Život skladatele J. Myslivečka přiblíží film Il Boemo s Vojtěchem Dykem. Točilo se i v Plasích

14. prosinec 2020 18:00, aktualizováno

Narodil se v rodině mlynáře, vyučil se tomuto řemeslu, ale láska k hudbě ho zavedla do Itálie, kde se stal jedním z nejvyhledávanějších barokních skladatelů. Životní příběh Josefa Myslivečka, jehož postavu hraje Vojtěch Dyk, režisér Petr Václav natáčí v Itálii a v Čechách.

Vojtěch Dyk v hlavní roli filmu Il Boemo

V České republice se začalo filmovat 4. září v Klášteře sester premonstrátek v Doksanech, další scény jsou z pražských paláců Martinického, Colloredo – Mansfeld a z prostor zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, zámku v Bučovicích a z brněnského Mahenova divadla. Nejsložitější a nejvýpravnější část českého natáčení, včetně komplikované kaskadérské scény, pak proběhla ve Stavovském divadle. Poslední záběry v Čechách vznikly právě v bývalém cisterciáckém klášteře v Plasích před několika dny.

„Kvůli probíhající pandemii bylo natáčení poměrně složité a několikrát jsme si kladli otázku, zda jsme schopni ho dokončit. V těchto těžkých okamžicích jsme se ale mohli spolehnout na několik lidsky jistých partnerů. Rád bych poděkoval Radě Státního fondu kinematografie, České televizi, a to zejména jejímu generálnímu řediteli Petru Dvořákovi a kreativní producentce Kateřině Ondřejkové za podporu, a panu Liboru Winklerovi, kteří pomohli, když jsme to nejvíce potřebovali," dodává producent Il Boemo Jan Macola.

Poslední klapka padne 19. prosince v Římě. Stane se tak symbolicky ve městě, kde Josef Mysliveček podlehl těžké nemoci a zemřel prakticky v zapomnění.

Rozpočet více jak dvouhodinového filmu je 120 milionů korun, premiéra je plánována na podzim roku 2021. Z českých herců, kteří se ve snímku objevují, je třeba jmenovat Karla Rodena, Lenku Vlasákovou nebo Zdeňka Godlu.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio