Doby, kdy ke štěstí stačilo, aby byl hotel čistý a komfortní, jsou již pryč. Obojí se stalo standardem, který hosté automaticky očekávají. Hotely se proto snaží zaujmout jinak. Některé nabízí služby navíc, jiné pak neotřelý design. A právě ten ocení všichni, kdo mají cit pro estetiku a styl, nebo ti, kdo hledají originální ubytování vybočující z řady běžných hotelových pokojů. Podobně stylových zařízení najdete i u nás v Česku dost a my vám nyní přinášíme našich top 10.  

MEET ME 23

V centru Prahy, jen kousek od hlavního nádraží se v novorenesančním domě z 19. století ukrývá stylový hotel MEET ME 23. Jeho přítomnost prozrazuje jen socha modrého muže u vchodu. Přesto tento Blueman dává tušit, že uvnitř vás čeká nevšední zážitek v podobě prostoru, kde se historie potkává s moderním interiérovým designem a technologiemi. Hned při vstupu do budovy zaujme kontrast vzorovaných dlaždic a výtahu pomalovaného graffiti. Protikladné prvky dominují i vstupní hale hotelu, kde se mísí těžký křišťálový lustr s moderními svítidly a tlumené tmavé barvy se sytou zářivě žlutou. Vybrat si můžete z klasických pokojů i luxusních střešních apartmánů s výhledem na celou Prahu. 

Maximilian Hotel

Maximilian Hotel, jeden z nejznámějších pražských butikových hotelů, je zasazen v řadě historických budov z 19. století. Uvnitř se pak spojuje propracovaný design s luxusním komfortem. Hotel vznikl v roce 1995 a v roce 2005 interiéry prošly renovací podle návrhu architektky Evy Jiřičné. V loňském roce prošel hotel další rekonstrukcí, tentokrát podle návrhu londýnského studia Conran and Partners. Architekti se nechali inspirovat kulturním a architektonickým dědictvím Prahy, zejména hnutím avantgardy vedeném architektem, spisovatelem a literárním kritikem Karlem Teigem. Určujícím prvkem designu jsou výrazné bary: zelené tóny u vstupu, růžová na schodištích a tmavě modrá v pokojích. Ve dvou budovách hotelu, který se nachází kousek od Pařížské ulice, je k dispozici 71 pokojů.

Anybody

20 % hotel, 80 % zážitek. Přesně to slibuje brněnský hotel Anybody, který je určen pro páry. Hotel tvoří deset pokojů, přičemž každý z nich je unikátní svým vybavením. Předlohou pro ztvárnění pokojů je vždy jeden film z 60. let minulého století. Je libo prožít noc ve stylu Snídaně u Tiffanyho, Barbarelly, Muže z Acapulca nebo zažít Poslední tango v Paříži? V Brně je možné všechno. Na jednu noc se můžete stát kýmkoli. V Anybody máte jedinečnou možnost se převtělit do postav ikonických snímků ze zlaté éry kinematografie a zahrát si svou vlastní verzi Zvětšeniny, Goldfingera či Bláznivého Petříčka. Poslouží vám k tomu funkční rekvizity, audio scénáře namluvené profesionálními herci, kostýmy a další gamifikační prvky. Hotel Anybody je umístěn ve třetím patře paláce Opata žďárského kláštera, památkově chráněné barokní budovy, která stojí za historickou atmosférou prodchnutém Zelném trhu.

Theatre Hotel

Olomoucký hotel nezískal svůj název náhodou. Resort Hodolany, jehož je Theater Hotel součástí, vznikl přestavbou chátrajícího divadla. Kromě hotelu v resortu naleznete i kasino, wellness centrum a proslulou restauraci Entrée v čele s Přemkem Forejtem. Na každém kroku vás tu bude doprovázet jednoduchý, avšak zároveň elegantní design s nádechem luxusu. Momentálně je k dispozici šestnáct dvoulůžkových pokojů a čtyři apartmány, avšak po novém roce hotel navýší svou kapacitu o dalších deset pokojů.

Long Story Short 

Také Long Story Short, který najdete v Olomouci, propojuje historii a současnost. Hostel se nachází v části původního opevnění Olomouce ze 17. století. Hlavním záměrem při přestavbě na hotel tedy bylo zachovat historický genius loci a vhodnými úpravami jej obohatit o současný design. O to se postarala Denisa Strmisková, absolventka oboru scénografie na DAMU. Své dosavadní divadelní zkušenosti využila i během vzniku Long Story Short. Spojení historického rázu budovy s hrubými materiály, jako je dřevo, kámen a kov, dodává prostoru na nadčasovosti. Interiér designérka doplnila kousky repasovaného nábytku a moderními doplňky od lokálních řemeslníků. Většina vybavení je tak na zakázku: postele, zrcadla, lampy i vybavení koupelen. Hostel Long Story Short je navržený tak, abyste si nepřipadali jako v hostelu. Kromě sdílených ložnic zde nabízí i několik soukromých pokojů. 

