Co dělal z pověření Zemana Nejedlý v Rusku? Není náš zaměstnanec, nevíme, píše Hrad

Lukáš Valášek Lukáš Valášek, Ondřej Kundra
14. 12. 2020 17:01
Prezident Miloš Zeman vyslal koncem listopadu Martina Nejedlého jednat s poradcem Vladimira Putina. Na dotazy Aktuálně.cz a Respektu, kdo cestu platil a jaký byl její program, nyní Hrad odepsal, že Nejedlý není jeho zaměstnancem, jeho cestu nezajišťoval ani neplatil, takže o tom, co se v Rusku dělo, nemá žádný zápis. Nemá prý ani Nejedlého pověření od Zemana, protože bylo nejspíše jen ústní.
Foto: Jakub Plíhal

Cestu Martina Nejedlého do Ruska musela uprostřed koronavirové pandemie povolit ruská vicepremiérka. Za zahraniční politiku je sice dle zákona odpovědná vláda, ale ta o obsahu jednání Zemanova poradce nic nevěděla. Z pověření prezidenta Miloše Zemana se navzdory tomu Nejedlý v Moskvě sešel s blízkým zahraničněpolitickým poradcem prezidenta Putina Jurijem Ušakovem. Bez přítomnosti kohokoliv z českých diplomatů. 

Podle stručného zápisu, který po Nejedlého návratu Hrad na základě jeho tvrzení sepsal a poslal vládě, poradce Zemana mimo jiné domlouval setkání Zemana s Putinem.

Přesto nyní Hrad v odpovědích na dotazy Aktuálně.cz a Respektu - položené dle zákona o svobodném přístupu k informacím - poradce Nejedlého prohlásil za soukromníka, jehož cestu nezařizoval, neplatil, a proto ani nemá o jeho programu k dispozici zápis. Na to konto odmítá informace o Nejedlého návštěvě v Rusku podat.

Nejedlý dlouhodobě radí Zemanovi jen na základě ústní dohody, i když má na Hradě kancelář. "Pan Martin Nejedlý není zaměstnancem Kanceláře prezidenta republiky. Kancelář prezidenta republiky proto předmětnou cestu pana Nejedlého nezajišťovala, neobjednávala let ani ubytování, a tudíž z ní nebyla vypracována ani zpráva o pracovní cestě, jak je to u zaměstnanců obvyklé," odpověděl na dotazy Aktuálně.cz a Respektu ředitel legislativního odboru Hradu Václav Pelikán.

Redakce se mimo jiné ptaly na to, kdo cestu Zemanova muže do Moskvy platil, kdo ho doprovázel, zda letěl pravidelnou linkou, či soukromým letadlem nebo s kým vším se v Rusku sešel. Na všechny tyto otázky kancelář prezidenta odmítla odpovědět.

Není jasné ani to, zda Nejedlý při své cestě použil diplomatický pas, který mu na žádost kancléře Vratislava Mynáře vystavilo před lety ministerstvo zahraničí. Nejedlý to odmítá komentovat.

Přes koronavirovou uzávěru odcestoval do Ruska právě v době, kdy Česko připravuje dostavbu Dukovan za zhruba 200 miliard korun, o niž má Rusko enormní zájem. Nejedlý ale redakcím před cestou řekl, že o ruské stavbě českého jádra jednat nebude a nesetká se ani se zástupci firmy Rosatom, před jejíž účastí v jaderném tendru dlouhodobě varují české tajné služby.

"Jako poradce prezidenta republiky mám mandát jednat se svým protějškem o budoucích vztazích a vzájemných návštěvách. Jedná se o prezidentskou agendu, včetně přípravy setkání obou prezidentů," uvedl Nejedlý. 

Pověření od prezidenta? Hledali jsme, ale nenašli, píše Hrad

Ověřit to ale není možné. Hrad odmítá vydat i samotné Nejedlého pověření. Prý ho v písemné podobě nenašel. 

"V informačním systému i v sekretariátu prezidenta republiky a sekretariátu vedoucího Kanceláře prezidenta republiky bylo ověřeno, že předmětné pověření listinnou podobu nemělo a s největší pravděpodobností bylo učiněno ústně," dodal ředitel legislativního odboru Pelikán s tím, že zákon, podle něhož by odpověď na dotaz redakce musel vydat, se vztahuje jen na informace zaznamenané na nějakém nosiči. I tuto žádost tak odmítl.

"Nejedlý byl vyslán do Ruska jako posel prezidenta, a přesto Hrad o jeho cestě nemá žádné záznamy. Jde o obcházení zákona a vymísťování činnosti ústavní instituce do rukou soukromníka," kritizuje postup Hradu spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

Stručný zápis o obsahu schůzky, který po návratu nadiktoval samotný Nejedlý, tak zůstává jediným náznakem toho, o čem poradce jménem Zemana v Rusku jednal. Jeho autentičnost ale nelze potvrdit. Zatím se zdá, že nikdo jiný u jednání nebyl. 

