Bundesliga - preview 12. kola

15.12.2020, 08:46, aktualizováno 16.12.2020, 10:07
Previews
Allianz Arena (© AFP)
Schalke s Freiburgem otevřou středeční program bundesligy. Večer následují čtyři zápasy. Bayern přivítá v Mnichově Wolfsburg, Lipsko jede do Hoffenheimu, Bielefeld se postaví Augsburgu a Leverkusen vyrazí do Kolína nad Rýnem...
Schalke 04 - SC Freiburg  (středa 18:30)
Schalke ve středu vyzve v rámci vloženého kola jihoněmecký Freiburg. Svěřenci trenéra Bauma jsou v tabulce německé nejvyšší soutěže v tuto chvíli poslední.

Schalke je na posledním místě se čtyřmi body a na předposlední Mainz ztrácí jeden bod. Tři body před Schalke se pak nachází Bielefeld. Freiburg má po jedenácti odehraných kolech jedenáct bodů a nachází se na čtrnáctém místě.

Co se týče poslední formy obou soupeřů, je na tom o něco lépe Freiburg. Ten na konci listopadu sice podlehl Mainzu, poté však dokázal remizovat v Augsburgu, s Mönchengladbachem a naposledy v sobotu porazil Bielefeld díky gólům Grifa a Jeonga.

To Schalke naposledy výhru zažilo na začátku listopadu, a to navíc v rámci poháru proti čtvrtiligovému Schweinfurtu. Co se týče Bundesligy, Schalke v letošní sezóně ještě nevyhrálo a připsalo si pouhé čtyři remízy. Na konci listopadu tým z Gelsenkirchenu prohrál 1:4 v Mönchengladbachu, o týden později doma o tři góly s Leverkusenem a v neděli se mu podařilo remizovat v Augsburgu, když se trefili Raman a Boujellab.

I fakt, že svůj poslední bundesligový zápas odehrál Freiburg v sobotu a Schalke až v neděli, může hrát svou roli v podobě únavy. Prolomení série Schalke bez výhry je však reálné a podle německých médií by mohl být právě tento zápas tím, který by mohl začít šňůru pozitivních výsledků.

Na hřiště se však v dresu domácích určitě nepodívají zranění Paciência a Uth. Za Freiburg nenastoupí ze stejných důvodů Flekken, Haberer, Itter, Keitel a Kübler.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Ludewig, Kabak, Sané, Oczipka - Mascarell - Harit, S. Serdar - Boujellab - Skrzybski, Raman
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Müller - Lienhart, K. Schlotterbeck, Gulde - Schmid, Santamaria, Höfler, Günter - Grifo, Höler - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.59 - 2.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayern Mnichov - VfL Wolfsburg  (středa 20:30)
Měsíc prosinec zatím není pro Bayern příliš plodným obdobím. V uplynulých čtyřech duelech v rámci Ligy mistrů a Bundesligy zvítězil jen v jednom případě, přičemž právě na domácí scéně poměrně záhy přišel o průběžné vedení v tabulce. Mnichovský gigant není neomylný, takové zprávy se vlastně vysílají aktuálně do světa. A řídit by se jimi určitě mohl i Wolfsburg.

Od té doby, co bavorský výběr skolil v důležitém klání Dortmund, se v lize jakoby herně i výsledkově poněkud zasekl. Po tomto klání následovala jen remíza s Brémami, žádný dechberoucí výkon nepředvedl v následném mači se Stuttgartem, byť nakonec přece získal tři body, remízu pak urval s Lipskem a naposledy nevyzrál vítězně venku ani na půdě Unionu.

Trumfy do rukávu tak před posledními dvěma podzimními koly schoval první Leverkusen, který se dostal před Bayern o jeden bod. A pokud ve svých utkáních uspěje, stane se mistrem před novým rokem on bez ohledu na případné dva úspěchy Stern des Südens. "Čeká nás nyní opravdu těžká překážka. Musíme jí překonat, nejlépe díky vítězství," mínil Hans-Dieter Flick.

