Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodit do kostela nikdo nikdy nezakázal. Až covid, říká farář

  16:28
Poprvé v historii křesťanské církve měli letos věřící zakázáno chodit na modlitby. Podle faráře Romana Macury z římskokatolické farnosti ve Frýdlantu nad Ostravicí se tak koronaviru podařilo to, co nedokázali komunisté ani války.

„Spousta lidí kvůli tomu pocítila, že svůj život stavěli na něčem vratkém,“ říká farář Roman Macura z římskokatolické farnosti ve Frýdlantu nad Ostravicí. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Letošní rok se kvůli koronavirové pandemii změnil prakticky všem. Jak to vypadalo s životem církve a věřících?
Změnil se také, stejně jako i život celé naší společnosti. Jak vlastně, to poznáme až nyní. Teprve minulou neděli jsme se u nás na farnosti mohli vrátit k běžnému životu. Vláda pro nás trochu změnila systém PES, takže na bohoslužbě může být obsazeno 30 procent míst na sezení, není to limitováno počtem 30 osob. Pro naši farnost, kde máme v kostele 450 míst na sezení, to znamená, že můžeme fungovat stejně jako předtím. Ale teprve časem uvidíme, co koronavirová epidemie s lidmi udělala.

Co máte na mysli?
Jak strach, který v naší společnosti stále je, ovlivní to, zda lidé budou na bohoslužby chodit, nebo ne. Zda nezpohodlněli natolik, že jim stačí bohoslužbu sledovat v televizi a že už nebudou pociťovat potřebu být reálně u toho. Mluvil jsem s jednou paní, která má okolo sedmdesátky, a ta mi říkala: „Víte, jak je to těžké, dokopat se k tomu, jít do kostela, když jsem zjistila, jaká je pohoda dívat se na bohoslužbu v pyžamu v pohodlí domova?“ Sama přiznala, že to byl pro ni velký zápas. Nakonec si řekla, že když chodila celý život, že to teď nevzdá.

A jak tedy reagovali lidé na jaře, kdy se jim zničehonic zakázalo chodit na bohoslužby?
V dějinách církve to bylo novum, to nikdy nikdo nedokázal. Když si vezmeme druhou světovou válku, či jakoukoli jinou válku, morové epidemie, nikdy předtím bohoslužby nezakázali. Tomu se taky smějeme, že co nedokázali komunisté, to dokázal covid – omezit církev v jejím životě. To nedělali v počátcích křesťanství římští císařové. Křesťanství sice pronásledovali, ale nikdy nezakázali bohoslužby. Proto byla první vlna pro lidi obrovský šok. Najednou přišli o nějakou oporu, o něco, co jim v životě dávalo sílu a naději.

Právo na přístup k bohoslužbě je zaručeno ústavou, čili je nad jakýmikoli vládními nařízeními. Nebyly třeba snahy se kvůli tomu ozvat?
Vím, že se ozvali senátoři, napadli to vládní omezení, měl by to řešit Ústavní soud. Naši biskupové to také věděli, ale nešli do toho. V první vlně nikdo nechtěl jít proti nařízením vlády, ztěžovat situaci a rozdmýchávat nějaké negativní nálady.

Na jaře přešel život církve takříkajíc do virtuální roviny. Jak to lidé vnímali?
Já jsem spíše hledal alternativu, jak v rámci omezení najít prostor pro to, aby lidé mohli duchovně žít. Nějaké online přenosy, to není moje parketa, takže jsem se to snažil dělat jinak. Dělali jsme s lidmi různé aktivity tam, kde to bylo dovoleno, tedy venku v přírodě. Musíte si uvědomit, že okres Frýdek-Místek byl omezen prakticky celou dobu, my jsme z toho kromě asi 14 dní skoro vůbec nevyšli. Ale znám lidi, kteří přechod do virtuální roviny brali jako přínos. Donutilo je to podívat se, jak to dělají jinde, objevili jiné možnosti, jak se v duchovním životě obohatit. Takže spoustu lidí to přivedlo k novým podnětům a zkušenostem.

Když přišla jarní omezení, měli jste ke změněné situaci i nějaké vodítko shora? Dávala církev nějaké rady, jak se s tím vyrovnat?
Biskupové nám dávali nějaké podněty, ale bezradnost panovala všude. Museli jsme se chovat zodpovědně a řídit se nařízeními vlády. Takže jsme věděli, že jsou zakázané bohoslužby, ale nebyla zakázána individuální modlitba v kostele, takže jsme v tomto směru hledali, jaké alternativy duchovního života lidem nabídnout, aniž bychom překračovali stanovená omezení.