Slova Nejedlého zapsal šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák a dokument poslal i ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD). Ten, stejně jako vláda, dopředu o Nejedlého cestě neměl žádné informace.

A i když cestu Nejedlého do Ruska uprostřed pandemie musela schvalovat ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová, záznam, který Nejedlý Jindrákovi nadiktoval, nepůsobí dojmem nutnosti urgentního setkání. Nejedlý se s Ušakovem - dle záznamu - na ničem konkrétním nedohodl.

Putinův poradce: Zeman je pro nás klíčový

Vysoce postavený představitel Putinova režimu Jurij Ušakov - před jehož vlivovým působením BIS varuje jako před jednou z největších hrozeb pro Česko - prý na schůzce chválil českého prezidenta. "JU (Jurij Ušakov, pozn. red.) konstatoval, že ruská strana, jakož i osobně ruský prezident, dlouhodobě oceňuje konstruktivní přístup prezidenta Zemana obecně k česko-ruským vztahům. Ruský prezident je připraven i nadále zachovat živou česko-ruskou relaci na úrovni prezidentů," nadiktoval údajná Ušakovova slova Nejedlý.

Zeman je pak podle Nejedlého interpretace rozhovoru obou mužů pro vztahy Česka s Ruskem klíčový. "MN (Martin Nejedlý, pozn. red) a JU se následně shodli na tom, že jsme se bohužel dostali do situace, kdy prezidentská úroveň (snad ještě vedle ministerstva průmyslu a obchodu) je posledním funkčním oficiálním komunikačním kanálem mezi oběma zeměmi," uvádí záznam. Mimochodem ministerstvo průmyslu v Česku odpovídá i za chystaný jaderný tendr. 

Nejedlý podle zápisu přijel také tlumočit opakované Zemanovo pozvání pro Putina do Prahy. Jeho komplikovaně zařizovaná návštěva ale k žádné dohodě nevedla. "JU odvětil, že ruská strana si pozvání váží a bude s ním dále pracovat. Vzhledem k současné situaci zejména kvůli koronaviru, ale také mezinárodnímu vývoji je jakékoliv plánování stále obtížné," dozvěděl se dle dokumentu Nejedlý.

S Ušakovem se měl shodnout jen na tom, že "obě strany mají zájem ve střednědobém horizontu setkání prezidentů uskutečnit" a "prezidentská úroveň je pro prohlubování vzájemných vztahů klíčová".

Jinak to ale vidí zahraniční výbor českého Senátu. Ten na začátku prosince schválil usnesení, že cesta Nejedlého byla opakovaným porušením zásad jednotné zahraniční politiky Česka. Agendu hlavy státu podle něj projednávala osoba bez řádné smlouvy, bezpečnostní prověrky a bez součinnosti s vládou, která za zahraniční politiku Česka nese odpovědnost.

Nejedlého ruské podnikání

  • Martin Nejedlý v Rusku žil deset let (v 90. letech minulého století). Co přesně tam dělal, dosud není jasné. S Ruskem je ovšem spjato i Nejedlého soukromé podnikání v Česku. 
  • V roce 2007 v Česku společně s ruským ropným gigantem Lukoil založil firmu Lukoil Aviation Czech, která dodávala letecké palivo na český trh. Měsíc po svém vzniku získala firma lukrativní obchod na dodávky kerosinu pro Letiště Praha.
  • O rok později začala pohonné hmoty dodávat i Správě státních hmotných rezerv. Protože závazky společnost neplnila jak měla, soud rozhodl o zaplacení smluvní pokuty zhruba 30 milionů korun. Ty ale firma neměla. Prezident Miloš Zeman řekl, že pokud pokutu Nejedlý nezaplatí, bude muset jako jeho poradce skončit.
  • Jak tehdy zjistila Mf Dnes, Nejedlý nezaplatil ani korunu, přesto na Hradě mohl zůstat. Peníze totiž den po vynesení rozsudku poslal přes prostředníka přímo ruský gigant Lukoil. Ten do zadlužené firmy dle zprávy o její likvidaci poslal ve třech splátkách kolem 180 milionů korun.
  • Čím se Nejedlý živí dnes, není veřejně známé. Na Hradě působí beze smlouvy a bezplatně. Jen na ústní dohodu s prezidentem.
  • V roce 2018 do policejního protokolu uváděl Nejedlý jako zaměstnání post jednatele ve společnosti Famos Trading. Ta v rozporu se zákonem nezveřejňovala účetní závěrky.
 

Právě se děje

Další zprávy