Mnichovský stratég si moc dobře uvědomuje, že nynější protivník nemusí být vůbec lehko k poražení. Dosud totiž takový pocit, mimochodem právě spolu s Bayerem, nezažil. Ve všech jedenácti kolech vždy aspoň plichtil a po minulé výhře nad Frankfurtem se posunul na páté místo tabulky. "Dáme do zápasu všechno. Bylo by to velké vítězství," sliboval fandům Flick.

Domácím se navrátil do tréninku Joshua Kimmich, není však příliš pravděpodobné, že by ještě zasáhl do tohoto měření sil. Nově na marodku přibyl Leon Goretzka, který si v Berlíně poranil sval a nestačil se včas zotavit. Chybět jinak budou také Javi Martínez i Tanguy Kouassi, zdravý by již každopádně měl být Niklas Süle, jenž dal do kupy své bolavé stehno.

Wolfsburgský lodivod Oliver Glasner si ovšem nedělá iluze o tom, kdo je favoritem tohoto střetnutí. "Nežiji v naději, že bychom nastoupili proti oslabenému Bayernu," říkal. "On je vládnoucím vítězným živlem. Má tým se spoustou kvality. Jsme ovšem díky našim výsledkům pozitivně naladěni. Abychom nicméně uspěli, musíme podat maximální výkon."

Hosté nemůžou čerstvě počítat s Williamem, který byl pozitivně testovaný na koronavirus, a dostal se tak do karantény, nezahrají si ani Renato Steffen, Marin Pongračič a Admir Mehmedi, blíží se ale aspoň návrat Josuhy Guilavoguie. Otazník vlivem zdravotních šrámů visí nad startem trojice hráčů, a to ve složení John Brooks, Yunus Malli a Daniel Ginczek.

Flick má "Vlky" evidentně perfektně nastudované. A bez příkras a výmluv je opravdu naplno respektuje. "Glasner má hodně zajímavou představu o fotbale. A jeho tým odvádí vážně velmi dobrou práci," oceňoval. "Způsob, jakým fungují, na mě udělal dojem. Glasnerova vize je tlačit na soupeře a donutit ho k chybám. Pozor si také musíme dát na standardní situace."
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, Süle, Alaba, Hernández - Tolisso - Gnabry, Müller - Sané, Coman - Lewandowski
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Lacroix, Brooks, Roussillon - Schlager, Arnold - Baku, Philipp, Brekalo - Weghorst
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.69 - 7.98
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
TSG Hoffenheim - RB Lipsko  (středa 20:30)
Lipsko, které bojuje o čelo Bundesligy, zajíždí ve dvanáctém kole na půdu Hoffenheimu. V tomto zápase může sehrát svou roli únava, pro Hoffenheim se totiž jedná od minulého čtvrtka již o třetí soutěžní zápas.

Lipsko sice hraje, stejně jako Hoffenheim, evropské poháry, na rozdíl od svého jihoněmeckého soupeře se však účastní Ligy mistrů, zatímco Hoffenheim Evropské ligy. Lipsko tedy svůj zápas v evropských soutěžích odehrálo minulé úterý, víkendový ligový zápas v sobotu a mezi všemi zápasy tak mělo tři dny na regeneraci.

To už se však nedá říct o Hoffenheimu. Ten totiž hrál ve čtvrtek Evropskou ligu, v neděli Bundesligu a ve středu ho čeká právě zápas s Lipskem. Na regeneraci mezi zápasy měli tedy jeho hráči pouze dva dny.

Ve prospěch Lipska může hrát i další fakt, a sice, že jeho trenérem je Julian Nagelsmann, který v minulosti působil právě v Hoffenheimu a tamní prostředí tedy velmi dobře zná, jelikož mnoho hráčů z doby jeho angažmá v klubu stále působí.

Poslední forma Hoffenheimu přitom není úplně k zahození. Na začátku prosince remizoval bezbrankově v rámci Evropské ligy na půdě CZ Bělehrad, poté vyhrál 3:1 nad Augsburgem, minulý čtvrtek 4:1 nad Gentem po gólech Skova, Kramariče a dvou trefách Beiera a v neděli prohrál v Leverkusenu, kde se jediným střelcem hostů stal Baumgartner.