Jak to jinak bylo s vaší prací?
Chodil jsem například za lidmi, pro které byla duchovní služba natolik důležitá, že pro ni postoupili riziko setkání. Pro mnoho lidí žijících v sociální izolaci bylo takové setkání důležitější než hrozba nemoci. To byl podle mne opomíjený problém celé té situace, o kterém se moc nemluví. Že jsme drželi lidi v izolaci, abychom je chránili, aniž bychom se jich ptali, jestli to opravdu chtějí, jestli se v tom cítí komfortně.

Proč to tak vnímáte?
Tím, že třeba chodím do domova důchodců, vidím, že je to problém. Myslím, že by bylo dobré to rozdělovat. Chránit ty, co chtějí být chráněni, ale umožnit běžný život těm, co raději postoupí riziko nákazy, aby se mohli stýkat se svými bližními, prožívat nějaké vztahy. Staří lidé vědí, že mohou kdykoli umřít, a umřít sám mezi čtyřmi stěnami je pro ně daleko horší než umřít mezi lidmi, kteří je mají rádi, i když si kvůli tomu třeba zkrátí život o nějaký ten měsíc nebo rok. Otevřela mi v tom oči jedna situace, kterou jsem zažil na jaře v nemocnici ve Frýdku-Místku.

Co se stalo?
Povolali mne tam, že si mne přeje jedna jejich pacientka. Na pokoji tam ležely dvě ženy. Jedna umírala, jen ležela na lůžku a chroptěla, bylo jen otázkou času, kdy odejde. A s ní tam byla paní, která mi říkala: „Víte, já jsem tady s ní týden, já bych chtěla umřít.“ A když jsem se ptal proč, tak mi říká: „Celou tu dobu jen poslouchám tu paní, která tady chroptí, jediní lidé, koho vidím, jsou sestřičky, které mi párkrát za den přinesou jídlo a léky.“ Když jsem odcházel, uvědomil jsem si, jaký to pro ni musí být psychický teror, a říkal jsem si, jestli bych něco takového vydržel. Oni ji chránili proti nákaze, ale nikdo se nezeptal, jestli to chce. Nikoho nezajímalo, že tam zažívala peklo.

Říkal jste, že se teprve ukáže, jaké změny nastanou. Jak to vidíte vy?
Spoustu lidí to přiměje hledat jinou alternativu duchovního života. Většinou se upínáme jen na bohoslužbu, ale duchovní život může být i osobní modlitba, setkání se s Bohem jen v tichu. Vlastně se teď ukáže, jestli si ten duchovní život v sobě skutečně pěstujete, nebo že se spokojíte jen s rituálem a pak už nic. Jednou z věcí bude určitě to, že se církev pročistí od lidí, kteří chodili jen z nějakého zvyku. A když nemohli chodit, zjistili, že bez toho mohou žít, a nevědí, proč by se měli vracet.

A mohou přijít i naopak noví lidé?
Určitě ano, už jsem pár takových potkal. Spoustou lidí ta letošní situace otřese existenciálně. Přijde nějaký virus a rozmetá celou společnost. Spousta lidí kvůli tomu pocítila, že svůj život stavěli na něčem vratkém. Najednou zjišťují, že nestačí jen mít práci a vydělávat hodně peněz, když stačí málo, aby jim to bylo k ničemu? Nemůžou si je užít, někde venku ty peníze utratit, aby jim to udělalo radost, aby to pro ně byl zdroj naplnění. Jak říká svatý Augustin: „Ty jsi byl ve mně a já jsem tě hledal venku.“ Když není štěstí v tom člověku, tak najednou je prázdný. Potrvá to aspoň dva roky, než budeme schopni reflektovat, co se vlastně všechno stalo. Bude to určitě zajímavé.

  • Nejčtenější

Divácký rekord? Pro Česko není velkou výzvou, spíš by MS mělo hostit častěji

20. května 2024  6:29

Asi žádné jiné číslo se při fanouškovských náletech na hokejovém mistrovství světa neřeší víc. 741...

Konec kotlů na uhlí do deseti let. Stát lidem výměnu zadotuje

20. května 2024  12:42

Máte doma kotel na uhlí? Pak máte problém – i když je nízkoemisní, moderní nebo nový. Ministerstvo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Ležícího zraněného seniora dospělí míjeli, zachránila ho až parta školáků

21. května 2024  17:45

Skvělou rozvahu i koordinaci projevila pětice ostravských školáků, kteří na začátku dubna pomohli...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Populární akce Sdílko se vrátila do Poruby, dává šanci místním výrobcům

21. května 2024  14:28

Na výstavy, workshopy, hry, ale třeba i ochutnávky jídel láká v Ostravě pátý ročník expozice Sdílko...

Ženu vyděsil muž ležící na hrobě. Nech mě spát, odháněl pak strážníka

21. května 2024  11:05

Na hřbitově si o uplynulém víkendu ustlal opilý muž v Ostravě-Vítkovicích. Vyděsil tak kolemjdoucí...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....