Banes Motor České Budějovice
14.12.2020, Marek Baloun

Poslední dvojice výjezdů před Vánocemi! Motor bez kapitána Pýchy začne na Spartě

Do svátků zbývají už jen dvě utkání a Jihočeši je sehrají mimo Budvar arénu. Prvně se postaví do cesty nikomu jinému, než zástupci hlavního města, pražské Spartě. V prvním vzájemném střetnutí sezóny vyhráli sparťané 5:1. Motor ovšem zoufale potřebuje bodovat, a to i proti silným týmům. Speciální kolo to bude pro novou posilu Miroslava Formana, který přišel do Budějovic právě z extraligového S. Utkání v O2 aréně vypukne v úterý v 17:00 a zápas bude jako vždy dostupný na Hokejka TV a Onlajny.com.

HC Sparta Praha

Pražané se vezou na pozitivní vlně. Výhrou v Českých Budějovicích odstartovali sérii tříbodových úspěchů, které navíc podpořili velkou porcí branek. Pokud bychom si jako určující měřítko vzali skóre jen z oněch zápasů, sparťané dokázali nasázet Motoru (5:1), Brnu (6:1), Vítkovicím (5:2) a Plzni (6:2) dvaadvacet branek, zatímco inkasovali pouze šestkrát. To vše podtrhuje nejproduktivnější hráč Roman Horák, který od startu ročníku nasbíral už jednadvacet bodů. V tabulce kanadského bodování Tisport extraligy mu patří šesté místo.

Zápas v Plzni byl od začátku pod taktovkou hostů. Už ve čtvrté minutě se radoval zmíněný Roman Horák střelou z dorážky. Na to ještě Západočeši odpověděli, když střelu dalšího Jihočecha Vráblíka tečoval Kodýtek. Jenomže pak přišly z hokejek Prahy čtyři branky, které si připsali Říčka, Rousek, Buchtele a Řepík, zatímco Indiáni se trefili jen jednou. Výhra tak putovala po dálnici do Libně a Spartě tak na vedoucí Třinec chybí sedm bodů.

Sestava Sparty z utkání s Plzní:

Machovský – Němeček, Jandus, Polášek, Košťálek, Dvořák, Kalina, Piskáček – Sobotka, Horák, Řepík – Buchtele, Tomášek, Rousek – Říčka, Pech, Šmerha – Zikmund, Sukeľ, Dvořáček.

Z tábora Motoru

Jihočeši opět nedokázali vyhrát podruhé v řadě, když na domácím kluzišti v neděli doslova zamrzli a během první desetiminutovky nechali hradecký Mountfield utéct až na rozdíl čtyř branek. Ve druhé a třetí třetině sice Budějovice dokázaly zdramatizovat zápas, když snížily až na rozdíl jediné branky, zbytečné vyloučení v závěru jim ale sebralo vítr z plachet a nakonec ještě inkasovaly do prázdné klece. Extraligovou premiéru v dresu Motoru si odbyl Jan Strmeň, když po nášupu čtyř gólů vystřídal Jiřího Pateru. Ani vychytaná nula mu však po zápase moc radosti nepřinesla. „Nevím, co se stalo. Minule jsme odehráli super zápas s Třincem a možná i s nejlepším týmem extraligy, a teď přijede Hradec a my máme dvacet minut strach něco udělat,“ smutnil v pozápasovém rozhovoru.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, trenéři budou mít při tvorbě taktiky k dispozici velmi cenného experta. Miroslav Forman, který se v neděli blýskl první brankou Motoru, je v Budějovicích na hostování právě ze Sparty. A jak prozradil redakci před kamerou, pokud se Václav Prospal s Alešem Totterem zeptají, rád bude ku pomoci.

Lodivodům a vlastně i celému týmu bude však chybět jedna z důležitých postav. Kapitán a nejproduktivnější hráč Pavel Pýcha totiž zamířil do Prahy už v pondělí ráno, ovšem ne do O2 arény, ale na letiště Václava Havla, kde měl sraz reprezentační výběr letící do Moskvy na Channel One Cup. „Je to náš stěžejní hráč. Chodí do všech speciálních formací a ne nadarmo je v reprezentaci. Určitě to je pro nás v tuhle chvíli oslabení, ale nechceme se na to vymlouvat a alespoň dostaneme do hry další beky. Kapitánské céčko bude mít některý z jeho asistentů,“ komentoval nominaci čtyřiadvacetiletého obránce asistent trenéra Aleš Totter. Do zápasu nenaskočí ani Martin Adamský, který se k týmu připojí až ve středu.

Sestava Motoru proti Mountfieldu:

Patera (10. Strmeň) – Slováček, Vydarený, Pýcha, Plášil, Lytvynov, Pavel, Roth, Suchánek – Christov, Venkrbec, Jonák – Forman, Raška I, Z. Doležal – Michnáč, Gilbert, D. Voženílek – Karabáček, Prokeš.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

"Čeká nás opět tým z vrchu tabulky. Pokud budeme hrát stejně jako ve třetí třetině s Hradcem, tak můžeme na Spartě i vyhrát. Nesmíme ale vynechat prvních dvacet minut. Nemáme co ztratit, ale pořád se bojíme v některých pasážích hrát a nemáme sebevědomí. To nás připravilo o spoustu bodů, a proto jsme na posledním místě."


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....