Lipsko na začátku prosince vyhrálo na půdě Başakşehiru, poté remizovalo s Bayernem, vyhrálo nad Manchesterem United a v sobotu rovněž nad Werderem Brémy. Favoritem zápasu jsou tedy bezpochyby hosté ze Saska.

Hoffenheimu v zápase navíc nepomohou zranění Bičakčić, Hübner a Kadeřábek a Geiger s Grillitschem, kteří jsou v trestu. Za hosty nenastoupí zranění Henrichs, Klostermann a Leimer. Pozitivně testován na Covid-19 byl z kádru Lipska Lazar Samardžić a i bez jeho služeb se tedy bude muset trenér Nagelsmann obejít.

Po vloženém kole čeká o víkendu Hoffenheim zajížďka do Mönchengladbachu a Lipsko se představí na vlastním hřišti proti Kölnu.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Akpoguma, Vogt, Nordtveit - Rudy, Samassekou, Skov - Gacinovic, Baumgartner - Dabbur, Kramaric
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Upamecano, Konaté, Orban - Mukiele, Sabitzer, Kampl, Angelino - Dani Olmo, Nkunku - Forsberg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.42 - 4.47 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Bayer Leverkusen  (středa 20:30)
Aktuálně vedoucí tým Bundesligy, Bayer Leverkusen, se ve středu večer představí ve vloženém kole na půdě rivala 1. FC Köln. Zatímco Leverkusen má příjemné starosti, spojené s bojem o titul, hosté jsou pouhé tři body od sestupového pásma.

S deseti body se Köln nachází na patnácté příčce, přičemž šestnáctý Bielefeld, který by v tuto chvíli čekala baráž o udržení, se drží pouhé tři body za ním. Leverkusen je s pětadvaceti body první a má náskok jednoho bodu na Bayern s Lipskem. Pokud chce Bayer pomýšlet na přezimování na vedoucí příčce, určitě musí v Kölnu vyhrát.

Navzdory bídnému postavení v bundesligové tabulce se Köln v posledních několika zápasech herně i výsledkově zvedl. Na konci listopadu sice prohrál 1:2 s Unionem Berlín, poté však dokázal vyhrát v Dortmundu po dvou gólech Skhiriho, remizovat s Wolfsburgem a v sobotu těsně vyhrát na půdě Mainzu, kde rozhodl po přihrávce Dudy Rexhbecaj.

Poslední forma Leverkusenu se dá popsat doslova jako výborná. Leverkusen na začátku prosince vyhrál v Nice, poté na půdě Schalke, 4:0 doma nad pražskou Slavií a v neděli rovněž přesvědčivě nad Hoffenheimem. V dresu Bayeru řádil především jamajský křídelník Bailey, který se ve výše zmíněných zápasech trefil hned čtyřikrát.

Za zmínku stojí určitě také postup Leverkusenu ze základní skupiny Evropské ligy z prvního místa, přičemž v další fázi se Bayer utká se švýcarským Young Boys Bern. Podle sázkových kanceláří je právě Leverkusen jedním z možných kandidátů na celkový triumf v soutěži.

V posledních dnech se vrátil do plného tréninkového procesu útočník hostující útočník Alario. Podle informací německých médií však ještě do zápasu v Kölnu v základní sestavě nenastoupí a na pozici hrotového útočníka bychom tak v základní sestavě měli vidět českého útočníka Patrika Schicka.

Kdo však v zápase určitě figurovat nebude, jsou zranění hráči Kölnu Czichos a Kainz a disciplinárně potrestaný Duda. Z hráčů Leverkusenu jsou momentálně na marodce Aranguiz, Arias, Sven Bender, Palacios a Paulinho.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Cestic, Bornauw, J. Horn - M. Wolf, Jakobs - Skhiri, Özcan - Rexhbecaj, Thielmann - Andersson
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, Tah, Tapsoba, Sinkgraven - Baumgartlinger - Wirtz, Amiri - Bailey, Schick, Diaby
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.06 - 4.19 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arminia Bielefeld - FC Augsburg  (středa 20:30)
Ve vloženém dvanáctém kole Bundesligy se utká Bielefeld s Augsburgem. Nováček z Bielefeldu se momentálně nachází na "barážové" šestnácté pozici a Augsburg v klidném středu tabulky.

