Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcká nemocnice bude antigenní testy na koronavirus nabízet od pátku. Rezervační systém dnes kolaboval

, aktualizováno 15. prosince 2020, 15:21

Antigenní testy na koronavirus bude budějcká nemocnice nabízet od pátku. Zájemci o testování se mohli od pondělka registrovat online na webu. Systém ale dnes podle vyjádření nemocnice pod náporem zájemců kolaboval.

„Přestože stále přidáváme nové termíny, jakmile je zveřejníme, ihned se zaplní. Realita je taková, že s ohledem na počet obyvatel Českých Budějovic a okolí není možné všechny lidi otestovat," řekla mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Českobudějovická nemocnice spustí antigenní testování pro veřejnost v pátek. Podle vládního rozhodnutí začne projekt plošně v republice ve středu. Ale kapacita českobudějovické nemocnice je do pátku plná, jelikož se přednostně na testování registrovali učitelé. „Podle vysokého zájmu veřejnosti se zdá, že všichni zájemci chtějí absolvovat bezplatné antigenní testy do Vánoc," uvedla Nováková.

Antigenní testování bude hrazeno všem pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění, přímo na místě odběru tak nemusí nic platit. Výsledek testu je znám zhruba za 15 minut. Vzorek se odebírá stejně jako při testu metodou PCR výtěrem z nosohltanu. Vyhodnocení je pak na destičce podobné třeba těhotenskému testu.

Zájem o dobrovolné testování má podle průzkumu, který si ministerstvo nechalo zpracovat agenturou STEM, asi 42 procent lidí. Větší zájem je mezi seniory. Větší poptávku po registraci zaznamenaly hlavně nemocnice v Praze.

Index koronavirového rizika protiepidemického systému (PES) je na jihu Čech 68. Republikový průměr skóre je nyní 66. Hygienici v Jihočeském kraji nyní evidují 3191 pacientů s koronavirem.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nemocnice, testování, České Budějovice, COVID-19, rychlý antigenní test, Nemocnice České Budějovice, Vánoce, STEM, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice bude antigenní testy na koronavirus nabízet od pátku. Rezervační systém dnes kolaboval  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.