Argo: Film podle skutečných událostí, které se zapsaly do dějin historie

Argo: Film podle skutečných událostí, které se zapsaly do dějin historie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Píše se rok 1979 a 4. listopadu se íránští radikálové dostávají do budovy amerického velvyslanectví, kde zajmou 52 amerických rukojmí. Šestici Američanů se ale podaří uprchnout. Úkryt jim poskytuje kanadský velvyslanec u sebe doma. Jedinou nadějí je tajný agent CIA, který přijede muže do Íránu zachránit. Podaří se mu jeho velmi nebezpečný plán uskutečnit?

Film se zakládá na skutečnostech z roku 1979

Příběh filmu popisuje skutečné události z íránské revoluce. Režírování filmu se ujal herec Ben Affleck, jenž byl některými dost tvrdě zkritizován za to, že si také zahrál hlavního hrdinu Tonyho Mendeze. Skutečný Tony Mendez s jeho obsazením ale neměl problém a toto mu schválil.

Affleck nedal Cloonemu ani šanci

Když se scénárista Chris Terrio pustil do psaní scénáře, hned od začátku v roli Tonyho Mendeze viděl herce George Clooneyho.

Podle mnohých režisér Ben Affleck ve snímku dost nevyjádřil to, co kanadský velvyslanec udělal pro Američany na útěku

Snímek byl poprvé představen na festivalu v Torontu. Kritikou vůbec nebyl šetřen, tvůrcům filmu se vyčítalo, že byly nedostatečně zdůrazněny zásluhy kanadského velvyslance Kennetha D. Taylora, který sehrál v osvobození šesti pronásledovaných klíčovou roli.

Pravda o skutečném Tony Mendezovi

Skutečný Tony Mendez pracoval pro CIA celých 25 let. Zaměřoval se na oblasti Jižní Asie, Jihovýchodní Asie a Středního východu. Z prvního manželství měl dva syny a jednu dceru. Zemřel 19.1.2019 v 78 letech na Parkinsonovu chorobu.

Film získal hned několik ocenění, nevadily ani zásadní chyby

I přesto, že film naprosto chybně popsal roli britských diplomatů při záchraně Američanů, byl v Británii oceněn cenou BAFTA za nejlepší film roku. Kromě toho získal také Oscara za nejlepší film, svým názvem se tak zařadil mezi filmy s nejkratším názvem, které sošku získaly.