Ultra Premium Apartments

Distribuční nápojová společnost Ultra Premium Brands rozšířila pole své působnosti o ubytování v Českém Krumlově. Zde, na okraji pěší zóny a kousek od zámku i historického centra, se nachází Ultra Premium Apartments. V přízemí budovy pak najdete bistro Topinka. O design bistra i apartmánů se postaral Marek Sodomka, který se společností UPB spolupracoval již na jejich obchodě s nápoji v pražském Karlíně. K dispozici jsou tři prostorné, moderně zařízené apartmány s kapacitou pro 2-3 osoby. Všechny jsou vybaveny TV s plochou obrazovkou, pohovkou, plynovým krbem a koupelnou se sprchovým koutem. V apartmánech č. 1 a 2 se navíc v hlavní obývací místnosti nachází volně stojící vana. Nejmenší apartmán č. 3 jako jediný disponuje zahradou s posezením a venkovní vířivkou. 

Mezi plůtky

Za butikovým hotelem Mezi plůtky v Beskydech stojí Daniela Hradilová, jež se mu stala investorkou, architektkou, designérkou a provozovatelkou v jedné osobě. Opuštěné venkovské sídlo proměnila v útulný prostor se čtyřmi velkoryse pojatými pokoji a společnými prostory. Během rekonstrukce měla majitelka na paměti dvousetletou historii domu, k níž přistupovala s respektem. Dřevěné stropní trámy tak doplňuje nábytek z dílny místních truhlářů. Interiér však Daniela Hradilová oživila i prvky současného designu od proslulých návrhářů. Posezení u krbu si tak můžete vychutnat v křesle Patricie Urquioly, v pokojích pak najdete křesla značky HAY. Citlivým propojením historických a moderních prvků vznikl jeden z nejstylovějších hotelů v Česku, který se navíc nachází v naprosté oáze klidu uprostřed Beskyd.

Autorka fotografie: Romana Bennet

Hotel Soyka

Hotel Soyka funguje od září letošního roku, jeho provozovatelé ovšem mají s vedením horských hotelů bohaté zkušenosti. Za Soykou stojí společnost Asten Hotels Jiřího Gajdošíka, která spravuje i sousední Savoy. Ten je ve Špindlerově Mlýně jedním z nejvyhledávanějších hotelů a stejné ambice má i Soyka. Hotel má kapacitu 26 pokojů, které designově odráží prostředí přírody a hor. Interiér je inspirovaný prostředím alpských horských hotelů. Ve většině pokojů tak najdete velkoplošné tapety s motivy horských lesů, dřevěné detaily a interiérové doplňky v zemitých barvách.

Aparthotel Svatý Vavřinec

Aparthotel Svatý Vavřinec najdete v Peci pod Sněžkou, na místě původní velkoprodejny potravin, která zde stávala v 80. letech 20. století. Apartmánový komplex, jehož součástí je i supermarket, restaurace či wellness centrum, architektonicky navrhlo studio ov-a, část interiérů pak vytvořili designéři ze studia Edit!. Hotel disponuje 88 apartmány, které jsou rozděleny do čtyř stylů: glamour, funkční moderna, minimalistický skandinávský nebo krkonošský styl, který propojuje moderní interiér s prvky typickými pro Krkonoše. Glamour styl charakterizují masivní obklady z tmavého dřeva a solitérní nábytek dodávající pokojům nádech luxusu. Skandinávský styl je oproti tomu lehký a vzdušný. Stěny jsou obložené světlým dřevem doplněným o severské dekorativní motivy a jemné barevné tóny. Moderní styl se soustředí zejména na jednoduchost a funkčnost ubytování. 

Grand Hotel Hradec

Když se Tomášovi a Martině Otrubovým před pár lety naskytla příležitost odkoupit zdevastovanou zotavovnu ROH v centru Pece pod Sněžkou, neváhali ani vteřinu. V hlavách se jim zrodil plán, který vedl ke vzniku Grand Hotelu Hradec. Majitelé se rozhodli vycházet z genia loci – právě tady před znárodněním roku 1948 stál populární čtyřpodlažní hotel Sport (později Hradec), vystavěný roku 1929 podle plánů architekta Franze Frimmela. Realizací projektu Otrubovi pověřili českou architektku a designérku Barboru Škorpilovou z pražského ateliéru Mimolimit. Ta navrhla betonový skelet, citlivě zasazený do svažitého terénu i přírody. Hlavními pohledovými materiály jsou sklo, slivenecký mramor a dřevo z modřínu. Dominantním prvkem stavby jsou plochy pokryté přírodním kamenem, který je v exteriérech štípaný a v interiéru leštěný. Hotel disponuje 68 pokoji, které jsou zařízené v duchu elegance a moderny. Také v interiéru převažují přírodní prvky: stěny pokojů jsou obloženy masivním dubovým dřevem, koupelny ušlechtilým křemencem.