Se sedmi body šestnáctý je v tuto chvíli Bielefeld. Na předposlední Mainz má náskok tří bodů a na patnáctý Köln pro změnu ztrátu tří bodů. Augsburg se nachází se třinácti body v klidném středu tabulky, na desátém místě.

V posledních pěti soutěžních zápasech však nasbírali oba soupeři pouze tři body. Augsburg nejdřív prohrál 0:3 s Herthou BSC, poté remizoval v Mönchengladbachu a s Freiburgem, prohrál na půdě Hoffenheimu a v neděli remizoval se Schalke.

To Bielefeld si v posledních pěti zápasech připsal čtyři prohry a jednu výhru. Na začátku listopadu schytala Arminia debakl 0:5 na půdě Unionu Berlín a poté prohrála dvakrát 1:2 - nejdřív s Leverkusenem, poté v Lipsku. Na začátku prosince dokázal Bielefeld těsně vyhrát nad Mainzem díky gólům Prietla a Doana a v sobotu prohrál ve Freiburgu.

Se zraněním kolene se v kádru domácích stále potýká Laursen, zdravotní problémy řeší také Maier, Pieper a Rehnen. Z kádru Augsburgu byl pozitivně testován na Covid-19 Hahn a zranění jsou Jensen, Morávek a Pedersen. Do zápasu nezasáhne také Niederlechner, který si odpykává disciplinární trest.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega - Brunner, van der Hoorn, Nilsson, Lucoqui - Prietl - Hartel - Doan, Cordova - Klos, Schipplock
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Framberger, Gouweleeuw, Uduokhai, Gumny - Khedira, Strobl - Caligiuri, M. Richter, Vargas - Gregoritsch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.31 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach  (úterý 18:30)
Na konci listopadu zvládla Borussia dva duely proti Šachtaru a Schalke, vsítila v nich osm gólů, poté ale na řadu přišly výsledkové nezdary jak v Lize mistrů, tak v Bundeslize. Aktuálně disponuje čtyřzápasovou šňůrou bez vítězství, nyní přitom zavítá na půdu Eintrachtu, svého souseda v tabulce, který by si rovněž chtěl napravit reputaci po porážce z minulého kola.

Ne že by si hosté vedli nějak špatně, v lize by se nicméně rádi posunuli na vyšší pozice proto, aby byli blíže příčkám zajišťující evropské poháry pro příští ročník. Těšit se každopádně mohou v osmifinále Ligy mistrů ze slovutného protivníka, narazí totiž na Manchester City. A je otázkou, kdo do tohoto dvojduelu své ovečky povede, jestli současný trenér Marco Rose.

Údajně se totiž o jeho služby zajímá vehementně Dortmund, který hledá náhradu za Luciena Favreho, jenž v klubu nedávno skončil. Rose má každopádně smlouvu ve stávajícím angažmá až do roku 2022. "Existuje výstupní klauzule. Pokud bychom ji neměli, celá naše práce by byla zbytečná," říkal Max Eberl, sportovní ředitel Die Fohlen. "Počítáme s ním do budoucna."

Mönchengladbach by bezpochyby nechtěl, aby ho tyhle spekulace rozklížily. Byť se opravdu v kuloárech vážně spekuluje o Roseho odchodu teď a ne případně až v létě. Hosté by se potřebovali konečně chytnout nějakým vítězstvím, aby vážně potvrdili slušnou výkonnost z podzimní části sezóny. A Frankfurt by neměl představovat vyloženě snadnou zkoušku.

