Pořadatel koncertů věří, že kultura ožije a diváci přijdou. Na Moravě je sezóna připravena

Pořadatel koncertů věří, že kultura ožije a diváci přijdou. Na Moravě je sezóna připravena

Tisk

viva 200„Jsme optimisty. Kdybychom nebyli, můžeme to zabalit“, říká dlouholetý pořadatel koncertů klasické hudby Roman Janků k plánům na rok 2021. „Ačkoliv zatím nevíme, jaké budou přesně podmínky, cyklus Klasika Viva i festival Klášterní hudební slavnosti máme v hrubých rysech připraven. Budeme rádi, když nám již nyní diváci vyjádří podporu a naději, že s nimi můžeme počítat.“

 

V rámci celoročního cyklu KLASIKA VIVA v Šumperku a v Jeseníku jsou domluvena vystoupení populárních čelistů Prague Cello Quartet či kytaristy Lubomíra Brabce. Z letošního roku na příští se (již potřetí) přesouvá společný projekt dětského sboru Motýli Šumperk s legendární Musicou Bohemicou. Stejně tak se hledá nový termín pro vokální sexteto Skety.

Letní hudební festival KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI nehodlá slevit ani v době koronavirové ze svých kvalit a chystá novinky. Jednou z nich je rozšíření festivalu do dalšího z pozoruhodných míst Jeseníků – do kláštera v Bílé Vodě, kde se předvede nejlepší světový hornista Radek Baborák. Exkluzivním zážitkem bude také spojení patronky festivalu, harfenistky Jany Bouškové, s koncertním mistrem České filharmonie houslistou Josefem Špačkem. Společně vystoupí v unikátním dřevěném kostelíku v Maršíkově.

viva bouskova

Obrovský hudební i vizuální zážitek pak slibuje videomapping s Clarinet Factory na nádvoří zámku Velké Losiny. Pro diváky v Jeseníku se připravuje uvedení barokní opery, magické místo kláštera Hora Matky Boží na Hedeči rozezní varhanní koncert Waclawa Golonky a do Šternberka přijede houslista Pavel Šporcl.

Rezidenčním souborem festivalu se vůbec poprvé stane světoznámá Musica Florea, která se postará o slavnostní zahájení i zakončení. V šumperském Klášterním kostele tak na úvod festivalu zazní unikátní večer „českého Vivaldiho“ Antonína Reichenauera a na závěr pak Mozartovo Requiem a znovuobjevené oratorium Václava Horálka.

viva florea

V předvánočním čase mohou diváci vyjádřit podporu klasické hudbě v srdci Jeseníků tím, že si na webových stránkách obou projektů pořídí dárkové vouchery v hodnotách 150, 200, 250 či 300 korun. Ty budou v roce 2021 sloužit jako platidlo na jakýkoliv koncert KLASIKA VIVA i KLÁŠTERNÍCH HUDEBNÍCH SLAVNOSTÍ. Hodnoty poukazů lze sčítat. „Jejich koupí nám dáváte najevo, že s vámi můžeme počítat a naše práce má smysl. Děkujeme,“ vzkazuje divákům Roman Janků.

viva 3

Více informací:

http://klasternihudebnislavnosti.cz/vanocni-vouchery/
http://klasikaviva.cz/vanocni-vouchery/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografii vnímám jako jediný druh umění, který dokáže zastavit čas, říká Libor Jarmar

libor jarmar perexKdyž proběhla nedávno v Domě kultury v Kroměříži výstava fotografií Miroslava Pláňavy, nemohl na její vernisáži chybět ani vedoucí kroměřížského Azylového domu pro ženy a matky s dětmi Mgr. Libor Jarmar. Byl to ostatně on, kdo ce...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zahrada dávných tajemství

Zahrada dávných tajemstvíPokud máte chuť na čtivý román, který vás úplně vtáhne do děje, pak sáhněte po Zahradě dávných tajemství od Kelly Bowenové, autorky úspěšného románu Byt nad Seinou. Knížku o lásce na pozadí dramatických událostí druhé světové války vydalo nakladatelství G...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...