3 tipy, jak zvýšit flexibilitu

Trpělivost. Lehko se to řekne, ale hůř dělá. Být trpělivá není zrovna moje silná stránka. Nejraději bych vždycky měla všechno hned. Neříkám, že bych si věci v životě představovala zcela bez práce. Ale nevydržím čekat na výsledky. Což je někdy opravdu problém. Jeden příklad za všechny – flexibilita. Samozřejmě, že některé pozice zvládnu již po pár dnech. Na některé si ale musíme počkat třeba měsíc.

Jak získat flexibilitu

Prvním krokem ke zvýšení ohebnosti vašeho těla je protahování. Protahování neznamená, že si po cvičení nebo běhu protáhnete nohy na 10 sekund každou a adios. Takhle to (bohužel) nefunguje. I protahování má svá pravidla. A já se o ně s vámi podělím.

„Za hranice svých možností, ale ne přes bolest.“ To je zlaté pravidlo protahování, které si neustále opakuji. Ačkoli to zní protichůdně, je to myšleno tak, že pokaždé se dostaneme o kousek dál, za hranici mojí momentální možnosti. Nebudu se ale protahovat tak moc, abych si způsobovala bolest. Naše tělo nechceme vystavit nějakému stresu nebo bolesti. Cvičení a protahování by vás nemělo bolet.

Je těžké v tomhle ohledu radit ostatním, protože každý zá své tělo nejlépe, a proto si sám dokáže určit, kdy má stopku. Nezapomínejte na ni😊Není to jen rada do větru. Pokud se budete přepínat, můžete si způsobit zranění. A to ne hned, ale třeba po letech. Najednou zjistíte, že máte problémy s kyčlemi, bolí vás třísla atd. Takže opatrně! Pokud nevíte, jak cvičit, vyzkoušejte si pár lekcí s lektorem. Třeba i podle YouTube.

Rutina a disciplína

Už jsem se o tom zmínila na začátku. Bohužel některé věci nemůžeme mít hned teď. Jediné, co můžete uspěchaným protahováním získat je tak možná natažený sval. Takže místo toho raději zvolte jednoduché protažení. Jak na to, se dozvíte v tomto článku. To vás dostane o kousek dál, potom si můžete do vaší rutiny přidat další prvky, které vás pomalým krůčkem dostanou například k vysněnému provazu.

Všechno je to pouze o trpělivosti a pravidelnosti. A to předpokládá sebedisciplínu. Pokud s ní bojujete (stejně jako já 😊), doporučuji tento článek od kolegyně Báry. A pamatujte – hlavně to nevzdávat.

Na každou pozici si vynahraďte dostatečné množství času. Nespěchejte. Prociťte ji. Je dobré v průměru držet cca půl minuty (záleží jak u čeho, někde stačí 10 sekund, někde i minuta, půl minutky je zlatý střed).

protahování

Cvičte správně

Natažený sval nemusí být výsledkem pouze uspěchaného protahování. Mnohem častěji k němu dochází, pokud cvik provedete chybně. Stačí malý krůček vedle a zranění může být na světě. Proto buďte opatrní a poslouchejte své tělo. Můžete využít videa na internetu nebo třeba zajít na nějakou lekci jógy nebo pilates. Vždy je lepší se o své tělo starat a mít jistotu, že vše děláme dobře.

Jóga je sázka na jistotu

Nebaví vás cvičit doma nebo v posilovně? Mám pro vás řešení. Vyzkoušejte lekce jógy. To je totiž, v oblasti flexibility, sázka na jistotu. Pozice v józe jsou postaveny především na překonávání a posouvání hranic. Na zlepšování flexibility, ovládnutí těla a také na seberozvoji. Doporučuji například jógový dřep – malásanu.

Po několika pravidelných lekcích uvidíte, jak se do pozic dostanete snadněji a bez bolestí. Svaly si budou pomaličku zvykat a protahovat se. Za nějakou dobu budete krásně pružní. Jóga totiž pracuje jak s dvěma typy strečinku

  • dynamický
  • statický

To znamená, že prohlubujete svoji ohebnost a prodlužujete svaly. Navíc se učíte pracovat s dechem. Pokud se naučíte správně dýchat, budou se vám cviky provádět snadněji. Lépe se dostanete do pozic a rozproudíte krev v celém těle.

Tak hlavně myslete na své tělo a nezapomeňte, že bez práce nejsou koláče. Buďte trpěliví a vděční za každý malý pokrok. Postupujte po malých krůčkách. A když se po nějaké době ohlédnete zpět, uvidíte, jak velký skok jste zvládli.

Jaký je váš největší úspěch, kterého jste dosáhli v oblasti flexibility? Máte nějaké cíle, které byste rádi pokořili? Podělte se s námi v komentářích 🙂

 

 

 

zdroj obrázků: pixabay.com

0 Shares
>
0 Shares
Share