Domácí naposledy sice prohráli ve Wolfsburgu, a přišli tak o svou sérii pěti klání bez prohry, skolit je však letos jinak dokázal už jenom Bayern. "Mohli jsme na půdě VfL hrát ofenzivněji, to ano, ale také hrozilo, že vysoko padneme. Zpětně si myslím, že rozestavení jsem asi měl měnit dříve. Teď bude potřeba taktiku správně nastavit," uvedl frankfurtský kouč Adi Hütter.

Tomu by měl chybět pouze zraněný Ragnar Ache, svalové potíže stále trápí Andrého Silvu, jehož start ovšem není vyloučený. Rose naproti němu počítá přece více absencí. Čerstvě je mimo hru suspendovaný Florian Neuhaus, který bude pykat za pět obdržených žlutých karet, na marodce se mu pak nacházejí Jonas Hofmann, Rami Bensebaini a rovněž Yann Sommer.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hinteregger, N'Dicka - Durm, Sow, Rode, Kostič - Barkok, Kamada - André Silva
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sippel - Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt - Kramer, Zakaria - Stindl - Lazaro, Thuram - Plea
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.85 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hertha BSC - 1. FSV Mainz 05  (úterý 20:30)
Mizerný vstup do sezóny fotbalisté Herthy v listopadu a prosinci napravují, co se dá. A za přece zlepšené výkony si vysloužili posun na pozice blíže středu tabulky. V následujících týdnech by je přitom měly čekat papírově slabší protivníci, a tak by ve svém solidním vystupování neradi zastavovali. Tentokráte se ve vložném kole utkají s předposlední Mohučí.

Leverkusen, Bayern, Lipsko, Wolfsburg, Dortmund a Union Berlín. Se všemi těmito soupeři z top šestky má berlínský výběr své zápasy za sebou. V posledních šesti kláních padl jenom jednou, před týdnem uhrál cenný bod na půdě Mönchengladbachu. "Začínáme být čím dál více konzistentní. A musíme této skutečnosti využít," těšilo domácího obránce Niklase Starka.

Spolu se svými spoluhráči musí v tomto duelu přijmout roli favorita. Dosud Hertha získala jen tři vítězství, k definitivnímu odsunu od sestupového pásma přitom bude potřeba tříbodových výsledků určitě více. Souboj s Mohučí by pro ní mohl představovat ideální příležitost, jak navázat na poslední domácí tříbodový skalp v derby s Unionem, její sok je totiž bez formy.

A to prakticky od samého startu nového ročníku. Když už se zdálo, že třízápasová série bez porážky by mohla svěřence trenéra Jana-Moritze Lichteho, který nahradil na přelomu září a října odvolaného Achima Beierlorzera, nakopnout k lepším zítřkům, přišly na řadu jen další neúspěchy. Konkrétně dva, prohry zaznamenali jak s Bielefeldem, tak s Kolínem nad Rýnem.

Domácí by bezpochyby měli být v lepším rozpoložení. "Už v Leverkusenu a proti Unionu jsme působili velmi dobře. Chceme v tomto trendu pokračovat i nadále a bodovat jak s Mohučí, tak následně ve Freiburgu," říkal Alexander Schwolow, brankářská jednička Die Alte Dame. "Víme, že nás čekají záludné duely. Chceme ale mít klidné vánoce," dodal Stark.

Berlínský lodivod Bruno Labbadia již bude moci počítat s navrátivším se Matheusem Cunhou, jemuž už vypršel disciplinární trest, zranění mu jsou však Santiago Ascacíbar, Jhon Córdoba a Eduard Löwen. Hosté nebudou mít k dispozici čtveřici zdravotně indisponovaných hráčů, a to ve složení Marius Liesegang, Philipp Mwene, Levin Öztunali a Ádám Szalai.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarík, Boyata, Torunarigha, Plattenhardt - Stark, Guendouzi - Matheus Cunha - Lukébakio, Piatek, Dilrosun
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Hack, Niakhaté - Burkardt, Latza, Barreiro, Brosinski - Stöger, Quaison - Mateta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.73 - 3.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Borussia Dortmund  (úterý 20:30)
Dortmund rozhodně neprožívá vůbec povedený závěr podzimní části sezóny. Nejenže nedávno přišel o svou největší ofenzivní zbraň Erlinga Haalanda, který bude chybět kvůli zranění až do konce kalendářního roku, dokonce naposledy vyinkasoval takový debakl, že se vedení klubu rozhodlo odvolat trenéra Luciena Favreho. A nyní Borussia vyzve Werder.

Ne že by švýcarský stratég ve službách Die Schwarzgelben výsledkově vyloženě strádal, v Lize mistrů třeba přivedl mužstvo do osmifinále, v němž mimochodem narazí na Sevillu, v Bundeslize se drží v kontaktu s předními pozicemi, na druhou stranu na hřišti herně vážně tolik neprospívalo. A možná se až příliš ukázala závislost právě na Haalandových výkonech.

Navíc uplynulá tři ligová kola nevyšla hostům vůbec podle představ. Padli nejprve nečekaně s Kolínem nad Rýnem, poté jen remizovali ve Frankfurtu, přičemž před pár dny inkasovali od nováčka soutěže ze Stuttgartu hned pět branek. "Byla to katastrofa. Udělali jsme příliš mnoho chyb. Těžko se mi hledají slova, nedokážu ten náš výkon vysvětlit," hodnotil zklamaný Favre.

Možná že ani on sám netušil, že podává jeden ze svých posledních rozhovorů v klubu ze Severního Porýní-Vestfálska. Jen den po pořádně neuspokojivém výsledku byl odvolán. Dočasně do jeho pozice nastoupil Edin Terzic, který dosud působil jako Favreho asistent. Teprve osmatřicetiletý kouč by údajně měl vést Borussii překvapivě až do konce sezóny.

Přitom sportovní ředitel Michael Zorc nijak nezahálel a už se poohlížel po náhradách jinde. Ve hře byl dle zákulisních informací Marco Rose, současný lodivod Mönchengladbachu. "Smlouva bude Terzicovi platit zpočátku až do léta. Do toho je ale daleko, uvidíme později," vysvětloval. "Zaměřujeme se teď zpočátku na to, abychom se dostali zpátky na vrchol."

Nápravu situace bude Dortmund hledat rozhodně na půdě Werderu, který po solidním vstupu do tohoto ročníku postupně jako by uvadal, od půlky října už ani jednou nevyhrál a získal jen pět remíz v řadě, přičemž plichtil například i s Bayernem, a v uplynulých třech zápasech hned třikrát padl. "Už se takto nesmíme nikdy prezentovat," hlásal Marco Reus, hostující kapitán.

Domácí budou v tomto duelu postrádat tři hráče, zdravotně indisponovaní jsou útočníci Niclas Füllkrug, Milot Rashica a Davie Selke, otazník visí nad startem Miloše Veljkoviče. Hosté se taktéž musejí vypořádat s některými absencemi, kromě Haalanda zůstávají mimo hru Thomas Delaney, Thomas Meunier i Marcel Schmelzer, nejistý je jinak nástup u Mateua Moreyho.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gebre Selassie, Toprak, Friedl, Augustinsson - Gross - Mbom, Möhwald, Eggestein, Bittencourt - Sargent
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Passlack, Akanji, Hummels, Raphaël Guerreiro - Bellingham, Can - Sancho, Reus, Reyna - Moukoko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.25 - 4.70 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfB Stuttgart - Union Berlín  (úterý 20:30)
Navrátivší se nováček Bundesligy si počíná možná až nad svoje očekávání dobře. A že se pohybuje aktuálně v horní polovině tabulky zaslouženě a ne zásluhou náhodných okolností, jednoznačně prokázal v minulém kole. Stuttgart totiž deklasoval venku Dortmund a míní na svůj výkon navázat i duelu s Unionem, jenž je jeho přímým sousedem v průběžném pořadí.

Oba celky doposud nasbíraly shodný počet sedmnácti bodů. Před startem tohoto ročníku si zřejmě tyčily takové hlavní cíle jako záchranu či opalování se u klidných vod kolem devátého či desátého místa, najednou ale mohou usilovat o příčky zajišťující evropské poháry. Byť je samozřejmě teď cokoliv hodnotit jen předčasným projevem, karty v ruce nemají špatné.

Domácí kouč Pellegrino Matarazzo přiznal, že nedávný skalp Borussie si jeho svěřenci náramně užili. "Podali jsme speciální výkon ve speciálním zápase," uculoval se. "Musíme však znovu stisknout tlačítko restart, abychom udrželi formu i proti Unionu. Je tedy potřeba vyrukovat se stejným nasazením a ostrostí. Náš protivník vždy brání s velkou vervou," dodal.

Zlepšit domácí bilanci, to by měla být prvořadá ambice Matarazzoova týmu. Dosud totiž v Mercedes-Benz Aréně neuhrál jediné vítězství z pěti pokusů. "Union odvádí skvělou práci," pokračoval stuttgartský stratég. "Drží linii se vším, co má ruce a nohy. Skvěle využívá brejků, umí zahrozit i ze standardek. Je to velmi kompaktní mužstvo, které je parádně organizované."

I hosté si mimochodem připsali před pár dny velmi cenný výsledek, uhráli totiž remízu s mistrovským Bayernem. "Myslím si, že jsme měli šance dokonce ho porazit," nešetřil slovy chvály berlínský stratég Urs Fischer. "V rozhodujících okamžicích jsme ovšem byli neklidní. Abyste Bayern přelstili, potřebujete předvést skvělé vystoupení. A s bodem jsme spokojeni."

Stuttgart se nyní musí obejít bez čtyř hráčů. Hamadi Al Ghaddioui má problémy s pánví, Maxime Awoudja stále nevyléčil poraněnou achilovku, Atakan Karazor laboruje s bolavým kolenem a Erik Thommy rehabilituje po operaci lokte. Unionu pak chybí stále vykartovaný Robert Andrich a zranění Max Kruse, Nico Schlotterbeck, Joel Pohjanpalo a Anthony Ujah.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - Sosa - Endo, Mangala - Wamangituka - Klimowicz, Castro - Coulibaly
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Trimmel, Friedrich, Knoche, Lenz - Prömel, Griesbeck - Becker, Teuchert, Bülter - Awoniyi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.64 - 3.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen1174023:1025
2.Bayern Mnichov1173135:1724
3.RB Lipsko1173123:924
4.VfL Wolfsburg1156018:1121
5.Borussia Dortmund1161423:1519
6.Union Berlín1145223:1517
7.VfB Stuttgart1145224:1717
8.Borussia Mönchengladbach1145220:1717
9.Eintracht Frankfurt1127216:1913
10.FC Augsburg1134414:1713
11.Hertha BSC1133519:2012
12.TSG Hoffenheim1133519:2112
13.Werder Brémy1125414:1911
14.SC Freiburg1125414:2211
15.1. FC Köln1124513:1710
16.Arminia Bielefeld112188:227
17.1. FSV Mainz 051112812:255
18.Schalke 04110478:334

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
andrew96

Kicktipp!

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
andrew96

Gladbach

Reagovat
REPLIKATOR

Gooooooooool

Reagovat
REPLIKATOR

Burki díra zase

Reagovat
REPLIKATOR

Jak to narval do vlastní tyčky

Reagovat
smazaný uživatel

škoda mohol s toho byť krásny frajer na záver

Reagovat
stas87

Super, ako vieme ponuknut superovi penaltu ked sa herne trapi a bod nie je daleko. Ta penalta je komicka, ako sa nedohodnu brankar s obrancom a potom tam Pavlenka siel zbytocne do suboja s Akanjim. Chyta dobry zapas a potom urobi taku blbost.

Reagovat
stas87

Sancho. Absolutna zufalost, ten by aktualne nehral mozno ani vo Wolfsburgu.

Reagovat
Rudnevs

Tak že by dnes Schalke konečne?

Reagovat
Rudnevs

... keď už aj fanúšik BVB, ktorý má ako druhý/tretí tím Freiburg, si praje výhru Schalke proti Freiburgu, tak je to už vážne.

Reagovat
andrew96

Zachování identity Tasmanie je zde prostě prioritou. Je tam ještě rezerva, ale čím dřív to Schalke utne, tím budu klidnější.

