Nejhorší jména Korona, Plamen, Análie nebo Pilot Inspektor. Dát dítěti děsivé jméno nejde jen tak

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 15. 12. 2020

Dát jméno svému potomkovi není snadná záležitost. Někteří rodiče se uchylují spíše k tradičnějším jménům a mnohdy je také děti dědí z generace na generaci. Ale někteří rodiče se nechávají až příliš unést vlastní i cizí kreativitou a na matrice pak úředníkům působí trapné situace a těžkou hlavu. "Lidé si hodně vymýšlí, " uvedla pro ŽivotvČesku.cz Ladislava Veselá z oddělení pražské matriky.

Jméno dotváří osobnost člověka. I proto je tak důležité se při jeho volbě držet především zdravého rozumu a uvědomit si, že jeho nositel s ním stráví celý život (pokud se nenechá v dospělosti přejmenovat). Přesto se rodiče občas »utrhnou ze řetězu« a na matriku přijdou s velmi nevídaným požadavkem.

"Když jméno není v našich seznamech, které jsou obsahem knihy, kterou vydává paní soudní znalkyně a jazykovědkyně Miloslava Knappová ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český a nejsou na něj udělané posudky, posíláme žadatele buď na Ústav pro jazyk český, nebo právě za paní doktorkou Knappovou, aby byl vystaven posudek. Pokud s tím nesouhlasí a nevystaví ho, tak dotyčný musí k soudu, aby mu to povolil on," popsala pro ŽivotvČesku.cz složitý proces získání jména Ladislava Veselá z oddělení matriky Městské části Praha 5.

Na získání zvláštního jména se na matrice sice fronty nestojí, ale čas od času někdo o podivné jméno projeví zájem. "Občas se to stane. Lidi si hodně vymýšlí, ale většinou to končí u soudních znalců. Jsou celkem čtyři," dodala Veselá pro ŽivotvČesku.cz.

Mezi nejhorší jména, která se vyskytují v rámci České republiky, patří například Děpold, Plamen, v Brně mají dokonce jednoho Montyho Pepu, nezvykle zní i Kryšpín. Na matrice vzešel také požadavek na jméno Análie, což naštěstí rodičům chtěné »Análky« neprošlo přes úředníky.

Ve světě jsou na tom ještě o něco hůř. Některým lidem zřejmě nestačí současný stav kvůli epidemii koronaviru, a tak mají šílený nápad »zvěčnit« tuto událost ve jméně svého potomka. Několik takových případů pokusu pojmenovat vlastní dítě jako Kovid a Coronu, bohužel bylo. Naštěstí zasáhla úřední moc a miminka se nestala obětmi »kreativity« svých rodičů.

Inspirací jsou i filmy a seriály, například Simpsonovi a postava trouby jménem Cletus. V zahraničí žije i jedna Britney Shakira Beyonce. Ve Spojených státech se vyskytuje dokonce unisexové jméno Abcde a bohužel nejde o vtip. Herec ze seriálu Jmenuju se Earl Jason Lee (50) pojmenoval svého syna taky nezvykle - Pilot Inspektor. V obchodě v New Jersey zase odmítli připravit dort pro Adolfa Hitlera a na Redditu zveřejnil šťastný otec dítěte jeho jméno Sssst.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.