a zlobí se na kolegy

Video
Video se připravuje ...

Krnáčová o rakovině a šanci na vyléčení. A herecký pár bojoval tiše s covidem a zlobí se na kolegy Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
42 fotografií