Reagovat
db18

Snad až v únoru...

Reagovat
Tomanatura

Dneska barak na Schalke

Reagovat
cologneFC

Vyzerá to na 2. ligu... To mi je veľmi ľúto, pretože takéto kluby budú chýbať. Najhoršie je, že nevidieť svetlo na konci tunela. Toto bude asi na dlho kým sa z tohto dostanú...

Reagovat
Rudnevs

Jj, toto bude strmý pád... druhá liga nemusí byť konečná, toto môže kľudne skončiť à la Kaiserslautern.

Reagovat
andrew96

Projížďka tramvají k novému stadionu SCF:

https://www.facebook.com/SCFreiburg/posts/3817440868306290

Dřív linka končila u technické fakulty (na videu předposlední zastávka, kde čeká na průjezd protijedoucí tramvaje).

Reagovat
Rudnevs

Pekné mesto

Som zvedavý, kedy sa tam začne hrať. Vlastne sa malo už teraz na jar, ale corona to celé pokazila. Lúčiť sa s prázdnym Dreisamstadionom a mať Geisterspiel ako premiérový zápas na novom (tuším sa zatiaľ volá SC-Stadion) je celkom blbé, čiže je otázka, či sa bude čakať na fanúšikov.

Reagovat
stas87

Ak toto sleduju treneri aj video treneri Arminie, tak asi vidi, ze ked pojdu do Veltins Areny, nemaju sa coho v defenzive bat. Smerom dopredu je to este horsie ako u Werderu a to Werder hra posledne zapasy fakt zle a je zazrak, ze sa okrem zapasu v Leipzigu podarilo dat vzdy aspon jeden gol.

Za 12 zapasov dostat 35 golov..to fakr nepamätam, keby aspon vedeli su uhrat nudnu remizu 0-0 a mat bod, ale ani toho nie su schopni. Arminia dala rovnako golov ako oni ale inkasovala o 14 golov menej. V zime predaju Kabaka a tym padom sa im organizacia hry este posune smerom dole. Takze klucovy hrac bude Sane, vedla neho casto zraneny Nastasic a mladik Thiaw. V kase nemaju nic, takze si nepomozu velmi. Baumann dotiahol v zime Vogta, kedysi Vestergaarda a Werder sa zachranil, toto vyuzit na Schalke nemozu.

Celkove dlhy su vraj vo vyske 240 milionov euro, co je neuveritelne. Tri roky spät hrali skupinu CL, mali dlzoby ale mohli ich nejakym sposobom splacat, teraz pokryju len nutne vydavky, neusetri nic a v kadri maju na predaj maximalne Kabaka, Serdara a Harita. Prepustili Wagnera, ktoremu plati 200 tisic mesacne, podpisali Bauma za 70 tisic..to je fakt naprosta neschopnost, diletanstvo a maximalne absurdne. Za tych africanov co maju, dostanu pakatel, ale ked im ponukli tieto zmluvy, nech si to vyzeru. Vlastne ani nenastartuju ziadny ozdravny proces, pretoze po pripadnom zostupe im ostane naproste torzo, zostanu hraci ako Bozdogan ci Boujellab a tym sa na krk hodi zodpovednost za postup. Takze im ostane maximalne to, ze sa budu poobzerat po veteranoch ako je Ibisevic..

Reagovat
Kaspar

Lipsko bez Nemce v zakladu? to asi v BL neni moc bezny ne?

Reagovat
stas87

U nich áno. Po odchode Wernera v útoku nemajú nikoho. V obrane je Halstenberg a Klostermann. Prvý je po zraneni na lavicke, druhy je na marodke. Z Herthy prišiel za 1,5 mega mladý Samardzic, inak už nič. Francúzi, afričania, Škandinávci, Rakúšania..je to mix. To ten Hoffenheim je schopny sem tam zaradiť odchovanca do zostavy a sú v tomto sympatickejší.

Reagovat
db18

Reagovat
bayern987

Coman má neuvěřitelnou formu

Reagovat
db18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele