Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pomáhal nemocným, teď mu umřela maminka: Léčitel Dvořák se rozloučit nemohl, pyká za mřížemi

Autor: DH - 
14. prosince 2020
17:40

Smutný příběh s podivnou pachutí křivdy. Tak by se dalo popsat to, co potkalo legendárního českého pěstitele konopí a výrobce léčiv Dušana Dvořáka. Toho soud poslal za mříže, protože doma pěstoval léčivé konopí, s čímž odmítal přestat. Za mříže mu nedávno dorazila ta nejsmutnější zpráva. Zemřela mu maminka.

Celkově šest let za mřížemi si musí odpykat Dušan Dvořák, asi nejznámější český zastánce léčivého konopí, který svůj dosavadní život zasvětil výrobě léčit a tinktur z, jak on sám tvrdí, netoxického konopí. V roce 2018 mu za vypěstování 150 rostlin soud uložil tříletou podmínku. Tu ovšem Dvořák nedodržel, byliny dál pěstoval, a tak musel takzvaně natvrdo za mříže, konkrétně mu soud letos na konci září uložil souhrnný trest šest let.

Bohužel pro Dvořáka, jen pár desítek dní po jeho uvěznění léčiteli zemřela milovaná maminka, se kterou se nemohl rozloučit. O smrti ženy informoval v pátek na facebooku Dvořákův kamarád Radim Karlach. „Vězněný léčitel Dušan Dvořák se nemohl rozloučit se svou matkou. Zemřela včera vpodvečer, zatímco její syn je žalářován za to, že pomáhal těžce nemocným a trpícím,“ uvedl v příspěvku.

Dvořák dlouhodobě tvrdí, že je obětí podjatého soudu a zaujatého měření policie. Léčitel si stále stojí za tím, že konopí, které pěstoval, není toxické a má nízkou hladinu THC, která je v normách zákona. Policii Dvořák obvinil z toho, že používá špatné měření. Několikrát ovšem Dvořákovo konopí zkoumali i soudní znalci a všichni v něm naměřili více THC, než je povoleno.

Léčitel se už v minulosti snažil vyhýbat policii i soudům a pokoušel se získat politický azyl v Kanadě. K výkonu trestu nastoupil v určeném termínu. „Nikdy jsem neřekl, že nebudu respektovat zákony. Nebudu ovšem respektovat justiční kartel a korupci, když někdo tvrdí, že to, co je na naší zahradě, je marihuana,“ uvedl podle IDnes.cz Dvořák.

U veřejnosti má Dvořák velké zastání, v minulosti se za něj postavila většina předních odborníků na kanabinoidy z celého světa. „Dvořák dostal za výrobu tinktur a mastí z léčebného netoxického konopí, které tlumily bolesti lidem s rakovinou a roztroušenou sklerózou, 6 let. Přitom usvědčení pachatelé znásilnění vč. znásilnění dětí u nás odcházejí v polovině případů od soudu s podmínkou. Matka Dušana Dvořáka nemohla být se svým synem celý poslední rok svého života,“ dodal na facebooku Karlach.

beda88 ( 14. prosince 2020 18:59 )

na tohle jsou naše "slavné" soudy rychlé. v článku výš, ožrala a zfetovaná řidička jednoho poldu , 33 let, zabije a 2 zraní a "hrozí" jí celých 6 let taky, jako tady tomuto pánovi. je to vostuda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání